Bustinduy demana a Mazón aplicar la llei d’habitatge i declarar zones tensionades per a abaixar el lloguer

El ministre de Consum apel·la també a perseguir els anuncis de pisos turístics sense llicència, instaurar taxes turístiques i mobilitzar l’habitatge buit

Bustinduy demana aplicar la Llei d'Habitatge a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

El ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Pablo Bustinduy, ha demanat este dijous al president de la Generalitat, Carlos Mazón, que aplique la llei d’habitatge, “que compta amb eines per a abaixar el preu del lloguer en zones tensionades, sempre que hi haja una declaració de les comunitats autònomes”. Ho ha fet durant una visita a l’Ajuntament de Dénia (Marina Alta), on s’ha reunit amb les autoritats locals. Bustinduy ha instat el Consell que “escolte” als ajuntaments i forces polítiques de la regió per a instaurar taxes turístiques i mobilitzar l’habitatge buit, a més d’incrementar el lloguer social. 

Segons el ministre, les autonomies governades pel PP “es neguen a fer-ho”, malgrat que “el que espera la ciutadania, més enllà de colors polítics, és que els poders públics responguen a un problema tan greu com el de l'accés a l'habitatge”. Així mateix, l'ha instat a sumar-se a la iniciativa de la Direcció General de Consum per a perseguir els anuncis dels pisos turístics sense llicència en el territori valencià. “Emplace el govern de la Generalitat Valenciana al fet que pose la voluntat política suficient per a posar límit a esta realitat descontrolada”, ha insistit, abans de posar de manifest que els pisos turístics sense llicència provoquen un problema que dificulta l'accés a l'habitatge per als joves i per a famílies treballadores, “que es veuen expulsades dels seus barris i les seues ciutats”. Això és així perquè, ha prosseguit, “este tipus de pisos està imposant una lògica d'especulació sobre el dret constitucional a disposar d'un habitatge digne".

La massificació turística, un problema “especialment greu”

Bustinduy ha posat l'accent en el fet que la massificació del turisme és un problema especialment greu a la Comunitat Valenciana, principalment a la província d'Alacant, en concentrar fins al 70% dels pisos turístics en esta autonomia. “Ja hi ha llocs ací on l'oferta de pisos turístics supera a la de pisos de lloguer”, ha advertit sobre “una situació descontrolada que requereix actuacions decidides de tots els poders públics”.

A més, Bustinduy ha valorat la iniciativa del Ministeri d'Habitatge de reformar la Llei de Propietat Horitzontal perquè siguen les comunitats de veïns els qui hagen d'autoritzar, explícitament, la presència de pisos turístics en els seus immobles.

També et pot interessar

stats