Bravo, sobre la nova amenaça de vaga de jutges i fiscals: "Cal diàleg. Parar la justícia no és el camí"
La consellera de Justícia ha presentat al fiscal general de l'Estat, Álvaro Ortiz, les oficines d'assistència a les víctimes de violència de gènere, destacant que el 60% de les dones ateses fa el pas de denunciar
Vaga de secretaris judicials, vaga de lletrats des de fa una setmana i ara amenaça de parades de jutges i fiscals. Les associacions majoritàries han anunciat una vaga indefinida des del 16 de maig si no els fan una proposta seriosa des del Ministeri de Justícia amb més salari, mitjans i reforços per la sobrecàrrega de treball que asseguren patir. Més de 365.000 procediments suspesos o ajornats s'arrosseguen de la primera de les protestes, que va paralitzar l'activitat dels jutjats durant dos mesos, des del 24 de gener.
Sobre la vaga li hem preguntat al fiscal general de l'Estat, Álvaro Garcia Ortiz, que aquest dimarts ha visitat l'Oficina de Denúncia i Assistència a les Víctimes de Violència de Gènere de la Ciutat de Justícia de València. El màxim representant del ministeri públic ha declinat fer comentaris, recordant que el cas és, ara mateix, objecte d'estira-i-arronsa a una taula negociadora, si bé ha valorat que hi ha "voluntat d'acord".
L'amfitriona de la visita, la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha afegit que, tot i el "respecte a les reivindicacions", considera que "parar la justícia no és el camí". En tot cas, ha destacat la necessitat de "dialogar, escoltar des del primer moment, perquè com a representants públics tenim l'obligació d'evitar aquests perjuís que finalment afecten la ciutadania".
Pel que fa estrictament a la visita de l'oficina de denúncies, el fiscal general de l'Estat ha destacat la capacitat de donar seguretat a les víctimes de la violència en el procés que suposa aquest recurs, pioner en l'Estat. "No és una opció, és un deure vindre a reconéixer la bona faena que s'està fent i com amb sensibilitat i acostament real al problema anem aportant solucions en un cas tan sensible", ha assenyalat.
Oficina d'atenció a les víctimes: el 60% fa el pas i manté la denúncia
Hi ha tres oficines, una en cada província i una quarta en projecte a Elx, que unifiquen en una mateixa estructura, tots els serveis per a donar acompanyament a les víctimes de la violència masclista en la denúncia. Des del 2019, any d'estrena del servei a València, aquestes unitats han atés 3.518 dones, de les quals 2.130 han completat el procés, el 60%.
"Les víctimes saben que, quan entren, s'activa la xarxa de suport i no les abandonen mai", ha destacat Gabriela Bravo, que ha assenyalat que moltes de les dones arriben amb "tanta por que són incapaces d'identificar el seu problema i gràcies a l'ajuda policial que es presta ací s'atreveixen a fer el pas". Així, la consellera de Justícia ha recordat que ara sis de cada deu "finalment presenten denúncia i la mantenen al llarg del procediment", gràcies al suport integral, quan en aquest àmbit, amb freqüència "després de la primera acció, moltes la retiraven".