Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Baldoví: "Mazón vol que els valencians continuem pagant una hipoteca que no hem generat abans que ens la perdonen"

El síndic de Compromís qualifica de "reculada i vergonya" l'esmena a la totalitat del PP contra la llei de tracte just impulsada per Compromís, amb el vistiplau inicial dels populars, per a exigir solucions sobre l'infrafinançament

El síndic de Compromís, Joan Baldoví / À Punt NTC

"En dos paraules: reculada i vergonya". Així ha definit el síndic de Compromís Joan Baldoví a Les notícies del matí l'esmena a la totalitat del Partit Popular d'este dijous contra la llei de tracte just, impulsada per la formació valencianista, la tramitació de la qual havien pactat amb els populars. La norma contenia tres reivindicacions: urgir l'Estat a la reforma del sistema de finançament, l'aprovació d'un fons d'anivellament mentrestant i la condonació d'una part del deute històric causat per anys d'infrafinançament. La tramitació de norma ha coincidit amb l'agrupament dels barons populars a les autonomies al voltant de la proposta nacional del PP, a favor d'un fons d'anivellament, però en contra de la condonació del deute a què obria la porta les concessions a Catalunya en la negociació per a la investidura de Salvador Illa.

"Els valencians tenim una hipoteca de 54.000 milions, dels quals 40.000 són il·legítims, no els hem generat nosaltres. El banc ens diu que una part ens la perdona. I el senyor Mazón diu: 'Que no ens la perdone'. El president diu que els valencians hem de seguir pagant una hipoteca que no hem generat, prefereix continuar pagant que ens la perdonen", ha afirmat Baldoví, visiblement enutjat amb l'esmena dels populars.

Renunciar al deute és una decisió política. Mazón busca excuses per a no eixir-se'n del guió que li marquen des de Madrid

Baldoví ha acusat Mazón de comportar-se com a "subdelegat" del PP nacional i d'actuar al dictat de Núñez Feijóo i Díaz Ayuso. "Busca excuses per a no eixir-se'n del guió que li marquen des de Madrid", ha dit, "ahí no em representa, no representa els interessos com un president de tots els valencians". També l'ha acusat de "trencar tot el consens de 30 anys" entre partits, associacions empresarials, sindicats i societat civil sobre el finançament just, i ha advertit que potser "no té sentit" que els populars continuen en la plataforma que ha canalitzat esta reivindicació valenciana.

"Renunciar al deute és una decisió política. Recordem que esta proposta és nostra i qui té el govern és Mazón; ha hagut de ser Compromís el que presenta la llei que recull el consens i la veu dels experts", ha insistit Baldoví, que ha recordat que el pagament dels interessos d'este deute són "la quarta conselleria" i exigeixen ja una assignació pressupostària superior a Educació i pròxima a Sanitat.

Compromís no renuncia ni al fons d'anivellament ni al deute. Ho volem tot

Però les crítiques de Baldoví no es queden en el PP. El síndic també ha acusat de tebiesa el PSPV en la reivindicació, malgrat la capacitat d'influència que se li presumeix a Diana Morant en la condició de ministra. "He trobat a faltar que Morant exercira de líder dels socialistes valencians i dels interessos valencians. Quan s'ha parlat del sistema de finançament no li he escoltat posicions molt categòriques", li ha retret. El síndic ha recordat que els diputats socialistes i populars de la Comunitat Valenciana han arribat al Congrés "escollits pels ciutadans valencians" i raona que, per tant, haurien de defendre prioritàriament els seus interessos i no plegar-se als de les direccions dels partits. "El deure és de tots els diputats, no només dels de Compromís", ha remarcat.

No votarem a favor de cap canvi en el model de finançament al Congrés si no s'aborda el cas valencià

"Veig Mazón que renuncia al deute històric i al PSPV que renuncia al fons d'anivellament; doncs bé, Compromís no renuncia ni al fons d'anivellament ni al deute, perquè forma part de l'agenda valenciana. Som els únics no ens pleguem al govern de Madrid ni al PP d'Ayuso; ho volem tot", ha afirmat el síndic. En esta línia, Baldoví ha condicionat el vot dels seus dos diputats integrats en Sumar al Congrés sobre la proposta de finançament singular de Catalunya al fet que es plantege alguna oferta també sobre l'infrafinançament de la Comunitat Valenciana.

"No votarem a favor de cap canvi en el model si no s'aborda el cas valencià. (...) O s'aborda el problema valencià o amb el nostre vot que no compten. No podem arreglar el finançament a una comunitat autònoma (Catalunya) si no s'apanya abans el de l'autonomia a què pitjor s'està pagant. O tots moros o tots cristians", ha assegurat als micròfons d'À Punt, des d'on ha lamentat que "amb els anys [els ministres d'Hisenda] Montero (PSOE) i Montoro (PP) s'han assemblat més del que pareixia".

No obstant, ha assegurat el suport dels seus diputats a la continuïtat de la coalició de govern PSOE-Sumar en l'executiu central. "Podem votar en contra de determinades coses, però no posarem en perill la possibilitat d'un govern progressista. Per a nosaltres és millor i els pressupostos han demostrat ser millors per als valencians amb estos governs que quan estaven els populars", ha explicat. 

Probablement, allò que és bo per al País Basc o Catalunya, no ho siga per al País Valencià. Vull les claus de la caixa, gestionar els nostres impostos, però s'ha d'afinar

Sobre el model de finançament preferible per a la Comunitat Valenciana, el síndic veu "poc solidari amb la resta de l'Estat" la quota basca i el conveni navarrés, a diferència de la proposta "singular" per a Catalunya, que segons ha recordat inclou específicament una referència en "solidaritat" amb el sistema autonòmic a "diferència del programa que tenia el PP de Catalunya". No obstant això, aposta per solucions pròpies, ajustades a la situació valenciana: "Probablement, allò que és bo per a unes autonomies, per al País Basc o Catalunya, no ho siga per al País Valencià. Vull les claus de la caixa, gestionar els nostres impostos, però s'ha d'afinar a la nostra situació".

Faig espòiler: Mazon aprovarà els pressupostos valencians amb els vots de Vox

En clau local, Baldoví ha anticipat que el PP aconseguirà tirar avant uns pressupostos. "Faig espòiler", ha bromejat el síndic. "Vox acabarà aprovant els pressupostos de Mazón, Mazón aprovarà els pressupostos amb Vox", ha anticipat. Este dijous, també en Les notícies del matí, el síndic José María Llanos va mostrar la predisposició de la formació d'extrema dreta a donar suport als comptes dels populars, si bé el va condicionar a no travessar les línies roges de Vox en immigració i senyes d'identitat.

D'altra banda, Baldoví també ha posat en dubte la voluntat de negociació del PP amb la resta de grups sobre la reforma pendent dels òrgans estatutaris, pels precedents en institucions com l'Agència Valenciana Antifrau. "Això no és negociar, és imposar. La meua obligació és escoltar, però dubte que Mazón vullga negociar", ha raonat en la ràdio d'À Punt.

Reforma del finançament