Directes
Ara en la televisió
ESCOLA D'INFERMERIA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

Baldoví (Compromís): “Si Vox trenca el Consell, al PP no li'n queda una altra que convocar eleccions”

Després de l’amenaça de Vox de trencar els governs autonòmics per acceptar el repartiment de menors migrants, lamenta que siga Abascal, des de Madrid, qui decidisca el futur del Consell

El síndic Joan Baldoví durant la seua intervenció, des del pati de les Corts, en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
11 de juliol 2024 - 10:24 Actualitzat: 11 de juliol 2024 - 13:42

Al síndic de Compromís, Joan Baldoví, li costa creure que el PP i Vox trenquen el govern de la Generalitat, en compliment de l’advertència que ha fet el líder nacional de Vox, Santiago Abascal, qui a última hora d’este dimecres anunciava que donava per trencats els pactes de govern amb el PP en les cinc comunitats on governen junts, entre elles la valenciana, després que el PP acceptara el repartiment de 347 menors migrants no acompanyats que han arribat a les Canàries entre totes les comunitats autònomes.

No obstant això, i davant d'este colp a la taula que ha donat Abascal, si finalment trenquen el pacte de govern a la Comunitat Valenciana, el síndic de Compromís ha manifestat que “al PP no li'n queda una altra que convocar eleccions”. Mentre que el president de la Generalitat, Carlos Mazón, l'ha convidat a "resar" perquè això no passe.

“El PP s’ha saltat tots els consensos bàsics dels valencians, que teníem des de fa temps, per tant, el PP que no espere res”, afirmava Baldoví en Les notícies del matí, en referència al pacte que manté el PP amb Vox i que va fer botar del Palau de la Generalitat el govern d’esquerres del Botànic.

El futur del govern valencià el decidirà Abascal esta vesprada a MadridJoan Baldoví - Síndic de Compromís

Per a Baldoví, l’advertència d’Abascal “és un cas molt gros”. En este sentit, aclaria que “el futur del govern valencià el decidirà Abascal esta vesprada a Madrid –quan es reuneix el comitè executiu nacional de Vox-, per tant no posarem per damunt els interessos dels valencians, només els d’un partit”, assenyalava el síndic de Compromís.

Així mateix, el polític suecà lamentava que Vox no trasllade els valors cristians que tant defensa a l’atenció als xiquets que han arribat a Espanya “com van fer els espanyols quan se’n anaren a Europa a buscar-se un futur millor”.

Els responsables de l’espionatge d’adversaris polític haurien d’estar en presóJoan Baldoví - Síndic de Compromís

D’altra banda, el síndic ha qualificat d'"absolutament pervers" el fet d’haver sigut espiat en les bases policials durant el 2015 i el 2016, període en què governava el Partit Popular a Espanya i ell era diputat al Congrés. “Usar la policia, per part del ministeri, per a espiar adversaris polítics, és de les coses més greus que pot fer un govern i els responsables d’això haurien d’estar en presó”, exposava el diputat suecà en Les notícies del matí, l’endemà d’assabentar-se que, juntament amb 54 diputats de Podem més, En comú Podem, Marea i la formació taronja valenciana, havien sigut motiu de recerca en les bases de la Policia Nacional.

Per a Joan Baldoví, “és molt greu” que la policia, “que hauria de protegir els ciutadans i vetlar per la legalitat, espiara uns diputats per ser dels partits que eren”, manifestava. En esta línia, defensava que “la utilització de la policia per a espiar rivals polítics i destruir la seua reputació i guanyar les eleccions és absolutament pervers”, ha afegit l’actual síndic de Compromís en À Punt.

Joan Baldoví i Enric Bataller van ser dos dels càrrecs electes en els comicis del 2015 i el 2016 que van ser espiats, amb altres de Podem, segons ha comunicat la Unitat d’Afers Interns de la Policia Nacional al jutge Pedraz, qui intenta determinar si es van dur a terme recerques extrajudicials a polítics de les forces de Podem per orde de la cúpula del Ministeri de l’Interior.

Estudia iniciatives judicials

En conéixer que els agents els havien seguit el rastre, Baldoví assegurava haver sentit una sensació “d’estupor, incredulitat i indignació” quan una companya, diputada de les Corts, li va comunicar este dimecres al matí que era una de les persones investigades per la policia, segons la informació transmesa a Pedraz.

Ara, Joan Baldoví, en saber que ha sigut objecte de les investigacions, estudiarà quines mesures judicials adoptar perquè “els responsables d’haver donat les ordes i haver-les executades tinguen el castic previst per la llei”. “És de les coses més greus que poden passar en democràcia”, afegia. 

La possibilitat d’una convocatòria electoral també ha eixit a la palestra en la sessió de control de les Corts, on el president de la Generalitat ha eixit al pas de l'opinió que ha manifestat Baldoví en À Punt a primera hora d’este divendres. Li ha replicat a Baldoví que, si fora ell, "resaria perquè no hi haguera noves eleccions" a la Comunitat Valenciana.

Senyor Baldoví, continue resantCarlos Mazón (PP) - President de la Generalitat

"Jo no sé si vosté creu en déu o no, o en la providència, però si creu en la realitat i en com li va, jo pregaria que jo no premera el botó. Senyor Baldoví, continue resant", ha dit el també líder del Partit Popular al síndic de Compromís a les Corts, marcada per la incertesa a l'espera de l'executiva estatal de Vox d'esta vesprada.

En la seua intervenció, Baldoví ha afirmat que "la pregunta hui no hauria de ser si Vox trenca el seu govern", sinó "quan pensa Mazón trencar amb el masclisme i l'homofòbia del seu Consell". Després d'assenyalar que és "trist" que el futur del Consell i la resta de governs autonòmics "s'haja de decidir en un despatx de Madrid", ha recordat a Mazón que "este és el govern del qual s'ha dotat" i ara, al final de curs, "és el moment que arreplegue les qualificacions".