Camarero s'escuda en el Cecopi per a evitar personalitzar la decisió d'enviar l'alerta als mòbils el 29 d'octubre
La portaveu del Consell obri un nou front i carrega contra els sindicats UGT i CCOO pels "insults" a Mazón el cap de setmana en el congrés del PSPV
El focus polític en la polèmica per la gestió de la dana del 29 d'octubre que ha deixat 227 víctimes mortals a la Comunitat Valenciana se situa esta setmana sobre un assumpte: saber qui va donar l'orde d'enviar l'alerta massiva per a avisar la població a través dels mòbils aquella vesprada a les 20:11 hores, quan ja s'havia desbordat el barranc de Poio i els carrers de desenes de municipis estaven negats. La titular del jutjat d'instrucció número 3 de Catarroja, que investiga l'actuació de les administracions en esta emergència, ha formulat esta pregunta a la Generalitat. Este dimarts, la vicepresidenta i portaveu del Consell, Susana Camarero, ha parlat a preguntes dels periodistes de l'assumpte en la roda de premsa posterior a la reunió del ple, i ha insistit a apuntar al Centre de Coordinació Operativa Integrada (Cecopi), l'òrgan encarregat de gestionar la resposta a la dana des que es va activar el nivell 2 d'emergència i que, segons ha recordat té dos direccions, una d'autonòmica i una altra d'estatal que correspon a la delegació del govern. Camarero ha admés als periodistes que li han preguntat qui va ordenar enviar l'avís massiu que desconeix quina informació s'ha remés al jutjat.
"El Cecopi, que és un òrgan col·legiat i amb dos codirectors", ha dit Camarero. Escudant-se en esta fórmula, la número dos del govern valencià ha evitat apuntar cap a ningú en concret i ha fet referència a les dos caps dins de l'organisme, el representant de la Conselleria d'Emergències —que aquell dia era la consellera de Justícia i Interior, la cessada Salomé Pradas— i la delegada del govern espanyol, Pilar Bernabé, per a reiterar l'argument que l'orde d'enviar l'alerta mòbil no va adoptar-se de manera "unilateral".
A la pregunta de si van ser Pilar Bernabé i Salomé Pradas com a responsables de la delegació del govern i la Conselleria d'Emergències, respectivament, Camarero ha insistit que entén que el Cecopi "va donar l'orde i eixes persones estan en la cúspide". També ha assegurat que en les reunions del Cecopi en les quals ella va participar "ningú va preguntar qui va enviar eixe missatge".
Preguntada per este tema, Bernabé ha assegurat tindre un document signat pel responsable de l'112 que diu que el Cecopi "no és un òrgan col·legiat". La delegada ha insistit que és la Generalitat la que té el comandament únic del Cecopi. Ha conclòs que probablement estaria més clar el que va passar el passat 29 d'octubre si no hagueren esborrat les gravacions d'eixe òrgan d'emergència.
Polo, destituït com a vocal de l'Epsar
Durant la roda de premsa, la vicepresidenta i consellera de Servicis Socials ha aprofitat per a fer pública la destitució del president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), Miguel Polo, com a vocal del consell d'administració de l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals (Epsar) en representació de l'administració de l'estat. Un moviment efectuat a proposta del govern espanyol i que ella interpreta com "l'antecedent necessari" d'altres destitucions que li arribaran.
Camarero ha carregat contra el president de la CHX i ha dit que és el govern de Pedro Sánchez qui haurà d'explicar esta eixida, en un intent de presentar-la com una conseqüència per la gestió de la dana. A parer d'ella, "com hem vist en les últimes setmanes", Polo "s'ha certificat" en l'actuació del dia 29 d'octubre, "de silenci de dos hores i mitja, quan el barranc de Poio no deixava de créixer i va inundar les poblacions de l'Horta Sud" i a qui l'executiu estatal "intenta ocultar i emmordassar". "Hem vist en els últims dies que no l'han deixat assistir a la comissió d'investigació de l'Ajuntament" i que "quan visita els municipis és la delegada del govern la que contesta les preguntes dels mitjans de comunicació" en lloc d'ell, ha agregat.
Des d'Alginet, la delegada del govern, Pilar Bernabé, s'ha afanyat a desmentir estes declaracions i ha aclarit que el cessament de Polo com a vocal de l'Epsar es va acordar el 18 de setembre, molt abans de les riuades. "És lamentable que el PP use un argument tan grosser per a veure com mor matant. És terrible voler generar un embolic, fa una setmana que no parem de signar decrets i ordes ministerials, aprovar mesures per a liderar la reconstrucció de València. Ells no estan en res i han de buscar el tema del dia per a confrontar, generar embolic i desassossec", ha lamentat la delegada del govern espanyol.
D'altra banda, la vicepresidenta Camarero ha obert un nou front per al Consell, esta vegada amb els sindicats, a qui ha acusat d'"insultar" el president Mazón durant el congrés del PSPV el passat cap de setmana. Unes intervencions en què els líders sindicals d'UGT i CCOO PV van criticar durament la gestió del PP en el govern valencià i on el secretari general d'UGT, Ismael Sáez, va qualificar Mazón de "caradura" i de "personatge sense dignitat". Camarero ha carregat contra les dos formacions i els ha retret intentar "aprofitar" la situació que viu la Comunitat Valenciana després de la dana per a buscar la "inestabilitat" de l'executiu. "Esta no és la manera de treballar en el diàleg social, amb insults tan greus", ha recriminat, per a assegurar també que este tipus d'intervencions són incompatibles amb les ajudes que reben els dos sindicats de l'administració autonòmica. "Fa sols un parell de setmanes aprovàrem 21 nous alliberats sindicals, que reben subvencions de 2,5 milions d'euros i això és absolutament incompatible amb estos insults proferits el cap de setmana", ha dit la vicepresidenta.