Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Els canvis lingüístics del PP i Vox divideixen la comunitat educativa

Els sindicats majoritaris rebutgen la proposta, que genera debat entre les associacions de pares i mares

La comunitat educativa, dividida per la nova proposta del PP i Vox sobre l'ensenyament del valencià / À Punt NTC

El Partit Popular i Vox han plantejat una gran operació legislativa amb la modificació o supressió de fins a cinc lleis del Botànic. Entre altres, la que regularà el valencià a l'escola. La nova llei recupera la doble línia en valencià i en castellà. Uns canvis que no agraden als sindicats majoritaris de l'ensenyament i que mantenen dividides les associacions de pares i mares.

Amb la nova proposta, seran els progenitors i no els consells escolars dels centres els qui triaran en quina llengua han d'estudiar els fills i filles. Els alumnes podran triar també si volen examinar-se en valencià o en castellà. "Que la decisió dels pares siga vinculant", ha declarat Miguel Barrachina, síndic del PP. Ha avançat que "les zones valencianoparlants triaran valencià i a les zones castellanoparlants, la majoria de pares preferirà que hi haja un major nombre d'assignatures en castellà".

Un canvi que per als sindicats suposa arraconar el valencià. Marc Candela, coordinació d'Acció Sindical de l'STEPV, ha afirmat que "és el pitjor atac al valencià en l'ensenyament des de la democràcia". La previsió és que "majoritàriament, no hi haja línies en valencià", ha assegurat.

Una altra novetat que introdueix la llei és la certificació automàtica del valencià amb títols oficials. Aprovar el batxillerat o la selectivitat amb notable permetrà aconseguir el C1. "A qui estudia, aprova i trau bona nota en valencià, se li reconeix", ha defensat Barrachina. En aquest sentit, Candela ha apuntat que "els centres educatius no són centres de certificació de llengües. Per a això estan les EOI o la Junta Qualificadora de Coneixements del Valencià".

Pel que fa a les associacions de mares i pares, hi ha divisió. Rubén Pacheco, president de la Confederació d'AMPA Gonzalo Anaya, ha dit que "no hi ha cap centre educatiu que es puga organitzar, canviant el programa cada dos, tres o quatre anys".

Enfront, l'argument de Rafael Araujo, portaveu de Concapa CV: "Per una vegada les famílies decidirem la llengua sense entrar en conflicte, decidirem quina llengua triem", ha dit.

El Partit Popular ha assegurat que volen parlar amb els sectors afectats per a consensuar la llei.

Primeres protestes

La Plataforma per l'Ensenyament Públic considera que la proposta del PP i Vox a les Corts d'una nova llei de llibertat educativa és un "atac frontal" a l'ús del valencià com a llengua vehicular en el sistema educatiu, a més d'"un clar intent d'arraconar-la al màxim", i anuncia mobilitzacions.

La plataforma ha informat que prepara accions de protesta, amb concentracions, en centres educatius de la Comunitat, en defensa del valencià i per a mostrar el rebuig a aquesta proposició legislativa, que substituirà l'actual llei de plurilingüisme.

València Valencià Llengua

També et pot interessar