El govern retribuirà almenys quatre de les huit setmanes de permís per atendre menors de huit anys

El ministre de Drets Socials anuncia també l'ampliació dels permisos per naixement de setze a vint setmanes

Una mara abraçant la filla
Una mare abraça la filla / Dima Berlin (Shutterstock)

El ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Pablo Bustinduy, s'ha compromés a aprovar la llei de famílies el 2024 i a posar en marxa mesures com l'ampliació dels permisos per naixement de setze a vint setmanes i la retribució del nou permís per a pares i mares de huit setmanes fins que el seu fill complisca huit anys.

En matèria de Consum, el ministre ha fixat com a objectiu per a l'any que ve l'aprovació de la llei de serveis d'atenció a la clientela, que reduirà el temps d'espera als clients a un màxim de quinze dies en reclamacions i un màxim de tres minuts en consultes telefòniques. Bustinduy ha fet aquests anuncis durant l'acte de presa de possessió dels alts càrrecs que l'acompanyaran aquesta legislatura

El ministre, que pertany a Sumar, ha indicat que avançar amb celeritat en l'aprovació de la llei de famílies “és un compromís públic per a saldar un deute històric i reconéixer jurídicament tots els tipus de famílies”. El resultat, a parer seu, serà un salt qualitatiu en la protecció social, la conciliació i les polítiques de benestar i més drets per a totes les famílies. 

Bustinduy ha destacat la importància que els permisos de huit setmanes per a cuidar menors fins als huit anys, que es podran gaudir de manera contínua o discontínua, siguen remunerats. El seu compromís, en compliment de l'acord de govern i d'una directiva del Parlament Europeu, és començar a remunerar quatre de les huit setmanes el 2024.

La intenció del Ministeri és aprovar la llei de famílies en el termini més curt possible i es treballa en diverses vies, com d'enviar-la al Consell de Ministres amb la redacció que tenia abans de la convocatòria d'eleccions incorporant alguns canvis a través d'esmenes en la tramitació parlamentària, impulsar-la des dels grups parlamentaris o reobrir-la de nou i completar la negociació de les mesures amb altres ministeris, expliquen fonts de Drets Socials.

En qualsevol cas, si els terminis en l'aprovació de la llei es dilataren més enllà de juliol, el govern no descarta la possibilitat d'aprovar per separat les mesures que amplien les setmanes dels permisos de naixement i la remuneració dels permisos que fins ara no ho eren a través de reial decret, afigen les mateixes fonts.

Llei de serveis d'atenció a la clientela

Un altre dels objectius de la cartera de Bustinduy per a l'any que comença serà impulsar de nou la llei de serveis d'atenció a la clientela per a “retornar als ciutadans la capacitat d'exercici ple dels seus drets com a clients”, ha destacat.

La norma inclou conquistes per als consumidors com l'establiment de terminis màxims d'espera per part de les empreses per a respondre reclamacions i consultes telefòniques. A més, Bustinduy ha assenyalat que Espanya es presentarà el mes de juliol davant de les Nacions Unides per a sotmetre's a l'examen nacional voluntari per a retre comptes sobre els avanços d'Espanya en matèria d'Agenda 2030.

L’examen tindrà lloc en el Fòrum Polític d'Alt Nivell per al Desenvolupament Sostenible i avaluarà els dèsset objectius de desenvolupament sostenible adquirits pel nostre país davant de la comunitat internacional. “Espanya vol exercir un paper de lideratge i referència”, ha conclòs.

També et pot interessar

stats