Baldoví, sobre l'Acord del Túria: "Davant la recentralització, apostem per fer política des dels territoris"
El diputat de Compromís en el Congrés no tanca la porta a l'entrada de Podem en el pacte del qual germinarà un front electoral d'esquerres: "Estem oberts a parlar del que siga"
Els partits a l'esquerra del PSOE comencen a calfar motors per a sumar esforços de cara a les pròximes eleccions generals i autonòmiques amb la constitució de l'Acord del Túria. Un pacte de col·laboració que signen aquest dilluns a València dirigents de Compromís, Més País, Més per Mallorca, la Chunta Aragonesista i Verds Equo. Un dels signants és el diputat de la coalició valencianista en el Congrés, Joan Baldoví, que en una entrevista en Les notícies del matí ha resumit la principal senya d'identitat del moviment: fer política a Espanya des dels territoris, en una clara aposta per la descentralització.
"En temps en què alguns aposten molt per la recentralització de l'Estat, quan no per la desaparició de les comunitats autònomes, nosaltres diem que fer política des del territori és fer política des de la proximitat. Qui millor que els que vivim en el nostre territori i no tenim cap obediència a Madrid ni cap altre centre de decisió podem saber quins són els nostres problemes i les solucions que calen?", ha exposat el polític valencià. Aquesta idea és el punt de partida de l'Acord del Túria, que Compromís comparteix amb altres formacions polítiques de l'Estat amb les quals ja han confluït en el passat.
Qui millor que els que vivim en el nostre territori i no tenim cap obediència a Madrid ni cap altre centre de decisió podem saber quins són els nostres problemes i les solucions que calen?
L'objectiu és començar a treballar ja en un marc de confluència electoral per a avançar amb les sinergies que hi ha entre forces "que compartim una manera d'entendre l'Estat, la política i la vida", ha precisat Baldoví. "No volem deixar-ho tot per a l'últim dia", ha afegit, en al·lusió a la candidatura d'unitat acordada in extremis per les esquerres a Andalusia i de la qual ha quedat exclòs Podem per afegir-se fora de termini.
Cinc són els eixos que vertebren l'espai de confluència entre les forces progressistes, que ha desgranat el diputat de Compromís. Visió descentralitzada de l'Estat, una política en clau ecològica, la defensa dels drets de les dones i de les minories, la reivindicació d'un sistema de finançament just per a tots els territoris i l'aposta per un nou model productiu que no depenga exclusivament del turisme, el sector més castigat per la pandèmia de coronavirus.
En l'acord no estarà de moment Unides Podem, tot i que el valencià deixa clar que no tanquen la porta a res. Tampoc es nega a parlar amb la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, si finalment conflueix a les eleccions amb una plataforma pròpia. Baldoví ha recordat que Compromís ja va tindre en eleccions anteriors una "experiència" amb la formació morada que "no va ser tan satisfactòria" com s'esperava i que amb altres forces les relacions han sigut "més respectuoses". Tot i això, remarca que "la política dona moltes oportunitats i els partits sempre són instruments per a millorar la vida de les persones a les quals representen". "Parlarem amb qui siga per a aconseguir-ho", ha assegurat.
A parer meu Compromís i Podem arreplegarien per separat més vots que anant junts
En canvi, no s'ha mostrat partidari d'una hipotètica coalició electoral de cara a les eleccions valencianes: "A parer meu Compromís i Podem arreplegarien més vots per separat que anant junts". Però deixa clar que aquesta és una "opinió personal i intransferible de Joan Baldoví" i no del seu partit.
El futur d'Oltra
Preguntat pel seu futur en Compromís amb vista a les pròximes legislatures, el diputat no tanca la porta a canviar el Congrés per les Corts, fins i tot com a primer nom en la llista. "Quan toque, regarem", ha respost. Ha deixat clar que encara no hi ha damunt la taula llistes de candidatures, però que ell es posa a disposició del que decidisca Compromís: "Em trobe amb força, ànim i disposició de ser el que vulguen els meus companys i companyes", ha subratllat.
La gent està començant a adonar-se que alguns utilitzen els jutjats per a destruir carreres polítiques de persones honrades
Sobre Mónica Oltra, actual vicepresidenta del Consell i cap de llista de Compromís en les últimes eleccions, el diputat ha deixat clar que té el suport de tot el partit davant la probable imputació judicial per la gestió de la Conselleria d'Igualtat en el cas d'abús sexual a una menor tutelada per la Generalitat. "Conserva intacta la força per a liderar, si ella vol, la llista de Compromís. Compromís estarà en bloc darrere de Mónica", ha assenyalat. I recorda que la formació encadena ja una cinquantena de denúncies arxivades per la justícia: "La gent està començant a adonar-se que alguns utilitzen els jutjats per a destruir carreres polítiques de persones honrades", ha afegit.
Polèmica amb Sandra Gómez
Baldoví també donat la seua versió sobre la picabaralla que va tindre amb la vicealcaldessa de València, la socialista Sandra Gómez, arran d'unes declaracions en la ràdio d'À Punt en què donava per "esgotada" l'etapa de Joan Ribó al capdavant de l'Ajuntament. S'ha defensat de les acusacions de masclisme de la regidora per un tuit posterior a l'entrevista en què ell recorria a la ironia per a preguntar "Qui és Sandra Gómez?": "Ningú m'ha d'ensenyar el que és el feminisme. Era un comentari irònic que haguera pogut fer a Sandra o a Sandro", ha explicat.
I ha aclarit que va escriure el polèmic missatge perquè les declaracions de Gómez li van semblar "fora de to" i no són "la millor manera" de treballar per a la reedició d'un nou govern de coalició, ja siga al consistori de la ciutat o a la Generalitat. I ha posat l'exemple contrari: "Imagine's que Mónica Oltra diu que el temps de Ximo Puig s'ha acabat ja. Li pareixeria raonable? Lleial?", s'ha preguntat.