Mazón reclama este divendres a Sánchez un nou sistema de finançament just i un fons d'anivellament transitori

El líder popular acudeix amb un document de 56 propostes, on també destaca l'impuls del dret civil valencià o el retorn de la Dama d'Elx

Carlos Mazón, este dijous a Brussel·les
Carlos Mazón, este dijous a Brussel·les / À Punt NTC

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, es reuneix este divendres a les 12:30 hores al Palau de la Moncloa amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, dins de la ronda de reunions bilaterals que Sánchez ha organitzat amb els presidents autonòmics, i que va iniciar el divendres 20 de setembre amb el País Basc, Galícia i Andalusia. De fet, el cap de l'executiu espanyol té previst reunir-se també al llarg del dia amb el president de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras; i el de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page.

Carlos Mazón, que es cita per primera vegada a la Moncloa amb Sánchez, sempre s'ha mostrat interessat en esta reunió, en la qual ha assegurat en nombroses ocasions que posarà sobre la taula l'infrafinançament de la Comunitat Valenciana. "Estaré encantat de mirar Sánchez als ulls i recordar-li tot el que ens deu: entre moltes coses, un fons transitori d'anivellament que totes les autonomies, a excepció de les socialistes, tenen clar que necessita la Comunitat Valenciana", va manifestar el 7 de setembre, en convocar-se esta cita.

Sobre este fons d'anivellament, precisament, el cap del Consell ha dit en diferents ocasions que "no hi ha Espanya de privilegis ni Espanya de perjudicats", sinó que "la igualtat dels espanyols comença per equilibrar els que estem davall". Per a Mazón, de fet, l'única opció que hi ha perquè la Comunitat Valenciana siga compensada financerament és que el PP governe en l'àmbit estatal.

El cap del Consell també posarà l'accent en la necessitat de pactar i aprovar un "urgent" nou sistema de finançament just i en la reducció "del nostre injust deute històric sense cap contraprestació", com ha sentenciat en diverses ocasions.

Un document amb 56 reivindicacions

El finançament i el fons d'anivellament no són els únics assumptes que preocupen el líder popular, que portarà amb ell un llistat de 56 reivindicacions que preveu presentar-li al cap de l'executiu espanyol.

En serveis socials, destaca, per exemple, la transferència a la Comunitat Valenciana de l’ingrés mínim vital o la despesa per l’assistència sanitària dels desplaçats. En l'àrea de justícia, plantejarà la creació d’unitats judicials per sobrecàrrega de treball o l'impuls del dret civil valencià.

També s'hi inclouen reivindicacions històriques, com la devolució de la Dama d’Elx i el Llibre de repartiments d’Oriola o l’ampliació dels aeroports.

En agricultura demana un reforç de les inspeccions als ports. Precisament este dijous, Carlos Mazón ha rebut el suport de la comissió de recursos naturals del Comité de les Regions de la Unió Europea, que ha aprovat el dictamen presentat a Brussel·les, on s'ha proposat millorar la competitivitat agrícola i evitar la competència deslleial.

Mazón ha demanat a la Comissió Europea activar les anomenades "clàusules espill" per a poder exigir que els productes agroalimentaris importats des de països tercers passen els mateixos controls que s'apliquen als llauradors europeus amb un sistema d'inspecció en origen. "Que quede clar que no podem treballar en inferioritat de condicions i que la Unió Europea demane menys requisits als de fora que als de dins", ha afirmat.

Carlos Mazón té previst oferir una roda de premsa després de la cita amb el president del govern, a les 14:00 hores, on farà un balanç de la reunió.

També et pot interessar

stats