Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Els candidats a la presidència de la Generalitat, més a prop

La gran majoria dels perfils són llicenciats en Dret i tots ells tenen una llarga trajectòria professional en l’àmbit públic

Candidats a la presidència de la Generalitat en les eleccions del 28 de maig / À Punt NTC

Cinc homes i una dona. Els candidats a presidir la Generalitat en les eleccions autonòmiques del 28 de maig tenen, malgrat les diferències de programari polític, també alguns punts en comú. La gran majoria dels perfils que aspiren a liderar el govern valencià estan llicenciats en Dret i tots ells tenen una llarga trajectòria professional dedicada a l’àmbit públic, bé perquè han format part d’institucions polítiques, bé perquè s’han dedicat a la docència, fonamentalment universitària. 

Tot i això, el camí recorregut pels candidats és ben divers. I així ho reflecteix l’enquesta publicada aquest dijous pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), que avança que només l’1,1% de la població desconeix Ximo Puig (PSPV-PSOE) i un 14,9% Joan Baldoví (Compromís). Els segueixen Carlos Mazón (PP), al qual no coneix el 27,2% de les persones; Héctor Illueca (Unides Podem-Esquerra Unida), amb un 35,2%, i Carlos Flores (Vox) i Mamen Peris (Ciutadans) amb vora la meitat dels enquestats. 

A continuació, oferim un breu perfil de cadascun dels candidats amb representació parlamentària que es presenten a les eleccions autonòmiques de l'onzena legislatura:

Ximo Puig (PSPV-PSOE)

Nascut el 1959 a Morella (els Ports), Ximo Puig i Ferrer ha estat vinculat a la política municipal i autonòmica la major part de la seua trajectòria professional. Periodista de formació, ha treballat en diferents mitjans de comunicació com El Periódico Mediterráneo, l’Agència EFE o Antena 3 Ràdio. Però, amb només 24 anys va fer el salt a la política amb el PSPV-PSOE i va ser elegit diputat autonòmic a les Corts i diputat de Cultura en la Diputació de Castelló.  

El 1986, i durant nou anys, va formar part de l’equip de confiança del primer president de la Generalitat en democràcia, Joan Lerma. I ja des de 1995 fins a 2012, va ser alcalde en la seua ciutat natal, Morella, un càrrec que en el seu final va compatibilitzar amb el de diputat en el Congrés dels Diputats en la X legislatura (amb Mariano Rajoy com a president del govern espanyol). 

El pas definitiu en la vida política el va donar el 2015, quan va ser elegit president de la Generalitat després de vint anys seguits de governs del Partit Popular. El resultat el va repetir en els comicis de 2019 i ara busca revalidar-los en les eleccions autonòmiques de 28 de maig.

Carlos Mazón (PP)

Llicenciat en Dret en la Universitat d’Alacant, Carlos Mazón Guixot (Alacant, 1974) ha dedicat pràcticament tota la seua vida professional a la política, i en els últims anys, a la província d’Alacant. Dos anys després de llicenciar-se, el 1999 es va iniciar en aquest món com a director general de l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) durant el mandat a la Generalitat d’Eduardo Zaplana. 

Des de llavors, se succeeixen els càrrecs en diferents institucions: director general de Comerç i Consum (2003-2004) i de Consum i Seguretat Industrial (2004-2007), ja durant el govern de Francisco Camps. En les eleccions autonòmiques de 2007 va canviar a la Diputació d’Alacant, com a vicepresident quart i diputat en Cooperació. Va ostentar el càrrec fins a 2009, quan faria el salt com a director gerent de la Cambra de Comerç d’Alacant, durant deu anys. 

En els darrers comicis municipals de 2019, Mazón va ser triat regidor a l’Ajuntament d’Alacant i amb el suport de Ciutadans, va ser elegit president de la Diputació Provincial —el cinqué president popular consecutiu a la corporació—. La dimissió d’Isabel Bonig com a presidenta del Partit Popular a la Comunitat Valenciana, per no comptar amb la confiança de l'asleshores líder del PP, Pablo Casado, el maig de 2021, va propiciar que Mazón passara a liderar la formació, presentant-se com a únic candidat i amb el suport del 99,6% dels vots. Ara, aspira a fer un pas més alt en la seua trajectòria política i convertir-se en president de la Generalitat. 

Mamen Peris (Ciutadans)

María del Carmen Peris Navarro (Alboraia, 1967) es va formar en Dret a la Universitat de València. Des de 1991 ha exercit d'advocada amb el seu despatx professional propi, especialitzada en l’àrea de Dret de Família i Successions. 

El 2007 va compaginar la seua activitat professional amb la de l’inici en el món de la política com a regidora a l’Ajuntament d’Alboraia en les llistes del Partit Popular. Discrepàncies amb l’executiva local la van portar a canviar-se a la Unió Popular d'Alboraia (UPPA), partit amb el qual va tornar a ser regidora el 2011. En els següents comicis, l’UPPA es va integrar en Ciutadans i Peris va renovar com a regidora sota les sigles del nou partit i també va fer el salt com a la Diputació de València. 

En les darreres eleccions autonòmiques es va presentar en la circumscripció de València, el que li va valdre l’acta de diputada a les Corts. Finalment, la dimissió de Rut Merino com a síndica de la formació taronja en l’hemicicle la van portar a liderar el partit, que consolida presentant la seua candidatura a presidir el govern valencià

Joan Baldoví (Compromís)

Joan Baldoví, de 64 anys i natural de Sueca (Ribera Baixa) és una de les cares més conegudes de la coalició Compromís. Mestre de professió, va començar la seua carrera política primer com a regidor i després com a alcalde (2007 a 2011) a la capital de la Ribera Baixa.

Amb la integració del Bloc Nacionalista Valencià dins de Compromís, Baldoví va encapçalar la llista per València de les eleccions generals el desembre de 2011 i va ser elegit diputat al Congrés. De perfil conciliador, el CIS l’ha reconegut diverses vegades entre els líders millor valorats per part de la població.

Baldoví ha fet aquest pas endavant arran de la decisió de Mónica Oltra de deixar les seues responsabilitats en Compromís a causa de la investigació en marxa sobre un possible encobriment d'informació en el cas dels abusos per part del seu exmarit a una menor tutelada.

Carlos Flores (Vox)

S’estrena com a candidat a la presidència de la Generalitat Carlos Flores Juberías, que encapçala la llista electoral de Vox. Nascut a València el 1964, és llicenciat i doctor en Dret per la Universitat de València (UV) i exerceix com a professor a la mateixa institució des de l’any 1989. Habitual d’alguns mitjans de comunicació, ha participat com a col·laborador en programes d’À Punt.

Flores Juberías ha pres el relleu de José María Llanos després de ser triat pel comité executiu nacional de Vox el desembre de 2022. Recentment, el catedràtic de Dret ha hagut de deixar els càrrecs de la Junta Electoral de la Comunitat Valenciana i del Consell Valencià de transparència per la impossibilitat d’assumir aquestes funcions amb les de candidat a la Generalitat.

També va anunciar, abans de fer el pas endavant, que anava a posar el càrrec com a cònsol honorari de Macedònia del Nord a València a la disposició del Ministeri d'Exteriors.

Héctor Illueca (Unides Podem - Esquerra Unida) 

Héctor Illueca és el candidat d’Unides Podem-EUPV, actual vicepresident segon del Consell i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, va substituir Rubén Martínez Dalmau el 2021. Va nàixer el 1975 a València i es va llicenciar en Dret l’any 1998.

Llicenciat i Doctor en Dret, Illueca va fer carrera dins de l’administració com a inspector de Treball i de la Seguretat Social, on va arribar a la direcció general l’any 2020. També ha compaginat la carrera política i funcionarial amb tasques docents, com a professor associat a la Universitat de València.

Ha sigut diputat per València al Congrés en el grup parlamentari confederal d’Unides Podem - En Comú Podem - Galícia en Comú en les legislatures XIII i XIV.

Eleccions 28M

També et pot interessar