Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Baldoví acusa el PP de tindre una "agenda oculta" en el govern "de la vergonya" amb Vox

El síndic de Compromís retrau als socis de l'extrema dreta que censuren la cultura valenciana i proposa un acord per a blindar la sanitat pública en l'Estatut d'Autonomia

Baldoví, aquest dijous en el faristol de les Corts / José Cuéllar (Corts Valencianes)

El síndic de Compromís, Joan Baldoví, ha acusat el Partit Popular de tindre una "agenda oculta" que volen amagar a les Corts i que és la que desplegaran en el govern de coalició que comparteixen amb Vox. En el discurs pronunciat durant el debat per a investir Carlos Mazón com a nou president de la Generalitat, el diputat s'ha referit al soci d'extrema dreta com un "pagafantes" dels populars perquè sols gestionaran el 5% dels diners que manejarà l'executiu autonòmic. "Assumeixen el discurs d'odi de Vox i a canvi ells els deixen clavar mà en el 95% del pressupost. Han fet un negoci redó", ha amollat a Mazón el valencianista.

Baldoví, que ha intervingut en la sessió en representació de l'oposició parlamentària després del socialista Ximo Puig, ha confirmat que Compromís votarà contra que Mazón siga el pròxim cap del Consell i ha advertit que farà "la millor oposició al pitjor govern de la història de la Generalitat" amb la legitimitat que els donen els 350.000 sufragis aconseguits en les eleccions del passat 28 de maig.

El també exdiputat en el Congrés i exalcalde de Sueca ha insistit que no considera que el vertader pacte a què han arribat PP i Vox siguen les "ximpleries" del primer acord que van presentar en un full de cinc punts que "hauria millorat un xiquet de primària". Ni tampoc les cinquanta "vaguetats" del document conegut posteriorment. Per això, ha remarcat diverses vegades la idea que els populars tenen un "programa ocult" i ha fet ús de la ironia per a carregar contra el text signat entre els socis: "Faré com vostés. Li dic tres eixos estratègics perquè no ens facen passar vergonya a tots els valencians. No mentir, para que no se mienta. No robar, para que no se robe. No recortar, para que no haya recortes" ha recitat Baldoví, emulant la redacció del primer paper.

Farem la millor oposició al pitjor govern de la història de la Generalitat
No pot perdonar-se que un conseller de Cultura de la Generalitat beneïsca la inquisició i la censura que s'està fent a Borriana amb publicacions valencianes

Durant la intervenció, el portaveu de Compromís ha carregat contra els populars i els ha retret haver consensuat un executiu de coalició amb l'extrema dreta de manera tan ràpida: "Passaren mesos negant que pactarien amb Vox i en menys d'una hora ja ho tenien tot aclarit", ha criticat. En aquest sentit, ha recordat els posicionaments d'aquest partit en assumptes com la violència de gènere o el canvi climàtic, que neguen. O que l'actitud de censura que mostra cap a la cultura valenciana: "No pot perdonar-se que un conseller de Cultura de la Generalitat [en referència al torero Vicente Barrera, futur vicepresident en el Consell de Mazón] beneïsca la inquisició i la censura que s'està fent a Borriana amb publicacions valencianes", ha dit. Baldoví ha lamentat que aquest municipi de la Plana Baixa haja cancel·lat la subscripció a la revista valenciana Camacuc per decisió del regidor de Vox Jesús Albiol, a qui li ha recomanat que la llija.

En un to dur, el diputat de la coalició valencianista ha afirmat que el discurs del presidenciable Mazón està "buit de contingut" i "farcit de la caspa de Vox". I ha llançat dards també contra els parlamentaris de la ultradreta. A la síndica, Ana Vega, li ha censurat que es referira al parlament autonòmic com "un corral" en el discurs que va pronunciar durant el debat d'investidura de Ximo Puig el 2019. "Açò no és un corral, és la seu de la sobirania popular valenciana. Li demane un respecte. I si no està a gust, se'n va!", li ha etzibat. A la presidenta de les Corts, Llanos Massó, també de Vox, l'ha represa pel "fet ignominiós" d'haver-se apartat de la pancarta que condemnava en nom dels grups parlamentaris de les Corts l'últim crim masclista, a Antella. I els ha acusat de "posar per damunt la seua ideologia perversa que nega la violència masclista". "Vergonya, vergonya és el sentiment que va donar vosté dimarts passat i el que sentiren totes les persones de bé arreu de l'Estat", li ha dit a Massó, que ostenta la segona autoritat de la Comunitat Valenciana després del president de la Generalitat.

Baldoví també ha dedicat part del discurs en el debat per a reivindicar la gestió del govern del Botànic, que han compartit amb el PSPV en els últims huit anys i amb Unides Podem en els darrers quatre. "Estem orgullosos del país que deixem", ha dit. I li ha dit a Mazón que el que es trobarà en el nou Consell quan prenga possessió "no té res a veure" amb el que es va trobar Compromís perquè ara "tots els indicadors socials i econòmics són astronòmicament millors".

Finalment, el síndic de Compromís ha fet dues propostes al futur cap de l'executiu valencià. Primer, un acord valencià que aprove la ciutadania per referèndum per a blindar la sanitat pública en l'Estatut d'Autonomia i que obligue a gestionar-la de manera directa, "no regalant-la a ningú", ha subratllat, en referència a les concessions a grups com Ribera Salud. Segon, ha desafiat al PP a donar suport a una proposta de llei que han registrat per a demanar des de les Corts al govern espanyol que aprove "d'una vegada per totes" la reforma del finançament autonòmic. I ha acabat la intervenció en to triomfal, pronosticant un retorn de Compromís al Consell el 2027 perquè prometen ser "la millor alternativa" al govern PP-Vox.

Mazón li retrau els "pitjors" PGE de la història

En un to que ha començat impregnat de sorna i que ha anat adoptant més serietat a mesura que avançava, Mazón ha replicat a Baldoví. "Té una posada en escena magnífica, m'he divertit molt", "Vosté no té preu com a monologuista" o "No em rinya tant" són algunes de les contestacions que li ha dedicat, sorneguer. Després li ha recordat que Compromís és l'únic partit present en l'hemicicle que "ha perdut suport" en les eleccions, "cent mil vots" després de la gestió en el Consell. I l'ha acusat d'haver votat en el Congrés a favor dels "pitjors pressupostos generals de l'Estat per a la Comunitat Valenciana i la província d'Alacant de la història". "Què ha fet vosté per la Comunitat Valenciana?", s'ha preguntat Mazón en to irònic. "Ni finançament, ni pressupost", ha sentenciat.

Amb un tarannà ja més conciliador, el futur president ha agafat el guant al diputat de Compromís i s'ha emportat el document que li ha deixat en el faristol amb la promesa de llegir-lo. De nou, li ha parat la mà per a arribar a consensos durant la legislatura en els punts en què coincidisquen ambdós partits. Per exemple, ha remarcat, el reforç a la sanitat pública, la reforma del finançament autonòmic o la compensació del deute històric valencià.