Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

El Botànic aprova la taxa turística en les Corts amb el rebuig de l'oposició

El tribut, de caràcter voluntari per als ajuntaments, entrarà en vigor en 2024 però el PPCV diu que el derogarà si governa en la pròxima legislatura

El Botànic aprova la taxa turística en les Corts amb el rebuig de l'oposició / À Punt NTC

Set anys després que es proposara per primera vegada la possibilitat de crear una taxa turística, el ple de les Corts ha aprovat el mecanisme amb els vots a favor dels socis del Botànic —PSPV, Compromís i Unides Podem— i amb el rebuig en bloc de l'oposició —PP, Ciutadans i Vox—. 

L'impost, que gravarà les estades turístiques, entrarà en vigor a partir de 2024 i està inclòs en la llei sobre mesures fiscals per a impulsar el turisme sostenible que va presentar el govern valencià i que s'ha aprovat ara en l'últim ple ordinari de l'any. Serà una taxa municipal i d'aplicació voluntària, per la qual cosa els ajuntaments que vulguen establir-ho ho faran mitjançant una ordenança. Oscil·la entre el mig euro al dia —amb un límit de set dies— per a estades en càmpings, hostals, pensions, apartaments turístics estàndard i cases rurals de fins a tres estreles, i els dos euros per a establiments hotelers a partir de quatre estreles. Per ara, només l'Ajuntament de València s'ha mostrat a favor d'implantar-la. 

Els ingressos que s'obtinguen per aquest tribut indirecte propi es destinaran íntegrament, segons la norma, a inversions i despeses vinculades a la promoció, impuls, protecció, foment i desenvolupament del turisme sostenible a la Comunitat Valenciana, i també a la millora de serveis o polítiques d'accés a l'habitatge d'afectats per l'afluència turística.

La llei contempla exempcions per als menors de setze anys, les persones amb una discapacitat del 66% o més, els programes socials subvencionats per les administracions com l'Imserso, les estades en albergs juvenils per a menors de trenta anys, els congressos científics o les competicions esportives oficials.

La taxa s'ha tramitat finalment enguany, però se'n parla des del primer Consell del Botànic en 2015 i ha sigut motiu de controvèrsia entre els socis durant aquests set anys. El mateix president de la Generalitat, Ximo Puig, i el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer (ambdós del PSOE) s'han mostrat públicament en contra d'implantar-la en diverses ocasions. Colomer, de fet, va arribar a insinuar en Les notícies del matí que es plantejaria dimitir si finalment s'aprovava. Aquest dijous, el grup parlamentari socialista, ha votat en bloc a favor de la creació de l'impost, fent costat als socis de Compromís i Unides Podem.

Segons el Botànic, aquesta llei suposa equiparar-se a la majoria de països europeus, que apliquen una taxa similar, i permetrà promoure millores en els municipis que pateixen els efectes més adversos del turisme. L'oposició ha criticat el nou impost —que el PP ja ha dit que el derogarà si governa la pròxima legislatura— i ha acusat de "turismefòbia" al tripartit. La síndica del PPCV, María José Catalá, ha dit que l'aprovació de la taxa turística és "la traïció més gran als sectors productius i a un sector importantíssim", en referència al turisme.  

Nous impostos "verds"

El ple de les Corts també ha aprovat, amb el suport del Botànic i el vot en contra de l'oposició, la llei del canvi climàtic i la transició ecològica de la Comunitat Valenciana, que inclou la creació de tres impostos "verds" per a gravar les emissions de diòxid de carboni. En concret, es creen els tributs sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica, sobre les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle generades per les activitats econòmiques, i pel volum de vehicles que accedeixen a determinats establiments comercials implantats en grans superfícies.

El tripartit defensa que la norma busca mitigar les emissions, adaptar la vida a la nova situació i aconseguir que qui més contamine més pague. PP, Ciutadans i Vox han lamentat que es creen tres nous impostos en el context actual de dificultat, que impliquen una "doble imposició" i amb un calendari "impossible de complir".

També et pot interessar