Camarero es compromet a actualitzar les prestacions per la dependència abans que acabe l'any

La consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge ha culpat dels retards l'anterior Consell en una entrevista en Les notícies del matí, on ha defés el compromís del govern valencià contra la violència de gènere

La vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero / À Punt NTC

La Generalitat pagarà en el que resta de l'any l'augment de les prestacions de dependència pendents des de juliol per a 140.000 beneficiaris. Ho ha assegurat en Les notícies del matí la vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero. La també secretària del Consell ha culpat de la situació l'anterior govern valencià. Assegura haver-se trobat una "situació lamentable" en la gestió de la dependència i ha atribuït a la competència electoral entre PSOE i Compromís la paralització del crèdit de 36 milions sol·licitat per a sufragar les noves incorporacions de beneficiaris al sistema. Segons Camarero, Hisenda ha aprovat ja un crèdit per valor de 39 milions amb què ja s'està pagant a 11.400 nous beneficiaris d'acord amb l'augment de juliol. La situació de la resta es resoldrà, segons la consellera, en l'últim trimestre de l'any. Els tres milions de diferència entre els dos préstecs s'expliquen per l'increment de dependents des de maig.

Camarero ha assegurat que el Consell lluitarà perquè el govern espanyol assumisca el 50% del pagament per dependència, com marca la llei, una partida de què fins ara només es responsabilitza al 21% i que va estar també entre els punts de fricció del Botànic amb el govern espanyol.

La consellera ha assegurat que "pintaran" en els pròxims pressupostos de la Generalitat "els diners que necessiten els dependents" i ha assumit el compromís de "no donar marxa arrere" en despesa social, malgrat la minva d'ingressos per l'eliminació de tributs com l'impost de successions. "Aquests pressupostos aniran dirigits a les persones, sobretot a les més vulnerables. Serà un pressupost per a les persones", ha manifestat.

Canviarem la Renda Valenciana perquè no es convertisca en una pagueta

D'altra banda, ha anticipat una revisió a fons de la renda valenciana d'inclusió perquè "no es convertisca en una pagueta". "Estem treballant per a pegar-li la volta. No només ha de ser una ajuda. Ha d'anar acompanyada d'un itinerari d'inserció laboral o sociolaboral. La gent necessita acompanyament per a refer la vida", ha explicat.

La "violència de gènere", prioritat del Consell

La consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge també ha constatat la "violència de gènere" com una prioritat del Consell i ha defés la necessitat de polítiques integrals per a aturar-la, posant l'èmfasi en la prevenció des de l'escola, on han detectat un retrocés.

"És una realitat que les dones continuen sent agredides pel fet de ser dones [...] Hi ha violència de gènere i és diferent, i diferent de qualsevol altra. Hi ha un desconeixement i un mal ús del concepte. Hi ha alguns homes que continuen pensant que continuem sent de la seua propietat", ha dit Camarero en els micròfons d'À Punt.

Hi ha violència de genere i és diferent i diferent a qualsevol altra. Vox té la seua pròpia interpretació, però com Consell hi ha unitat de criteri

La posició de Camarero xoca radicalment amb la visió de Vox, amb què el PP comparteix govern a la Generalitat, que nega l'existència específica d'aquest tipus de violència. "La competència la dirigisc jo. Pactar amb Vox, com ens ha demanat la ciutadania, no comprometrà la nostra lluita [...] Vox té la seua pròpia interpretació, però com a Consell hi ha unitat de criteri i l'impuls el porta aquesta conselleria", ha assegurat.

S'ha confessat Camarero "preocupada pel missatge que estem traslladant a les dones" amb la divisió de les formacions polítiques sobre la violència de gènere, com ha evidenciat l'exhibició de pancartes de condemna diferents per part del Consell i oposició a les Corts després dels últims assassinats; la primera, estrenant el lema "Violència contra les dones" i la segona amb el clàssic "Contra la violència masclista", que s'emprava en la legislatura anterior. A la consellera li "preocupa molt" la posició de l'esquerra d'estar en la baralla i no en la unitat del missatge".

Som liberals i no estem per limitar els preus de l'habitatge, però sí per augmentar l'oferta de VPO

L'habitatge és el tercer pilar del departament que dirigeix Susana Camarero. La consellera ha confirmat la voluntat d'habilitar-ne 10.000 nous de VPO, per a compra i lloguer al llarg de la legislatura, a fi de facilitar l'accés, sobretot a les persones més joves. Camarero és favorable a ajudes, com el bo lloguer, però no a les facultats d'intervenció en el mercat que permet la nova llei d'habitatge. "Som liberals i no estem per a limitar els preus. A Catalunya, on s'ha fet, no ha funcionat. Augmentar l'oferta, posant més habitatge en el mercat, farà que baixe el preu", ha explicat.

La vicepresidenta del Consell assegura que ja s'han iniciat contactes amb ajuntaments per a alliberar sol i anticipa una revisió a l'alça del preu de les VPO, a fi de fer-lo més rendible per a constructores, i una reforma legislativa per a facilitar la construcció d'habitatge protegit.

Auditoria als centres de menors, revisió del decret de Serveis Socials

A Camarero no li agrada el que ha trobat en la primera presa de contacte amb els centres cd menors, on assegura haver vist problemes de coordinació, sobrepoblació i en infraestructures, per la qual cosa s'ha refermat en la decisió de tirar avant amb l'auditoria prevista. D'altra banda, s'ha mostrat favorable a la comissió parlamentària sobre la gestió de l'exvicepresidenta Mónica Oltra que impulsa el grup parlamentari popular, malgrat que el cas està ja judicialitzat.

Tampoc li convenç el decret de Serveis Socials aprovat pel Botànic. Ni a ella ni, segons diu, a cap agent social. No vol una "esmena a la totalitat" però sí "una revisió a fons" per a millorar alguns aspectes" pensant en el rèdit més gran possible per als beneficiaris, és a dir, les persones més vulnerables. "Em preocupa que a les persones els arribe la millor prestació. I per a aconseguir-ho, modificaré el que calga", ha explicat.

També et pot interessar

stats