Bustinduy anuncia una aplicació que permetrà a les persones sordes gaudir de la ràdio

El ministre de Drets Socials apel·la al consens de tots els grups per a aprovar la reforma de la llei de discapacitat i la llei de dependència

El ministre de Drets Socials, Pablo Bustinduy
El ministre de Drets Socials, Pablo Bustinduy / Diego Radamés / Europa Press

El ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Pablo Bustinduy, ha anunciat que el seu ministeri està preparant i presentarà pròximament una aplicació que permetrà a les persones sordes gaudir de la ràdio, "un mitjà que ha acompanyat la humanitat durant més d'un segle, però que fins ara ha deixat fora a qui no podia sentir-la", ha remarcat Bustinduy.

És un dels anuncis que ha realitzat Bustinduy durant la seua compareixença, este dijous, davant la comissió de polítiques integrals de discapacitat, per a informar sobre les línies generals del seu departament. També ha aprofitat per a fer una "crida a tots els grups polítics" per a trobar un "consens" en les reformes de les lleis de discapacitat i dependència.

D'altra banda, vol que Espanya siga un dels primers països que transpose la directiva europea sobre targetes de discapacitat i estacionament; ha dit que estan treballant perquè el nou Pla Estatal d'Habitatge "pivote" sobre l'accessibilitat universal"; i ha avançat alguns informes o plans que posaran en matèria LGTBI, de violència de gènere o de dret a la cultura.

L'ELA: una partida específica per a ajudes en domicili

A més, ha manifestat la seua plena voluntat per a "que per fi puga veure la llum, "com més prompte millor", la llei d'ELA, i ha anunciat que en els pressupostos generals de l'Estat per a l'any 2025, que estan arrancant la seua fase de negociació, la seua intenció és "incloure una partida específica per a posar en marxa un programa de cures en domicili, que oferisca a les famílies tranquil·litat i respir".

A més, en l'àmbit jurídic, ha explicat que estan treballant per a establir "una proposta curricular per a la formació de persones facilitadores processals", que ajuden al fet que les persones amb discapacitat intel·lectual puguen comprendre plenament què els està dient un jutge. "És una figura extraordinàriament important", ha subratllat Bustinduy.

Quant a l'atenció precoç, ha anunciat que estan treballant en "un catàleg de prestacions i serveis essencials, d'estàndards de qualitat de les prestacions i d'eixos serveis essencials i de sistemes d'informació i de coordinació", amb un suport financer de 90 milions d'euros.

Jocs paralímpics: delegació paritària a Los Angeles

D'altra banda, el ministre ha fet un "homenatge" als atletes paralímpics que han obtingut 40 medalles, "que n'haurien d'haver sigut 41" (en referència a la d'Elena Congost, sense bronze finalment en ser desqualificada en la marató T12), i ha anunciat que continuaran fent costat al Comité Paralímpic Espanyol. Així mateix, ha afegit que és "inajornable" que la delegació paralímpica espanyola, de cara a Los Angeles, siga "paritària".

Entre les fites aconseguides en la legislatura anterior, Bustinduy ha destacat la modificació de l'Article 49 de la Constitució espanyola o l'augment en un 468% en els últims quatre anys de la dotació pressupostària des de l'administració general de l'Estat a les polítiques públiques en matèria de discapacitat, fins als quasi 300 milions d'euros.

També et pot interessar

stats