El cap de bombers de València sobre la gestió de la dana: "Vam contemplar la possibilitat que es desbordara el Túria"

Enrique Chisbert defén la seua gestió en estrena la comissió municipal sobre la catàstrofe, que naix descafeïnada per la renúncia a participar de l'oposició i de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer

Imatge del pas de la dana al barri de la Torre l'endemà de la riuada
Imatge del pas de la dana al barri de la Torre l'endemà de la riuada / Rober Solsona (Europa Press)

El cap de bombers de la ciutat de València, Enrique Chisbert, ha defés la seua gestió durant la dana en l'estrena de la comissió municipal per a la recuperació de les zones afectades, un grup de treball que ha quedat descafeïnat per la renúncia a participar dels grups de l'oposició, PSPV i Compromís, i l'absència de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX). PP i Vox havien citat la cap de la direcció tècnica, Clara Estrela, que ha excusat l'assistència en "motius d'agenda". És la primera de les tres sessions d'esta comissió, centrada en els responsables tècnics de l'emergència, què té programades més sessions el 13 i 20 de gener.

"Hauríem fet alguna altra cosa si haguérem conegut abans que es tractava d'un desbordament? Òbviament sí, però sense saber-ho... prens les decisions amb la informació que tens (...) Si tens incertesa, hi ha incertesa en la solució" ha explicat Chisbert, en una al·lusió velada a la CHX i l'Aemet, respecte de la reacció del 29 d'octubre en les pedanies valencianes, en què han perdut la vida 17 persones.

Chisbert ha informat que el 29 d'octubre va duplicar els efectius per l'emergència, i que en van incorpora 68 més als 67 que hi havia de guàrdia. El Cecopal (l'equivalent municipal al Cecopi) s'havia convocat de matí, arran de la preemergència de dana i l'alerta roja per pluges. Es va reunir en tres ocasions. A les 18 hores es va contactar amb el Cecopi, que van comunicar-los que no hi havia canvis en la previsió sobre la ciutat. Els primers bombers, però, es van mobilitzar a les 20:04 hores, després d'una alerta d'inundació a l'estació de València Sud, a la pedania de Faitanar, rebuda des de l'112.

Hauríem fet alguna altra cosa si haguérem conegut abans que es tractava d'un desbordament? Òbviament sí, però sense saber-ho... prens les decisions amb la informació que tens

De camí, només travessar el pont de la V-30, van adonar-se de la situació. El camió de bombers van entropessar amb una patrulla de la Guàrdia Civil, que estaven fent rescats una residència de Paiporta, i van visualitzar la inundació al barri de la Torre i la crescuda del cabal del riu Túria. Llavors, va activar-se el desplegament extraordinari d'efectius, amb una mobilització elevada ja a les 21:30 hores, inclosos la dels "nombrosos voluntaris" que estaven acudint per iniciativa pròpia als parcs.

"Es treballa amb la possible confluència de la inundació de la Torre i el desbordament del Túria; en eixe moment era possible", ha recordat el cap de bombers sobre la primera hora d'atenció de l'emergència. Ha informat que van témer que els primers efectius i caps enviats, inclosos el centre de comandament avançat, es quedaren atrapats en la riuada, "amb conseqüències fatídiques" per a la gestió de l'emergència.

Es treballa amb la possible confluència de la inundació de la Torre i el desbordament del Túria; en eixe moment era possible

Eixa nit, ha explicat, resulta "materialment impossible" quantificar els rescats, encara que estima que serien vora un miler, segons ha pogut recopilar de la mateixa experiència i la de la suma de relats del conjunt de professionals desplaçats. Històries, ha repassat, de persones aïllades en sostres de vehicles o que nadaven dins les cases. L'endemà, ha detallat, es toparen amb el problema de centenars de baixos i garatges inundats i de "centenars de vehicles" en posicions que no semblaven reals, i que obstruïen obstruint els passos, dos factors que considera la diferència respecte de la riuada del 1957.

Encara no sé per què l'aigua va arribar a les pedanies

La dana l'ha descrita com un "tsunami", una crescuda què "es va transformar en res en una cosa incontrolable" i per a la qual assegura no tindre explicació. "Encara no sé per què l'aigua va arribar a les pedanies" —ha manifestat— "Puc tindre les meues opinions, però és una cosa que caldrà estudiar i veure perquè va passar", ha advertit durant la compareixença.

Chisbert respon a les acusacions en la protesta sindical

Fa un parell de setmanes, el Sindicat de Policies i Bombers, majoritari en el cos d'extinció d'incendis, va manifestar-se contra la gestió de la direcció dels bombers de València. Acusaven l'equip de Chisbert de mobilitzar recursos insuficients i de manera tardana, que els bombers van compensar actuant com a voluntaris. L'alcaldessa María José Catalá va posar la protesta en el context del conflicte laboral i sindical.

"Es van produir incorporacions de personal fora de torn de treball i es va determinar, per part de les direccions de sector, que s'estava treballant amb el màxim d'equips possible que la situació de l'emergència i la seguretat permetia, i que els parcs estaven coberts de personal", ha explicat este dimarts el cap de bombers. Segons ha detallat, entre el 29 i el 31 van participar 376 dels 437 efectius que té la plantilla dels bombers, dels quals 37 estaven bloquejats en pobles afectats per la dana i 34 fora de servei per diferents causes. S'estima que des de llavors i fins al 14 de novembre han fet més de 50 serveis al dia de mitjana, el doble del que és normal. Bombers València acabaria gestionant un miler de professionals, pel suport de 400 efectius de l'ONG Bombers pel Món i els efectius d'altres grans ciutats.

El cap de bombers Enrique Chisbert, a la dreta, dona els detalls de la seua gestió en la comissió
El cap de bombers Enrique Chisbert, a la dreta, dona els detalls de la seua gestió en la comissió / À Punt NTC

Chisbert ha destacat la càrrega de treball que ha assumit el grup aquàtic i ha justificat el retard en la incorporació de la unitat canina en la recerca de supervivents a l'àrea metropolitana, una de les crítiques de la protesta sindical, en la falta de requeriment de l'112 després d'una primera consulta.

És paradoxal que a vegades hi haja gent al carrer que sàpiga més que a les sales de decisions

Entre les receptes de millora, Chisbert aporta per revisar el pla d'inundacions (que ha superat la catàstrofe), crear nous plans d'evacuació i confinament, "reduir la incertesa" millorant els mitjans tècnics (càmeres i sensors als barrancs), incorporar sistemes d'alerta sonora a la població i entrenar la ciutadania de cara a pròximes catàstrofes. En este sentit, ha recomanat des de formació a simulacres i ha compartit una reflexió sobre l'actitud d'alguns ciutadans, que segons ha insinuat, anteposaren el fet de compartir vídeos a l'alerta als serveis d'emergència. "És paradoxal que a vegades hi haja gent al carrer que sàpiga més que a les sales de decisions", ha arribat a dir.

El cap de bombers ha compartit dubtes pel que fa a "protocol·litzar" la resposta a les escoles. Segons ha raonat "quan el grau d'incertesa és alt i ja tens els xiquets als centres escolars, i potser causem un desastre major" forçant l'evacuació.

Intercanvi de retrets pel format i la renúncia a participar de l'oposició

En els minuts previs a la comissió, PP i Vox han criticat amb duresa la renúncia de PSPV i Compromís a participar-hi, anunciada el passat 18 de desembre després del desacord sobre el format i la negativa dels grups del govern municipal a acceptar la compareixença de responsables polítics, inclosa la del president Carlos Mazón. El portaveu popular, Juan Carlos Caballero, ha retret l'oposició que "s'esborre" de la reunió, "centrada a trobar solucions tècniques" i preferisca "continuar en l'embolic polític". Ha estés les crítiques a la CHX, institució a què ha acusat de "no donar explicacions" per "no haver avisat els ajuntaments de la riuada" ni "per les obres (hidràuliques) pendents". José Vicente Gosálbez (Vox) ha acusat l'oposició d'irresponsabilitat, pel fet "d'haver abandonat els valencians de les pedanies" i ha circumscrit la seua absència a "una enrabiada de xiquet malcriat". "S'han inventat una excusa que volen una comissió d'investigació quan ells van votar-ne a favor d'una d'estudi", ha manifestat.

L'oposició denuncia que el format escollit per l'equip de govern municipal i el veto a la compareixença de responsables polítics buida de contingut la comissió. "Excloent-hi compareixents, el PP deixa perdre l'oportunitat de demanar explicacions i intenta tapar una responsabilitat que és evident", ha advertit el portaveu socialista Borja Sanjuan en referència a l'alcaldessa Maria José Catalá. "La senyora Catalá ha decidit ací on s'ha d'investigar, que aposta pel mateix funcionament que en l'accident del metro, que és el d'amagar-ho tot, però eixir de cara a fora dir que ho està mirant. No s'està esclarint quins operatius van actuar en cada minut en la zona zero, quins van oferir ajuda i quins van fer-ho com a professionals, ni com va exercir les seues responsabilitats la senyora Catalá", ha advertit des de Compromís Papi Robles.

També et pot interessar

stats