Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

Desacord al Botànic sobre l'empresa valenciana de salut tres dies abans del ple del Consell en què s'ha de tramitar

Compromís i Unides Podem critiquen la fórmula proposada pels socialistes per a absorbir el personal de l'Hospital de Torrevella després de la reversió

Un cartell del comité d'empresa de l'Hospital de Torrevella reclama solucions a la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló / À Punt NTC

El PSPV-PSOE s'ha quedat sol en la defensa del projecte de creació de l'empresa valenciana de salut, la societat a la qual vol incorporar els 1.400 treballadors i treballadores de l'Hospital de Torrevella quan torne a la gestió pública a l'octubre.

Compromís i Unides Podem rebutgen el model que proposen els socialistes -una societat mercantil integrada en el sector públic instrumental- i mantenen la negativa a donar-hi suport en el ple del Consell de divendres.

El conflicte s'ha originat per la inclusió del personal de Torrevella en una societat que s'havia concebut, inicialment, per a gestionar dos serveis externalitzats que tornaran a la gestió pública directa: les ressonàncies magnètiques i la farmàcia de les residències.

Els dos socis del PSPV en el Botànic reclamen repetir el model d'absorció del personal que s'ha aplicat en la reversió de l'àrea de salut de la Ribera. "El model d'Alzira garanteix que es farà bé. Ningú ens ha oferit una oferta millor" ha advertit el síndic de Compromís, Fran Ferri, que ha instat a "no fer trampes" i "esgotar totes les vies de negociació col·lectiva" per a buscar un pacte amb les organitzacions sindicals a la taula de diàleg.

"Que no compten amb nosaltres per a l'empresa pública de salut" ha advertit la diputada de Compromís, Pilar Lima, que ha reclamat que "es complisca el pacte que les formacions del Botànic van subscriure a favor d'un model de "gestió pública directa al cent per cent".

Mata (PSOE): "un treballador no passa a ser funcionari perquè sí"

El síndic socialista, Manolo Mata, ha minimitzat la controvèrsia en el Botànic, ja que segons entén s'està d'acord en el fet essencial, "que Torrevella passe a gestionar-se des del sector públic". Segon Mata, la fórmula de la societat mercantil [de participació 100% pública] permet resoldre "l'embolic" que va causar el PP amb la privatització i dona garanties a la plantilla. "Estaran millor que estaven, com ha passat amb la Ribera, on es va muntar un embolic enorme i ja és un hospital públic més", ha dit Mata, que dona per segura la reversió quan expire el contracte privat a l'octubre.

El diputat del PSPV-PSOE assegura que la solució està consensuada amb el Consell Jurídic Consultiu i adverteix de la impossibilitat d'incorporar directament a la funció pública persones que no han superat un procés d'oposició. Alerta també de la distorsió que suposaria en les quotes de contractació del sector públic, que estan restringides per una normativa i una planificació pressupostària, ja que segons entén això afectaria, entre altres, la incorporació de MIR i dinamitaria la taxa de reposició en Sanitat.

"Un treballador no passa a ser funcionari perquè sí. No pot estar en una empresa privada per ser el fill del regidor del poble i a passar a tindre els mateixos drets i garanties que algú que ha aprovat una oposició i està en el sector públic" alerta Mata, que situa l'arrel del problema en el fet que l'empresa gestora de Torrevella "va clavar tots els treballadors vinculats a familiars i directius, que és normal, perquè les empreses privades poden contractar a qui els done la gana, però en les públiques no es pot fer".

L'oposició critica la falta d'acord amb la plantilla

Les diferències entre els socis del Botànic esdevenen discrepància total en l'oposició al Consell, començat per Vox que s'oposa directament a la reversió de l'hospital de Torrevella.

La popular Eva Ortiz critica que el PSPV-PSOE intente tirar avant un projecte que desperta el rebuig "dels treballadors, els sindicats i la comunitat científica". "Es veia vindre, està damunt la taula molt de temps i ara de pressa, i sense acord, volen portar al ple del Consell un autèntic nyap".

Des de Ciutadans, Ruth Merino considera que el format és una errada i lamenta que no dispose del vistiplau dels treballadors. La formació entén, a més, que va en contra de les "recomanacions de la UE" i de la visió per al sector públic que té el partit que, considera que "el sector públic instrumenta'l s'ha de reduir i ser més eficaç".

També et pot interessar