La branca conservadora del Poder Judicial aprova un dur informe contra l'amnistia

El ple avala amb nou vots el dictamen del vocal Wenceslao Olea, que sosté que la llei és "inconstitucional" i vulnera la separació de poders

El vocal Wenceslao Olea, aquest dijous en el ple del CGPJ
El vocal Wenceslao Olea, aquest dijous en el ple del CGPJ / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
21 de març 2024 - 14:23 Actualitzat: 21 de març 2024 - 14:56

El ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha aprovat aquest dijous un informe molt crític amb la llei d'amnistia, actualment en tramitació al Senat després d'haver superat la votació en el Congrés. El document abordat en l'òrgan de govern dels jutges —que qualifica la norma d'"inconstitucional" i avisa que trenca la separació de poders—, havia sigut promogut pel sector conservador i amb el rebuig en bloc dels vocals progressistes. 

Fonts jurídiques han explicat que el dictamen del vocal Wenceslao Olea —que està a proposta del PP en l'ens— s'ha imposat a la de la progressista Mar Cabrejas, que sí que considera que l'amnistia té encaix constitucional. Un resultat, però, que era previsible tenint en compte la majoria conservadora que impera en el CGPJ: deu contra sis. Així, nou membres han votat a favor de la proposta d'Olea, mentre que altres cinc —tots proposats pel PSOE— han secundat la de Cabrejas. El president suplent, Vicente Guilarte, i el progressista Enrique Lucas han optat per votar en blanc. D'aquesta manera, el text guanyador és el que es remetrà finalment al Senat amb el veredicte de l'ens sobre la llei d'amnistia als encausats pel procés.  

El CGPJ té el mandat caducat i està pendent de renovar des de fa més de cinc anys. Entre les funcions que té assignades està la d'informar sobre els projectes de llei, però en el cas de l'amnistia la consulta no estava prevista perquè s'ha tramitat per via d'urgència després de l'acord entre el PSOE i els partits catalans, Junts i Esquerra Republicana. No obstant això, el PP va fer servir la majoria absoluta que té al Senat per a encomanar-li que es pronunciara sobre la norma. La idea en principi era presentar un únic text consensuat, però les discrepàncies entre la branca conservadora i la progressista de l'òrgan judicial ha provocat que finalment acabaren elaborant dos informes per separat i oposats, que són els que el ple ha debatut aquest dijous. Segons han avançat fonts judicials a EFE, el debat s'ha allargat fins a tres hores, les posicions eren clares i inamovibles entre els dos blocs. La vocal Cabrejas ha anunciat que interposarà un vot particular a l'informe guanyador, al qual se sumaran els altres quatre vocals progressistes.

La ponència aprovada adverteix de la inconstitucionalitat de la norma perquè afirma que "ni la doctrina del Tribunal Constitucional ni la jurisprudència del Tribunal Suprem permeten concloure que l'amnistia estiga reconeguda en el nostre dret". Critica la "deficient tècnica jurídica" i l'"arbitrària" tramitació parlamentària de la llei. A més, considera que no hi ha interés general i apunta que "soscava el dret a la igualtat" entre la ciutadania. Tampoc veu admissible que el poder legislatiu puga deixar sense efecte les decisions adoptades pels tribunals, excepte en els supòsits expressament autoritzats per la Constitució —com ocorre amb els indults particulars acordats per l'executiu—. Per aquesta raó, conclou que la norma també vulnera el principi de separació de poders. A més, advoca per excloure de l'amnistia tots els delictes de terrorisme i adverteix que deixar sense efecte una ordre europea de detenció pot ser contrari al dret de la Unió Europea. 

Aquesta no és la primera vegada que el CGPJ es pronuncia sobre l'amnistia. El passat 6 de novembre, abans que el PSOE registrara la proposició de llei i que el Senat reclamara informe a l'òrgan de govern dels jutges, els vocals es van pronunciar a través d'una declaració institucional aprovada en el ple amb la mateixa majoria conservadora. En aquell moment ja advertiren que, si s'aprovava una llei per a perdonar els encausats en el procés, això suposaria l'"abolició" de l'estat de dret. Aquest debat ja va provocar una divisió interna entre els blocs conservador i progressista del CGPJ.

També et pot interessar

stats