Directes
Ara en la televisió
VALENCIANS AL MÓN

Barcala: "S'ha intentat fer l'impossible per deixar-nos sense mascletaes als Estels"

L'alcalde d'Alacant assegura que la font de Bañuls està protegida i confia que la justícia es pronunciarà a favor de mantindre les disparades al lloc habitual

L'alcalde d'Alacant, Luis Barcala, entrevistat aquest dijous en 'Les notícies del matí'

Alacant ha pogut enguany tornar a vibrar amb les Fogueres de Sant Joan i rescabalar-se després de dos anys en blanc sense poder celebrar-les a causa de la pandèmia. Unes festes que no han estat exemptes de polèmica, a propòsit de les mascletaes. Tot i que finalment s'han pogut disparar des de la ubicació habitual, la plaça dels Estels, en alguns moments previs no estava clar que poguera ser així.

La plataforma cívica Salvem el Nostre Patrimoni va sol·licitar a la Fiscalia d'Alacant que les traslladara per a preservar el monument que hi alberga, la modernista font de Bañuls. Una petició a què es va sumar la Conselleria de Cultura, però a la qual s'oposava l'Ajuntament, governat per una coalició entre PP i Ciutadans. La justícia va rebutjar preventivament la demanda, que continua pendent de resoldre's als tribunals. L'alcalde de la ciutat, Luis Barcala, s'ha mostrat crític amb les entitats i partits polítics que han promogut un canvi d'emplaçament de les tradicionals disparades que, a parer seu, no té "cap fonament" perquè la seguretat del monument, recentment restaurat, està garantida. "S'ha intentat fer l'impossible per deixar-nos sense mascletaes als Estels", ha assegurat aquest dijous en una entrevista en Les Notícies del Matí.

Barcala s'ha mostrat satisfet que enguany les disparades hagen pogut tornar al lloc de sempre, "el que volen tots els alacantins" i ha instat els qui no els agrada, els "poquets" que "tracten de prohibir-ho", a "donar explicacions". "Hi ha un dret legítim a rebentar les fogueres i rebentar les mascletaes. La meua obligació és no permetre-ho de cap manera", ha apuntat. I ha acusat d'"hipocresia" els representants de Podem i Compromís que, ha dit, "anaven a fer-se la foto" en les manifestacions contra les mascletaes als Estels i després acudien també a la plaça per a gaudir de les disparades. "Cal respectar més la ciutat, la festa i la majoria", ha afegit.

Hi ha un dret legítim a rebentar les fogueres i rebentar les mascletaes. La meua obligació és no permetre-ho de cap manera

El regidor popular s'ha mostrat confiat que la justícia permetrà mantindre les mascletaes en la ubicació habitual, com defensa l'Ajuntament, i ha insistit que s'han adoptat totes les mesures per a protegir "no només la font, sinó tot l'entorn", inclosa la multitud de persones que es congrega cada dia a la plaça alacantina.

Les Fogueres del retrobament

L'alcalde de la capital alacantina s'ha mostrat també content pel fet que la ciutat ha pogut recuperar les seues festes grans. "S'estan complint les expectatives de tot el món, la gent ho està passant francament bé i Alacant està a rebentar". Segons ha apuntat, l'impacte econòmic que estan deixant les Fogueres sobrepassa els 200 milions d'euros en només una setmana, tot i que les dades són encara provisionals. L'ocupació hotelera a la ciutat és del 100%, un volum que no es recordava des de fa molt de temps. "No hem recuperat només xifres del 2019, superem les anteriors i hem establert un nou rècord", ha assenyalat Barcala.

S'estan complint les expectatives de tot el món, la gent ho està passant francament bé i Alacant està a rebentar

Aquest dijous se celebra la nit de Sant Joan amb fogueres a les platges i un dispositiu especial que integra les mesures de seguretat habituals. Està prohibit l'alcohol als arenals i s'hi faran controls d'accés. Però la jornada gran és divendres, quan Alacant cremarà les fogueres i posarà punt final a les festes. L'objectiu, ha remarcat Barcala, és que "tot siga com sempre per a poder tancar el parèntesi d'aquests anys terribles".

Fogueres

També et pot interessar