Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

Camarero acusa el govern espanyol de "provocar una crisi" amb les comunitats del PP en immigració

La vicepresidenta i consellera de Serveis Socials demana proves més intensives per a revisar l'edat dels migrants que es deriven a les comunitats per a no "colar" adults en els centres d'acollida de menors

Entrevista de Susana Camarero en 'Les notícies del matí'

La vicepresidenta de la Generalitat i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, ha acusat el govern espanyol de no exercir les polítiques migratòries que li corresponen per llei i de "provocar una crisi" en este assumpte amb les comunitats autònomes governades pel Partit Popular. "És el mateix que han fet en habitatge", ha argumentat entrevistada este dilluns en Les notícies del matí. La número dos del Consell ha negat que el PP haja trencat cap acord en immigració, després d'haver suspés les converses amb l'executiu estatal i que el portaveu del Grup Parlamentari Popular, Miguel Tellado, haja plantat el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres. "No hem trencat l'acord, hem dit que no seurem en una taula amb un govern que enganya els espanyols en política migratòria", ha matisat.

A parer de Camarero, l'executiu de coalició capitanejat pel socialista Pedro Sánchez "mira cap a un altre costat" per "crisi humanitària insuportable" i "intolerable" que suposa l'arribada de persones migrants a les costes espanyoles. Lamenta que "no entén el problema", ni treballa amb els països d'origen, ni amb la Unió Europea, a pesar que la política migratòria ha de ser transnacional. "L'únic que fa és mirar cap a les comunitats, però no a Catalunya, que diu que no li caben més menors. Mira a les del PP, nosaltres som les úniques que exercim la solidaritat, la responsabilitat i els acollim. Però no hi ha política migratòria per part del govern espanyol", ha insistit.

Així, la vicepresidenta i consellera valenciana ha recordat que no són les autonomies les que tenen les competències en migració sinó l'Estat, que "no es fa responsable". I esta deixadesa, ha argumentat, és la que els impedeix fer-se càrrec de tots els menors que els arriben. En este punt, Camarero ha recordat que els centres d'acolliment valencians estan amb un índex d'ocupació del 160% i, a pesar d'això, el Consell "no ha rebut ni un sol euro del govern espanyol".

No puc arriscar el benestar dels menors que tinc en els centres perquè s'hi colen adults, necessitem saber quina edat tenen

La titular de Serveis Socials ha alertat que l'executiu central està traslladant a la península grups de migrants adults des de les Canàries i que "en eixes quotes colen per la porta de darrere menors". Per això ha demanat que es practiquen proves més intensives per a certificar l'edat de totes les persones que arriben abans d'enviar-les a la resta dels territoris de l'Estat. "No puc arriscar el benestar dels menors que tinc en els centres perquè s'hi colen adults, necessitem saber quina edat tenen. Hem de tindre cura que els menors que entren en els centres realment ho són", ha apuntat, després de xifrar en 991 les persones que s'estan derivant en remeses als municipis valencians.

Limitar els preus en habitatge, un model "fracassat"

En matèria d'habitatge, una de les grans branques que abasta la seua macrovicepresidència, Camarero ha titlat de "fracassat" el model de limitació de preus que defensa el govern espanyol en la llei estatal d'habitatge. "Açò no és un problema més que d'oferta i demanda, de primer d'econòmiques", ha exposat, després de recordar que estes polítiques "no han funcionat" allà on sí que s'han aplicat. Per exemple, a Catalunya, on han deixat de llogar-se 21.000 pisos des que es declararen zones tensionades, ha esmentat. Amb este argument ha justificat per què la Comunitat Valenciana es nega a limitar els preus i ha censurat que l'executiu de Sánchez amenaçara els territoris insubmisos de retallar-los fons per a habitatge. "Les comunitats que no son favorables a limitar els preus no estem incomplint la llei. Limitar els preus és un model fracassat i no es poden condicionar les subvencions del pla d'habitatge a haver de complir una llei en la qual no creiem, perquè són les nostres competències", ha assenyalat. 

Les comunitats que no estem a favor de limitar els preus no estem incomplint la llei

En contraposició a la fórmula del govern central, el Consell defensa un model basat en la llibertat de mercat i que prioritze l'augment de l'oferta de pisos. Per a això cal, en opinió de Camarero, promocionar la construcció d'habitatges i adoptar mesures "innovadores" que afavorisquen la seguretat jurídica dels propietaris i protegisquen els lloguers de l'ocupació, de manera que isquen al mercat habitatges que hui dia estan tancats. "Hi ha famílies que no lloguen una vivenda que tenen buida per inseguretat jurídica, perquè la llei d'habitatge nacional protegeix més els ocupes que els propietaris", ha criticat. 

La vicepresidenta valenciana, a més, ha reclamat més fons per a les comunitats autònomes en el marc del pla estatal d'habitatge, amb un repartiment "just i objectiu, no ideològic com pretenia la ministra d'Habitatge". També mesures encaminades a avançar en la simplificació administrativa per a agilitzar els recursos i incrementar la lluita contra l'ocupació il·legal dels pisos.