Baldoví es reuneix amb Mazón divendres per a negociar la llei de tracte just

El síndic de Compromís es mostra confiat que l'esquerra es mobilitzarà en les eleccions europees el 9J perquè els valencians "han obert els ulls" sobre el que significa el govern del PP i Vox

Baldoví, entrevistat este dimarts en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

Un any després de les eleccions autonòmiques que portaren el PP i Vox al govern de la Generalitat, el síndic de Compromís a les Corts, Joan Baldoví, es reunirà per primera vegada amb el president, Carlos Mazón. La cita entre els dos polítics, inèdita en la legislatura, serà este divendres a les 11:00 hores, segons ha anunciat el diputat mateix en els micròfons de Les notícies del matí este dimarts. Damunt de la taula hi haurà la llei de tracte just que la coalició valencianista ha presentat al Parlament valencià amb l'objectiu de tirar-la avant perquè es puga debatre al Congrés, a Madrid. Per a això haurà de sumar el suport dels populars —o almenys evitar el no—, perquè només amb el vot a favor dels socialistes, l'altre partit de l'oposició, no serà suficient perquè isquen els números suficients per a la majoria.

Durant l'entrevista en la ràdio d'À Punt, Baldoví ha explicat que acudirà al Palau de la Generalitat amb una agenda de treball "clara": la proposició d'una llei que inclou la reforma del sistema de finançament autonòmic, el fons d'anivellament i la regularització del deute històric de la Comunitat Valenciana. Una norma que obligarà els partits que formen el Consell —PP i Vox— a pronunciar-se i sobre la qual ell confia que adopten un criteri favorable per tal que s'admeta a tràmit al Parlament valencià i tire avant. "Crec que és bo que donem una imatge d'unitat a les Corts. El PP i el PSPV haurien de votar a favor perquè es puga debatre al Congrés. Tota la resta em semblaria estafar els ciutadans valencians", ha defensat el també exregidor de Sueca. "Si volem solucions, hem de fer passos, no manifestacions i colps al pit", ha afegit Baldoví, que deixa clar que Compromís treballa en esta línia i no per a "anotar-se un punt". "Nosaltres estem aportant solucions i esperem que els altres no aporten excuses", ha advertit.

El també exdiputat de la coalició a Madrid ha justificat la trobada que tindrà lloc ara amb Mazón i ha explicat per què va rebutjar reunir-se amb el mandatari popular quan el va convocar just després de prendre possessió del càrrec —sols el PSPV va acceptar acudir al Palau de la Generalitat—. "Aquella cita tenia molt de foto i poc de contingut, i això s'ha vist en el temps", ha dit Baldoví, que recorda que el PP no va acceptar cap esmena dels socialistes. A parer seu, el cap del Consell no tenia aleshores "intenció seriosa de negociar res", sinó que el que pretenia era "blanquejar" el pacte acabat de tancar amb Vox i "donar la imatge d'un president que negocia". "M'agrada creure que les persones són capaces de rectificar", ha afegit, en vista a la reunió d'este divendres per a abordar la llei de tracte just.

En Compromís estem aportant solucions i esperem que els altres no aporten excuses

Preguntat sobre si ha parlat amb el PSPV sobre esta norma, el portaveu parlamentari ha contestat que Compromís fa política sense cap tutela i ha recordat que els socialistes han votat a favor d'iniciatives semblants a les Corts en diverses ocasions. En este sentit, ha negat que pretenguen fer-los cap "pinça" buscant el suport del PP. "Em dol que algú ho diga. Açò no és cap pinça, és una voluntat d'arribar a un acord per a trobar una solució al principal problema que tenim els valencians", ha exposat Baldoví, que matisa que en tot cas la pinça "se la col·loquen els diputats valencians del PSOE i el PP al Congrés quan els seus governen i han hagut de votar coses que no responen als interessos valencians".

Mobilització de l'esquerra en les europees

De cara a les eleccions del 9J, el diputat de Compromís s'ha mostrat optimista que hi haurà una mobilització del vot d'esquerres impulsada per l'efecte dels pactes del PP i Vox a la Comunitat Valenciana i a la resta d'Espanya. "La gent ja s'ha adonat del que suposen els seus governs: retrocessos en serveis socials bàsics, retallades en la transparència i el control, l'assalt a institucions com la televisió pública o l'Agència Antifrau...", ha enumerat. Confia que "molts valencians han obert els ulls" després de l'aliança del PP amb l'extrema dreta, que ara ha generat els primers fruits legislatius amb la bateria de cinc lleis en tramitació actualment a les Corts, entre les quals destaquen la de llibertat educativa i concòrdia com les més polèmiques.

Molts valencians han obert els ulls sobre el que suposen els pactes del PP i Vox

A més, ha garantit que l'exconseller Vicent Marzà, aspirant de Compromís integrat en la candidatura de Sumar, serà la "veu valenciana" a l'Eurocambra si aconsegueix l'escó. Per a això cal que la formació liderada per la vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, traga almenys tres representants. Segons ha explicat, la presència de la coalició valencianista al Parlament Europeu té un triple avantatge. Primer, defensar els problemes i interessos valencians. Segon, contribuir a la construcció d'una nova Europa, perquè "no és el mateix que hi haja representants que creuen en una Europa solidària i vullguen augmentar drets i llibertats, que representants de l'extrema dreta". I tercer —recorda Baldoví—, fer "oposició" des d'Europa "al govern de la vergonya" del PP i Vox a la Comunitat Valenciana, com ha batejat Compromís a l'aliança entre estes dos forces després dels comicis del 28 de maig de 2023.

El PP només reacciona quan hi ha un escàndol, però no hi fa res. Hi ha molta hipocresia

Un any "de vergonya"

En este sentit, ha fet un balanç molt crític dels primers dotze mesos de mandat de Mazón al capdavant del Consell. "Ha sigut un any de retallades, retrocessos, censures. Un any de vergonya", ha resumit el suecà. Per a commemorar l'efemèride, Compromís ha preparat una acció reivindicativa per a este dimarts: representants de la coalició es repartiran entre més de "cent punts negres" de tot el territori per a denunciar els "retrocessos" adoptats pel nou govern. "Calculem 800.000 milions de retallades en tots els pobles i ciutats: col·legis i centres de dia que no s'han construït, retallades de professorat... ", ha enumerat el portaveu parlamentari. Baldoví també ha criticat els casos de "censura" denunciats pel seu partit en ajuntaments com Borriana o Torrent després que regidories de Vox hagen retirat publicacions en valencià i amb contingut LGTBI. Així, ha lamentat que el PP "ha acceptat els marcs de la ultradreta" i els ha acusat d'"hipocresia" per mantindre en el càrrec el regidor borrianenc de Cultura, Jesús Albiol, després que va intentar retirar del catàleg municipal les pel·lícules Barbie 20.000 espècies d'abelles. "El PP només reacciona quan hi ha un escàndol, pero no hi fa res", ha lamentat.

Reconeixement a Palestina

És una decisió valenta i necessària, s'havia de fer

Finalment, Baldoví ha comentat també el reconeixement d'Espanya a l'estat de Palestina, aprovat este mateix dimarts pel Consell de Ministres. Una decisió que veu "valenta i necessària" i que ha adoptat el govern del socialista Pedro Sánchez empentat pels socis de la coalició amb Sumar, entre estos, Compromís, ha remarcat. "S'havia de fer, dignifica també la manera de fer política i dona sentit a la coalició progressista a Madrid", ha afegit.

També et pot interessar

stats