El Botànic, el PP i Cs assumeixen el compromís de dedicar el 0,4% del pressupost a cooperació

La Coordinadora valenciana d’ONGD reclama un calendari pressupostari "clar, estable i realista" i incrementar la participació del col·lectiu migrant

Representants dels partits polítics i la rectora de la Universitat de València, juntament amb la presidenta de CVONGD
Representants dels partits polítics i la rectora de la Universitat de València, juntament amb la presidenta de CVONGD / Europa Press

Els partits que integren el Botànic (el PSPV, Compromís i Unides Podem), a més del Partit Popular i Cs, destinaran el 0,4% del pressupost de la Generalitat a cooperació internacional al final de la pròxima legislatura. L'augmentaran progressivament des del 0,25% actual amb l'objectiu d'arribar al 0,7% el 2030 per a complir l'Agenda de les Nacions Unides. És el compromís que han adquirit les cinc formacions amb les entitats del tercer sector.

Quan falten tres setmanes per a les eleccions autonòmiques, aquests cinc partits han renovat l'acord signat el 2019 amb la Coordinadora Valenciana d’ONGD i han promés complir-lo "governe qui governe" a partir del 29 de maig.

"La Comunitat Valenciana és una de les comunitats que millor està en política de cooperació, però no arribem al 0,3% i encara estem amb un suspens", ha advertit la presidenta de la coordinadora, Cristina Ramón, que ha llevat importància al fet que Vox no estiga en l'acord perquè "els partits que l'han signat són els que defenen els drets humans".

Des dels partits del Botànic, la socialista Rebeca Torró defensa l'aposta "seriosa" per la cooperació que s’ha fet des del 2015, després d'uns anys en què "a la Comunitat Valenciana se la coneixia per destinar aquests diners a interessos privats". "Seguirem i ho hem de fer tots junts, no sols la Generalitat", ha remarcat la també consellera de Política Territorial.

Joan Baldoví, candidat de Compromís a la presidència de la Generalitat, ha coincidit que "el Botànic ha sigut capaç de canviar la cara de la cooperació, que va ser un focus de corrupció". "Isca el govern que isca, un poble com el valencià ha de ser solidari", ha afirmat.

Pérez Garijo destaca que s'han passat dels 27 als 72 milions

Com a consellera de Cooperació i representant d'Unides Podem-Esquerra Unida, Rosa Pérez Garijo ha promés continuar "una aposta decidida per la cooperació", que ha assegurat que és el seu full de ruta des que va arribar al càrrec el 2019, quan el pressupost dedicat a aquest àmbit era de 27 milions, mentre que ara n'arriba a 72. "Qualsevol problema en qualsevol lloc del món també és nostre", ha recordat.

Per part de l'oposició, la diputada popular Elena Bastidas ha convidat a no polititzar la cooperació perquè "ha de ser de tots" i a ser "responsables" per a complir l'objectiu del 0,4%. "La societat valenciana ha demostrat ser solidària i els partits i la Generalitat han d'estar a l'altura", ha recalcat, després de criticar que no s'haja arribat al 0,3% del pressupost quan s'ha recaptat més l'últim any.

Per la seua banda, Fernando Mulas, representant de Cs a les Corts, ha demanat la col·laboració comuna, de totes les forces, per a espentar la cooperació. Mulas també ha convidat a no oblidar que cal complir el que s'ha signat, sense quedar-se "només en paraules" i retre comptes als valencians.

Tancament dels CIE

La Coordinadora Valenciana d'ONGD pretén elaborar un informe amb el grau de compliment de les propostes que ha traslladat als partits perquè les incorporen als seus programes electorals. Entre altres, que totes les administracions col·laboren en cooperació, que hi haja un calendari pressupostari "clar, estable i realista" o desburocratitzar l'administració.

També vol adaptar la gestió a contextos molt complexos de crisis humanitàries i promoure el respecte de persones migrants i la seua participació en una nova llei de mobilitat humana basada en els drets civils, així com incorporar-les a les llistes electorals i les institucions. En aquesta línia, exigeix el tancament de tots els centres d'internament d'estrangers (CIE).

Unes altres de les seues propostes són enfortir la Direcció General de Cooperació Internacional, elaborar una estratègia de "coherència" de polítiques en les administracions i promoure la compra pública ètica i sostenible, a més d'iniciatives de finances ètiques.

Segons les dades recollides per la coordinadora, la Generalitat destina el 2023 el 0,25% del pressupost a cooperació, cosa que suposa 14 euros per cada valencià. 

També et pot interessar

stats