El Botànic tirarà endavant la llei de benestar animal amb l’advertència de l'oposició d’inconstitucionalitat i incongruències
La norma contempla el sacrifici zero i el control de les colònies felines, però exclou les lesions dels gossos de caça
La llei de benestar animal de la Comunitat Valenciana tirarà avant aquest dijous a les Corts amb els vots del Botànic. L'oposició i els caçadors, en canvi, veuen la norma com "una amenaça per al món rural". Vox, fins i tot, adverteix que la norma naix amb el risc d'enfrontar-se a recursos d'inconstitucionalitat.
Tot i que la votació serà demà dijous, els grups parlamentaris han marcat posicions sobre la llei valenciana, que actualitzarà l'anterior del 1994 i que, per primera vegada, considerarà tots els animals éssers que senten. La futura norma contempla el sacrifici zero, a més d’altres mesures com la protecció i el control de les colònies felines.
Encara que Compromís i Unides Podem no estaven d'acord fa uns mesos, finalment la setmana passada van cedir i van signar amb el PSPV una esmena per a definir el concepte de maltractament animal. En aquesta definició es deixen fora les lesions animals de companyia que fan tasques específiques en l'exercici de les seues funcions, com els gossos de caça, els guia o els de rescat.
"No hi ha perill en absolut per als gossos de caça", ha defensat en els corredors de les Corts el diputat socialista David Calvo, qui ha atribuït les crítiques de l'oposició al període electoral. A més, s'ha preguntat si el PP de la Comunitat Valenciana està amb "el Feijóo de Galícia o el Feijóo de Madrid" perquè quan era president gallec es va aprovar una llei semblant a la valenciana.
Entre els socis del Botànic, Cristina Rodríguez (Compromís) ha remarcat que en la norma "no hi ha una postura sobre els gossos de caça", encara que ha reconegut que no és la definició que haguera impulsat la seua coalició. Rodríguez ha subratllat que cap animal queda fora: "Mateixos gossos, mateixa llei", sentenciava.
"No és una llei sobre caça sí o caça no (...) No demonitzarem la caça perquè no és el tema", ha assenyalat Beatriu Gascó (Unides Podem), qui ha posat l'accent en el fet que els gossos de caça són animals de companyia i han de considerar-se com a tal.
Des de l'oposició, la popular Elisa Díaz ha criticat que la llei valenciana s'haja "contagiat" de la nacional, que deixarà fora els gossos de caça, i ha rebutjat que incloga obligacions, prohibicions i sancions que el seu partit no comparteix.
Eduardo del Pozo, de Ciutadans, ha anat més enllà a l'afirmar que la norma pot ser inconstitucional, ja que inclou "incongruències i incompatibilitats", que no ha concretat. José Luis Aguirre (Vox) ha assegurat que la seua formació ofereix als seus 52 diputats en el Congrés per a presentar un recurs d'inconstitucionalitat.
Al marge dels grups parlamentaris, la directora d'AnimaNaturalis a Espanya, Aïda Gascón, ha assegurat que la llei valenciana situa la Comunitat al nivell de les autonomies més avançades en matèria de protecció animal. Al seu judici, és especialment rellevant que el PSPV haja decidit incloure els gossos de caça com a animals de companyia, per la qual cosa ha instat el PSOE a fer el mateix en la norma estatal.
En canvi, la presidenta de la Federació de Caça de la Comunitat, Lorena Martínez, ha reconegut que finalment s'ha tingut en compte el seu posicionament sobre el maltractament animal, excloent els gossos de caça, però ha advertit que la llei no els genera "seguretat total" perquè "s'hauran de modificar molts articles quan s'aprove la llei nacional".