Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

Batalla de símbols a les Corts per a protestar contra les lleis de PP-Vox

El PSPV mostra fotografies de represaliats del franquisme i Compromís acudeix vestit de negre a un debat aspre que evidencia el xoc total de les dues bancades en memòria històrica i llengua

Mazón, amb un retrat del poeta Miguel Hernández en l'escó / À Punt NTC

L'endemà del debat sobre les cinc proposicions de llei presentades per Vox i PP per a acabar amb el plurilingüisme del Botànic, reformar el model de radiotelevisió pública d'À Punt o derogar la memòria democràtica, s'ha représ el ple de les Corts amb una sessió de control al Consell especialment tensa. Els retrets i acusacions d'una bancada a l'altra, algunes més pujades de to, han planat sobre l'hemicicle en paral·lel a les crides constants a l'orde per part de la presidenta, Llanos Massó, que tractava d'organitzar el debat. Un intercanvi dialèctic molt aspre, que ha servit de preludi a la votació per la qual la cambra ha acceptat a tràmit el paquet legislatiu que tant ha encés l'oposició parlamentària i part de l'opinió pública. La presència a la cambra de la diputada de Compromís i exvicepresidenta valenciana, Aitana Mas, amb els cabells curts i mascareta, després d'anunciar que està tractant-se un càncer, ha generat paraules d'ànim i suport unànime de totes les formacions.

El xoc entre les dues bancades s'ha evidenciat des del primer minut de la sessió. D'una banda, els promotors de la bateria de lleis, PP i Vox, també socis en el Consell que presideix Carlos Mazón. En l'altre extrem PSPV i Compromís, que han volgut tindre en el Parlament autonòmic gestos explícits per a evidenciar el rebuig cap a les iniciatives. Si els diputats socialistes han exhibit des dels escons fotografies de víctimes represaliades durant la Guerra Civil i la dictadura franquista, els valencianistes hi han acudit directament vestits de negre, en una mena de dol simbòlic per a protestar per l'admissió a tràmit de cinc lleis que "són una vergonya".

Diputats del PSPV exhibeixen fotografies de víctimes de la repressió franquista / José Cuéllar (Corts)

La sessió de control a Mazón l'ha oberta, com marca l'orde per l'aritmètica parlamentària, el síndic socialista, José Muñoz. Ha entrat a la càrrega acusant, com ha fet en els últims dies, el PP de "dignificar i blanquejar el franquisme" amb la llei que els socis de govern han denominat de concòrdia i que derogarà l'actual de memòria democràtica, promoguda pel Botànic en el mandat anterior. "Ahir va començar el dia de la infàmia i hui continua, perpetrada per vosté, amb el suport de l'extrema dreta" li ha amollat a Mazón poc abans de proclamar que la de hui és "una de les pitjors sessions" del Parlament valencià.

El portaveu del PSPV a les Corts ha reptat el president perquè diga si considera que el franquisme "va ser una dictadura" i, en finalitzar la intervenció, ha demanat als diputats del seu grup que mostraren els retrats de les persones que van ser represaliades i gràcies a les quals "hui hi ha llibertat, justícia i igualtat". La bancada socialista s'ha posat dempeus i ha alçat unes imatges que, després, han deixat col·locades als escons com a gest simbòlic de protesta.

En la rèplica, el president Mazón, ha contestat que "sí, el franquisme va ser una dictadura" i ha retret a Muñoz que no mostre gens d'interés per la situació de la Comunitat Valenciana i el dia a dia dels valencians perquè només li importa Franco. Després li ha llegit un tros del llibre del periodista i escriptor Manuel Chaves Nogales sobre la Guerra Civil A sangre y fuego: héroes, bestias y mártires de España, i li l'ha regalat. El síndic li ha acceptat l'obsequi i ha aprofitat al seu torn per a donar-li la foto del poeta oriolà Miguel Hernández, mort a la presó franquista d'Alacant el 28 de març de 1942. El popular s'ha emportat el retrat a l'escó i l'ha col·locat de manera visible durant la resta de la sessió de control.

Mazón també ha protagonitzat un acarament tens amb el síndic de Compromís, Joan Baldoví, qui ha volgut saber si les polítiques de l'expresident Eduardo Zaplana, que s'enfronta a dènou anys de presó acusat de corrupció en el juí pel cas Erial, són un referent per a ell. També li ha recordat que el seu grup ha demanat una comissió d'investigació a les Corts sobre les adjudicacions dels serveis d'ITV i el parc eòlic, en el centre de la presumpta trama corrupta que es jutja aquests dies a València. I ha acabat amb un recordatori que ha llançat com un dard: "Per si a algú se li oblida: el PP, 154 condemnes per gestió. Compromís, zero".

El cap del Consell ha retret al parlamentari valencianista que estiga sempre "amb la mateixa cantarella" sobre Zaplana i li ha demanat que deixe de fer "el ridícul". Tot seguit, s'ha qüestionat la utilitat de Compromís a les Corts i en la política valenciana i estatal. "Donen vots d'investidura a canvi de res", els ha amollat en referència al suport al president del govern espanyol, el socialista Pedro Sánchez, en la investidura. I ha recordat que no han sigut capaços de portar ací ni el finançament autonòmic, ni el fons d'anivellament, ni el túnel d'Alfafar. "Tan ferins per a demanar un lloc de tercera en les llistes de Yolanda Díaz per a les eleccions europees i tan dòcils per a atraure ni una inversió a la Comunitat Valenciana", ha ironitzat.

El síndic de Vox, José María Llanos, ha sigut l'últim a intervindre. Ha acusat l'oposició de fer "teatre pur" i ha afirmat que si portaren al ple les fotos dels "milers de màrtirs massacrats pel socialisme no cabrien al parlament".

Encreuament per Mónica Oltra

Un dels moments amb més esbroncada de la sessió ha versat sobre l'exvicepresidenta Mónica Oltra, després que el jutjat d’instrucció número 15  de València haja arxivat, per falta de proves, la causa que investigava si la Conselleria d'Igualtat, amb la dirigent de Compromís al capdavant, va maniobrar per a encobrir els abusos sexuals de l'exmarit a una menor tutelada per la Generalitat. Baldoví ha aprofitat el seu torn en el debat per a carregar contra el PP, i sobretot contra Elena Bastidas, la diputada que aleshores va fer l'oposició a Oltra en aquest assumpte. "Acusar una persona sense proves ni indicis és de ser una mala persona; molta processó i molt poca vergonya", li ha reprotxat des del faristol. Unes paraules molt dures que ha volgut contestar Mazón, qui ha eixit en defensa de la seua companya de partit i ha demanat a Baldoví que "no insulte".

També ha entrat en lliça la vicepresidenta segona del Consell, Susana Camarero, qui exerceix en l'actualitat les competències que va tindre Oltra quan va estar en el govern del Botànic. Ha deixat clar que va ser el PSPV qui la "va obligar a dimitir" com a vicepresidenta i consellera d'Igualtat perquè "en cap cas" van creure que era "innocent". Van ser els socialistes i Compromís els qui "la van deixar caure", ha proclamat. I ha afirmat que, quan va esclatar el cas, el PP va fer el seu treball d'oposició "responsable, no d'oposició inútil" com, a parer seu, fa Compromís. "El que és una vergonya és que a Maite, que és la vertadera víctima, encara no li han demanat perdó", ha sentenciat.

També et pot interessar