Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE

Bolaños defensa la llei d’amnistia: “tornarem a la política el que no n'hauria d’haver eixit”

El polític socialista ha defensat que la norma és “plenament constitucional” i que seran els magistrats els que resolguen com s’aplica

El ministre de la Presidència en funcions i membre de l'executiva del PSOE, Félix Bolaños, en roda de premsa / Fernando Villar (Efe)

El ministre de la Presidència en funcions i membre de l'executiva del PSOE, Félix Bolaños, ha explicat aquest dilluns de vesprada que la llei d’amnistia té com a objectiu principal “tancar ferides” i resoldre el conflicte polític que viu Catalunya des de fa més d’una dècada. “Tornarem a la política el que no hauria d’haver eixit de la política”, ha sentenciat. 

Minuts després que el PSOE haja registrat en solitari la proposició de llei d'amnistia "per a la normalització institucional, política i social a Catalunya", Bolaños ha assegurat —en nombroses ocasions— que la norma és "plenament constitucional" i naix d'un acord entre diferents partits polítics que permetran aconseguir una majoria en la pròxima investidura del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

En una roda de premsa al Congrés, ha defensat que l’amnistia és "un instrument polític reconegut en el dret internacional" i ha revisat les últimes normes aprovades en altres països europeus, com Itàlia, Bèlgica o Alemanya. A més, ha subratllat que té “cabuda plenament” en els estats de dret i, per tant, és “absolutament conforme” amb el marc legal espanyol. 

Sobre l'aplicació, Bolaños ha afirmat que confia en els jutges. Ha recordat que són els tribunals els que han d'analitzar, estudiar i "aplicar-la com correspon en un estat de dret", per la qual cosa ha dit que seran els jutges els encarregats de dirimir els casos de l'expresidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, i de l'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye.

Quan entrarà en vigor i a qui beneficia?

Tot i que no s’ha aventurat a dir quan podria entrar en vigor, el polític socialista ha dit que el projecte s’ha registrat com una proposició de llei, amb la petició del tràmit d’urgència. Comença així la tramitació parlamentària, ha dit, perquè el Congrés i el Senat puguen aprovar-la "al més prompte possible”. 

Pel que fa al període que abasta la norma, el polític socialista ha confirmat que delimita l'amnistia a un context temporal que comprén des de l'1 de gener de 2012, "any en què van començar a desenvolupar-se els fets del procés independentista", a aquest dilluns, 13 de novembre de 2023. Dins d’aquest interval, ha deixat clar que es cancel·laran tots els antecedents i sancions d’aquelles persones que s’han vist immerses en un procediment administratiu, comptable o judicial relatiu al procés sobiranista a Catalunya; i també es posarà fi a aquells que encara romanguen oberts. 

També ha afirmat que la llei no només contemplarà els actes comesos pels líders polítics, sinó també els d’aquelles persones que no han tingut cap protagonisme públic, com poden ser directors de col·legis de l'1-O, alcaldes, bombers, funcionaris, manifestants i, fins i tot, els agents policials que actuaren durant aquell referèndum de 2017. 

Sumar no entén com el PSOE l’ha registrada en solitari 

Des de Sumar han mostrat sorpresa pel fet que el PSOE haja registrat en solitari la proposició de llei i sense comunicar-ho prèviament. Fonts de la coalició de Yolanda Díaz han dit que els socialistes no els ha donat cap explicació de per què han pres la decisió de presentar el text sense la firma de cap dels socis d'investidura independentistes i nacionalistes, i estan esperant que ho facen.

González Pons lamenta el cinisme de Sánchez

La roda de premsa ha rebut resposta del PP per boca del sotssecretari d'Assumptes Institucionals del PP, Esteban González Pons, que ha assenyalat que “perquè Sánchez siga president, la corrupció deixa de ser delicte a Catalunya durant deu anys”. González Pons recorda que aquesta llei d'amnistia “no parla de penediment, perdó o intenció de no tornar a cometre els delictes”, sinó que l'Estat demana perdó “als que van intentar donar un colp d'estat” perquè Sánchez “conserve la poltrona”.

Es mostra sorprés que haja sigut el ministre Bolaños qui explique la proposta d'amnistia del PSOE, quan fa una setmana va dir al comissari europeu Reynders “que no sabia res d'aquesta llei”, la qual cosa suposa “la penúltima mostra del cinisme del govern de Pedro Sánchez”. A més, recorda que aquest mateix ministre defensava fa uns mesos que una amnistia no era constitucional.

El Suprem expressa consternació

I entre les reaccions, en el Tribunal Suprem (TS), es mostren consternats per la proposició de llei d'amnistia que el PSOE ha registrat perquè consideren que és una "barbaritat" que "suposa acabar amb la justícia", per la qual aquesta seu judicial ha estat treballant els últims sis anys, segons han explicat fonts de l'alt tribunal.

També et pot interessar