Brussel·les autoritza l'enviament a Espanya de 12.000 milions d'euros dels fons Next Generation
Aquesta suma correspon al segon tram dels fons de recuperació aprovats per Europa per a reactivar les economies després de la pandèmia
La Comissió Europea ha donat el vistiplau aquest dilluns al desemborsament a Espanya del segon tram del fons de recuperació Next Generation EU, que ascendeix 12.000 milions d'euros. Espanya es converteix així en el primer estat membre a rebre el segon pagament.
Aquest segon desemborsament del pla de recuperació es correspon al compliment de 40 fites i objectius --31 fites i nou objectius-- als quals s'ha donat compliment al llarg del segon semestre de 2021. Els fons han de rebre, ara, el dictamen positiu de la resta d'estats membres a través del Comité Econòmic i Financer.
D'aquesta forma, l'avaluació positiva del compliment d'aquest paquet de fites i objectius suposarà així el desemborsament de 12.000 milions d'euros, que se sumarien als 9.036 milions d'euros de prefinançament de mitjan agost del passat any i als 10.000 milions d'euros del primer desemborsament, rebuts en 2021.
Espanya va rebre el primer tram de l'ajuda europea l'agost de 2021. Va ser el primer enviament d'una ajuda global estimada en 70.000 milions que el govern espanyol ha sol·licitat com a fons no reembossables. Espanya és, després d'Itàlia, el país que més diners rebrà: 140.000 milions d'euros.
Espanya ha rebut ja 31.000 milions d'euros, el 44% del que està previst
Amb els 12.000 milions d'euros associats al segon tram del pla de recuperació, el desemborsament total a Espanya fins hui ascendeix a 31.000 milions d'euros, que representa el 44% dels fons assignats.
Aquest segon pagament està associat a l'establiment de mesures per a reduir la temporalitat de l'ocupació i la proporció de contractes d'aquest tipus en el mercat laboral, les normes per a la negociació col·lectiva o l'estabilitat de les pensions.
Dins dels eixos verd i digital, aquesta segona sol·licitud de desemborsament també inclou l'aprovació del Full de ruta de l'energia eòlica marina i altres energies de la mar; l'Estratègia de Mobilitat Segura, Sostenible i Connectada, la Carta dels Drets Digitals, l'entrada en vigor del RD-Llei per a la protecció de les persones treballadores que es dediquen a activitats de repartiment a domicili utilitzant plataformes digitals o mesures fiscals per a accelerar el desplegament de la xarxa de 5G.
A més, també s'han posat en marxa mesures per a enfortir la resiliència, el creixement econòmic i la cohesió territorial, com pot ser la modernització de l'Agència Tributària, l'aprovació del Pla d'Acció per a l'Atenció Primària i Comunitària i la millora del funcionament de la cadena alimentària.