Les bases de Podem ratifiquen Belarra com a líder amb el 90% dels vots

La participació en la quinta assemblea del partit pateix una forta caiguda respecte al 2021 amb un 47% de votants menys

L'eurodiputada de Podem, Irene Montero) i la secretària general i diputada, Ione Belarra, durant la V Assemblea Ciutadana de Podem, a Madrid
L'eurodiputada Irene Montero i la secretària general i diputada, Ione Belarra, durant la V Assemblea Ciutadana de Podem, a Madrid / Gustavo Valiente (Europa Press)

La secretària general de Podem, Ione Belarra, ha sigut ratificada este dissabte per a revalidar el seu lideratge al capdavant del partit amb el 90% dels vots dels inscrits que han votat en la quinta assemblea ciutadana de la formació i una forta caiguda de participació respecte al 2021.

En concret, han votat 27.172 persones inscrites del partit, 24.417 persones menys de les que van participar en l'assemblea de fa quatre anys. D'esta manera, la participació de les bases habitades descendeixen quasi a la meitat, concretament un 47%.

Ja l'anterior cita assembleària del 2021 va suposar una lleu caiguda respecte al congrés denominat Vistalegre III, que llavors va reelegir l'exsecretari general Pablo Iglesias amb el vot d'uns 59.000 inscrits.

Consagra el tàndem Belarra-Montero

Podem arranca en la clausura del seu congrés al Pabellón de Convenciones de la Casa de Campo, a Madrid, una etapa interna en la qual reforça el tàndem amb l'exministra d'Igualtat, Irene Montero, que ha sigut proposada com el seu referent electoral per a les eleccions generals.

La reelecció de Belarra estava assegurada, en ser l'única candidata que va reunir els avals, i la seua llista copa també el màxim òrgan de direcció, el consell ciutadà estatal. Manté al seu nucli dur format per Montero (la seua número dos), el secretari d'organització, Pablo Fernández, la coportaveu Isa Serra, els portaveus adjunts Javier Sánchez i María Teresa Pérez, l'excap de l'Estat Major, Julio Rodríguez, i diversos diputats i coordinadors autonòmics.

També renova la direcció amb la inclusió d'una dotzena d'activistes, entre les quals destaca la referent del moviment trans Mar Cambrollé, el periodista i conseller d'RTVE Mariano Muniesa, i l'exassessora del partit i politòloga Dina Bousselham.

Respecte al 2021, cauen del consell ciutadà alguns dels rostres més coneguts del partit com l'exportaveu Pablo Echenique i l'exsecretària d'Estat Ángela Rodríguez Pam. El partit assegura que amb tots ells té bona relació i que han decidit deixar la primera línia política.

Estratègia crítica amb Sánchez

Així, Podem reforça amb els resultats de l'assemblea el seu full de ruta per a tractar de rearmar-se, créixer en suport electoral i aspirar de nou a ser força de govern, com a necessari contrapés al PSOE per a impulsar avanços progressistes ambiciosos.

De fet, en el seu conclave ha proclamat que mai seran una força d'"obediència" al president, Pedro Sánchez, i retrau que només li interessa "mantindre la butaca del govern".

Els morats, després de denunciar la seua "expulsió" de l'actual govern, han apostat les seues opcions de ressorgir a fer valdre els seus vots al Congrés i a desplegar una posició molt crítica cap a l'executiu. Fins al punt d'assegurar que no es consideren socis parlamentaris.

Podem, de fet, ha convocat la seua assemblea per a estar preparat davant de qualsevol escenari, fins i tot la possibilitat d'avançament electoral en les eleccions generals, i estan convençuts que l'executiu prorrogarà Pressupostos.

Confrontació amb Sumar

D'altra banda, els morats reafirmen en eixa assemblea ciutadana el seu full de ruta de confrontació amb Sumar, a la qual defineixen com una esquerra submisa i manejable per als socialistes.

En este congrés han comptat amb el suport de l'exvicepresident i històric exlíder de la formació, Pablo Iglesias, qui ha assegurat que el partit havia de tornar al govern i arremet contra l'"esquerra sindical" que apel·la a un pacte bipartidista per a aprovar nous pressupostos generals de l'Estat (PGE).

També et pot interessar

stats