Les bases d'ERC avalen amb un 53,5% dels vots l'acord per a investir Illa

En la consulta interna, feta este divendres, han participat 6.349 afiliats, el 77% del cens

Salvador Illa, primer secretari del PSC, en la 15a assemblea de la federació del PSC
Salvador Illa, en una imatge d'arxiu / Europa Press

La militància d'ERC ha avalat, amb un 53,5% dels sufragis emesos en una consulta telemàtica, l'acord tancat per la direcció del partit amb el PSC perquè els vint diputats republicans del Parlament de Catalunya voten el socialista Salvador Illa com a nou president de la Generalitat.

En la consulta interna duta a terme este divendres han participat 6.349 afiliats, el 77% del cens: el sí ha obtingut 3.397 vots; el no, 2.847, i l'abstenció, 105.

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha publicat un missatge dirigit a les bases de la seua formació política en què ha assegurat que "tothom suma" i "ningú sobra".

L'ajustat aval de la militància suposa un suport per a l'actual direcció del partit, encapçalada per Marta Rovira, atés que la plana major de l'organització havia defés en els últims dies el preacord aconseguit amb el PSC.

La consulta ha tingut lloc després de quatre batacades electorals consecutives, en un ambient de divisió en la cúpula de l'organització i amb la polèmica pels cartells denigratoris contra els germans Maragall encara sense resoldre, un conjunt de factors que se suma al rebuig que el PSC genera entre gran part de les bases republicanes.

El citat acord, plasmat en un document de 25 pàgines, contempla un "finançament singular" per a Catalunya (que els republicans assimilen a un "concert econòmic"), així com mesures per a reforçar la cultura catalana des de l'administració pública o per a avançar en la resolució del conflicte polític.

La pregunta que han respost els militants d'ERC ha sigut la següent: "Estàs d'acord que Esquerra Republicana vote a favor de la investidura del candidat socialista a canvi de la sobirania fiscal, la promoció i protecció de la llengua catalana, la convenció nacional per a la resolució del conflicte polític i la resta de mesures acordades?".

Amb el vistiplau de les bases d'ERC, Illa veu més a prop la presidència de la Generalitat, si bé encara haurà de superar un ulterior obstacle, ja que l'expresident Carles Puigdemont ha promés que tornaria a Catalunya per a la investidura a pesar del risc de ser detingut, la qual cosa alteraria tot l'escenari.

S'hi afig un altre element d'incertesa: Jovent Republicà, l'organització juvenil vinculada a ERC, no ha garantit a hores d'ara que la seua diputada, Mar Besses, done suport a la investidura, malgrat guanyar el sí.

També et pot interessar

stats