Camarero: “Per fi podem defensar els valencians de l’abús de Sánchez”

El CJC ha donat llum verda al recurs contra la llei d’amnistia de la Generalitat, que ara té fins a l'11 de setembre per a presentar-lo davant el Tribunal Constitucional

Susana Camarero, vicepresidenta de la Generalitat i consellera de Servicis Socials
Susana Camarero, vicepresidenta de la Generalitat i consellera de Serveis Socials

El Consell Jurídic Consultiu (CJC) va avalar per unanimitat este divendres el recurs d’inconstitucionalitat de la Generalitat contra la llei d'amnistia, aprovada fa tres mesos pel govern espanyol. Este era l’últim pas que calia superar abans que el Ple del Consell puga aprovar l’apel·lació i portar davant el Tribunal Constitucional la norma que beneficia els actors del "procés".

La vicepresidenta i consellera de Serveis Socials, Susana Camarero, ha celebrat la notícia, que implica que el Consell “per fi” podrà recórrer contra la llei d'amnistia. “Mazón recorre contra esta llei en nom de tots els valencians i valencianes perquè considera que s'està vulnerant el principi d'igualtat” ha assegurat. Camarero també ha indicat que el president “està per a defensar als valencians de l’abús de Sánchez que vol fer dos Espanyes, una Espanya en la qual es troben còmodes els que estan fora de la llei, els que vulneren la llei, i una altra Espanya on estem els altres”.  

La llei orgànica 1/2024 va ser aprovada pel Congrés dels diputats el 30 de maig, però no va entrar en vigor fins a l'11 de juny, un dia després que isquera publicada en el Butlletí Oficial de l’Estat. El Consell va activar el procés d’al·legació quasi un mes i mig després, el 24 de juliol, quan va sol·licitar a l’Advocacia de la Generalitat la confecció del recurs. Una vegada elaborat, el departament de Presidència el va remetre al CJC, òrgan encarregat de donar el vistiplau a les qüestions tècniques i jurídiques del text legal, sense entrar a valorar la constitucionalitat de la llei en qüestió, ni qualsevol altre element de fons. 

Este divendres, el Ple del Consell Jurídic Consultiu  —òrgan que té majoria progressista, ja que encara conserva la composició triada durant el govern del Botànic—, va avalar la viabilitat jurídica del recurs d’inconstitucionalitat. El dictamen va ser unànime, i va determinar que es requereix “que el Constitucional done explicacions sobre alguns termes que són sospitosos d'estar incomplint la igualtat entre espanyols”, segons ha explicat Camarero.

En este sentit, la vicepresidenta també ha volgut subratllar la importància de rebre el “suport” d’un òrgan representat per persones amb diverses sensibilitats polítiques, un fet que per a Camarero “dona la raó” al president Mazón, que va anunciar el recurs immediatament després de l’aprovació de la llei.  

Els governs autonòmics són, segons l'article 162 de la Constitució espanyola, un dels òrgans legitimats per a interposar un recurs d’inconstitucionalitat davant el tribunal de garanties, i el termini per a fer-ho és de 3 mesos després de l’entrada en vigor del text. En conseqüència, l’executiu valencià ara té fins a l'11 de setembre per a portar la llei al Constitucional.

Susana Camarero també ha avançat que el president Mazón “batallarà contra tot allò que supose anar en contra dels valencians”, i ha especificat que més enllà de la llei d’amnistia, el Consell “farà tot el que haja de fer per a lluitar contra la quota catalana i contra este finançament singular que pretén el senyor Sánchez” ha advertit la vicepresidenta.

També et pot interessar

stats