Bravo proposa modificar la llei de carreteres per a posar setge a la prostitució

La consellera advoca per aquest canvi per a poder imposar multes de fins a 15.000 euros als clients i als proxenetes

Per a posar fre a la prostitució en les carreteres i multar els clients, la consellera de Justícia aposta per modificar la llei de carreteres autonòmiques
Per a posar fre a la prostitució en les carreteres i multar els clients, la consellera de Justícia aposta per modificar la llei de carreteres autonòmiques / À Punt NTC

Setge a la prostitució en les carreteres. És el propòsit de la Conselleria de Justícia que, amb la finalitat d’evitar que aquestes vies es convertisquen en un espai on aconseguir fàcilment els servis de prostitució, ha demanat a la Conselleria de Mobilitat que modifique la llei de carreteres autonòmiques per a tindre un entorn més favorable "per a perseguir el proxenetisme i el demandant de prostitució".

Era l’anunci que feia aquest dilluns la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, en el fòrum que s’ha celebrat a València amb la intenció de recollir propostes per a l’ordenança de prostitució. Amb la proposta de Bravo de modificar la norma de les carreteres autonòmiques, la Generalitat vol disposar de més ferramentes per a "combatre, perseguir i penar" el que la consellera considera una manifestació més de la violència de gènere.

Amb la modificació de la llei de carreteres, es podrien imposar fins a 15.000 euros de multa als demandants de prostitució que sol·liciten els serveis de les dones en aquestes vies, així com als proxenetes que les obligaren a estar en aquests espais.

Bravo ha destacat la necessitat de disposar de més ferramentes per a tallar un problema, el de la prostitució, sobre el qual actualment només es pot intervindre si es compleixen les condicions que recull el Codi Penal. En aquest sentit, la responsable de Justícia ha advertit que els requisits "són tan complexos" que fan molt difícil perseguir la prostitució, per això calen, per exemple, ordenances municipals per a poder multar els clients.

"Les dones prostituïdes són les que tenen la càrrega de prova, són elles les que han de demostrar el seu estat de vulnerabilitat o d’intimidació", la qual cosa fa molt difícil perseguir el proxenetisme, advertia la consellera. "Els requisits són tan complexes que a penes tenim procediments penals per prostitució, els procediments per tràfic de persones són pocs si tenim en compte la magnitud real del problema", destacava la titular de Justícia.

Prohibició de la publicitat dels serveis sexuals

Bravo considera que cal anar més enllà i que, fins i tot, la Generalitat es planteja sancionar la publicitat o les accions que afavorisquen la prostitució, un camí que considera més efectiu que reunir tots els condicionats que recull el Codi Penal actualment. Respecte a aquesta norma, la consellera ha insistit en la necessitat de reformar-la per a possibilitar la persecució de la prostitució.

"Ara mateix no es pot sancionar un puter que acudisca a un club de carretera", lamentava Bravo, per a justificar que cal ampliar el marc legal per a protegir les víctimes de la prostitució i també els espais i les situacions en què es poden multar els clients de les víctimes de la prostitució.  

En aquest sentit, Aarón Cano, regidor de Protecció Ciutadana de València, ha reivindicat noves ferramentes perquè les administracions puguen sancionar el consum de prostitució. "No podem seguir amb ferramentes dels 80", deia davant els mitjans de comunicació. "Hem pogut erradicar la prostitució al carrer, però això no significa que no s’exercisca en espais on no ho veiem", assenyalava.

“Cal veure què podem fer amb els prostíbuls que tenen aparença d’hotel", per això ha instat a abordar el problema "des d’un punt de vista global, no només de la penalització del client".

Cano recordava que s’han pogut tancar molts locals del barri de Velluters on s’exercia la prostitució no per aquesta circumstància, sinó per incomplir uns altres requisits des del punt de vista administratiu. 

També et pot interessar

stats