Bravo afirma que la coordinació va ajudar a contindre l'incendi de l’Alt Millars, amb potencial per a cremar 50.000 ha
L’oposició critica la falta d’iniciatives preventives en les més de 4.700 hectàrees afectades, mentre que des del Botànic reforcen la tesi del canvi climàtic
La consellera d'Interior, Gabriela Bravo, ha donat suport a la gestió de l'incendi forestal de Vilanova de Viver, que va estar actiu durant vint dies i va cremar més de 4.700 hectàrees. En la compareixença que ha oferit, a petició pròpia, a les Corts, ha manifestat que "si no haguera sigut per l'enorme quantitat de recursos destinats, la coordinació entre administracions i la perícia, diligència i tàctica dels professionals, aquest incendi haguera tingut un potencial d'afecció de 50.000 hectàrees".
En la seua opinió, darrere de les devastadores xifres de l’incendi, que va mantindre desallotjat més d’una setmana el veïnat de diversos municipis, com Montant o Montanejos, hi ha un hivern extraordinàriament sec i un "nou escenari" provocat pel canvi climàtic, que comporta focs que s'inicien abans d'estiu i són més freqüents i difícils d'apagar.
Entre els factors que han contribuït a la voracitat de les flames, la consellera ha afegit dues circumstàncies més: l’abandonament dels terrenys agrícoles per la despoblació i l’orografia. Des del seu punt de vista, la despoblació deixa "zones sense cultivar des de fa dècades" i l'orografia inexpugnable de la zona va fer que "en els primers dies no es poguera actuar directament sobre el focus" de les flames.
En opinió de Bravo, hi va haver una "excel·lent coordinació" entre administracions. En aquest sentit, apuntava que van mobilitzar mitjans d’extinció un minut després del primer avís de les flames i ha lloat l'"absoluta lleialtat institucional" dels alcaldes dels municipis afectats. "Gràcies a l'esforç col·lectiu no s'ha hagut de lamentar la pèrdua de vides humanes", ha subratllat.
Des del PP, el portaveu adjunt Miguel Barrachina ha asseverat que Bravo "no ha assumit cap responsabilitat" i ha retret a Pedro Sánchez que vinguera "en Falcon" a "culpar els veïns de Vilanova de Viver". "La responsabilitat és de qui no manté els espais públics", ha dit.
Barrachina ha demanat que es permeta al veïnat "el dret de netejar les seues pròpies parcel·les" i ha instat a millorar la conservació de les vies fèrries, ja que l'incendi de Begís i el de Vilanova s'han produït prop del ferrocarril que uneix la Comunitat Valenciana amb Aragó.
El problema és posar unitats preparades i capaces gestionades per persones preparades i capaces en compte dels amics del partit, que és el que tenen ara mateix
Fernando Llopis, de Ciutadans, ha criticat que hi ha "menys mitjans del que havien pressupostat" i ha lamentat que el Botànic "no ha adequat el seu model" de prevenció i extinció al canvi climàtic. "El problema és posar unitats preparades gestionades per persones preparades i capaces en compte dels amics del partit, que és el que tenen ara mateix", ha agregat.
Cal comptar amb els experts, però no amb les comissions tècniques que s'estan muntant de cara a la galeria, és necessari comptar amb [ciutadans] locals
Des de les files de Vox, José M. Llanos ha lamentat que des del 2014 "no s'ha fet res" en el pla de demarcació forestal de la zona de Sogorb i ha advocat per "comptar amb els experts", però no amb les "comissions tècniques que s'estan muntant de cara a la galeria, sinó que és necessari comptar amb els locals", amb la gent que "coneix bé totes els intríngulis del terreny".
La despoblació i l'abandó dels camps no ajuden
En canvi, els grups del Botànic han defensat els arguments de la consellera i reforcen la tesi del canvi climàtic. La diputada socialista Rosa Peris ha agraït el treball dels professionals i la coordinació entre les dues autonomies, la valenciana i l’aragonesa, i ha defensat la gestió "exemplar" de l'administració, però ha recordat que el canvi meteorològic obliga a "repensar" la manera d'actuar contra els incendis perquè els boscos estan "en una situació de risc extrem". "La despoblació i l'abandó dels camps no ajuden", ha dit Peris.
Hi ha la rèmora dels vint anys de governs del PP, que no van fer res en ordenació ni prevenció d'incendis
Un argument semblant ha defensat el portaveu adjunt de Compromís, Juan Ponce, qui ha destacat que el Botànic ha incrementat en un 150% els fons per a extinció i prevenció en els últims huit anys, encara que ha lamentat que hi ha la "rèmora" dels vint anys de governs del PP que "no van fer res en ordenació ni prevenció d'incendis".
Des d’Unides Podem, Beatriu Gascó ha assenyalat que les condicions climàtiques són "un canvi per sempre" i "cal aprendre a adaptar-se a aquesta situació". A més, ha demanat "invertir la quantitat de diners que es posa en prevenció respecte a extinció" i tallar la despoblació i l’abandonament de terres.