Directes
Ara en la televisió
VALENCIANS AL MÓN

“O a bolets o a Rolex": malestar en el PSOE pel pacte entre Sumar i el PP en dos votacions al Congrés

Mentre que el soci minoritari de l’executiu espanyol defén una victòria ideològica front a la dreta, els populars diuen que a ningú ha de sorprendre esta aliança

El portaveu del PSOE al Congrés Patxi López, este dimarts als corredors de la cambra baixa / Alberto Ortega / Europa Press

Diversos dirigents del PSOE han mostrat el seu malestar pel pacte al qual van arribar Sumar i el Partit Popular al Congrés dimarts de vesprada i que va comportar que la formació de Yolanda Díaz s’abstinguera en una proposta dels populars sobre l'enviament d'armes a l'estranger i, al seu torn, que el partit liderat per Alberto Núñez Feijóo donara suport a una iniciativa de Sumar sobre clàusules abusives en les hipoteques.

La vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha qualificat “d’incomprensible” que Sumar propiciara una derrota parlamentària del PSOE en la votació d'una iniciativa del PP sobre l'enviament d'armes a Ucraïna i altres països. Això sí, ha dit que s'imagina que la posició del seu soci de coalició té més a veure “amb l'espai que ocupa en l'esquerra” que “amb les relacions amb els socialistes”. Així, ha fet referència implícitament a la competència entre els de Yolanda Díaz i Podem en l'espai a l'esquerra del PSOE, després que els morats hagen marcat les exigències per a donar suport al govern central de cara a l’aprovació dels pressupostos generals de l'Estat.

Prèviament, el portaveu socialista a la cambra baixa, Patxi López, ha dit que Sumar ha triat “francament malament” per facilitar una victòria al Congrés del PP i ha avisat que no es pot estar alhora en el govern central i en l'oposició. “O a bolets o a Rolex”, ha resumit.

Errejón replica a Patxi López que els acords no es poden censurar 

El portaveu de Sumar, Íñigo Errejón, ha insistit que la seua formació va facilitar “per convicció” que es tramitara la iniciativa legislativa del PP, encara que causara la derrota del PSOE en el ple. Davant de les crítiques de Patxi López, ha assenyalat que no es pot censurar la falta d'acords entre partits i, al mateix temps, criticar-los quan es produeixen.

Als corredors del Congrés, Errejón ha indicat que, més enllà del “teatre” de debatre una iniciativa que ja estava en la cambra baixa enviada pel Senat, Sumar està a favor que el parlament tinga més capacitat de control sobre l'enviament de tropes a l'estranger. “Estem d'acord i sempre ho hem estat, ho vam dir ahir en públic i en privat”, ha resolt.

"Nosaltres ideològicament no ens hem mogut ni un pèl. Fa molts mesos que insistim amb l'agenda social. Nosaltres no ens hem mogut. És l'agenda social la que avança. Uns altres que no la volien, o que deien que no, s'han hagut de moure. Això en política es diu una victòria", ha declarat Errejón també en referència a l'aprovació de la iniciativa de Sumar sobre clàusules abusives en les hipoteques.

El PP assegura que obri una bretxa dins del govern de coalició 

El Partit Popular considera que l'acord amb Sumar en les dos votacions d'ahir al Congrés no ha de sorprendre ningú i que, si algú demana alguna explicació, s'ha d'adreçar a Pedro Sánchez. "Pregunteu-ho al president del govern", ha dit el vicesecretari de Coordinació Autonòmica i Local, Elías Bendodo.