Càrregues policials i tres detinguts en la protesta davant de la seu del PSOE a Ferraz contra l'amnistia

Milers de persones es manifesten en diferents ciutats arengades per Vox per les "cessions" de Sánchez a l'independentisme

El vicepresident de la Junta de Castella i Lleó, Juan García-Gallardo (Vox) en la manifestació davant Ferraz
El vicepresident de la Junta de Castella i Lleó, Juan García-Gallardo (Vox) en la manifestació davant Ferraz / Ricardo Rubio (Europa Press)

Les protestes en el carrer contra la futura llei d'amnistia, avivades per l'extrema dreta, han acabat aquest dilluns a la nit amb tres persones detingudes i càrregues policials contra els manifestants, que han assetjat la seu nacional del PSOE, al carrer de Ferraz, a Madrid.

Segons han confirmat a Efe fonts de la delegació del govern a la capital espanyola, fins a 3.800 ciutadans acudiren a la concentració. Estava convocada per Revolta —un moviment juvenil vinculat a Vox que es defineix com a patriota unitari espanyol— per a mostrar el seu rebuig contra la norma que negocien els socialistes amb Junts per Catalunya en el marc de la investidura de Pedro Sánchez de la qual es beneficiaran els encausats i els condemnats per l'1-O de 2017.

Entre els assistents a la protesta davant la seu nacional del PSOE hi havia dirigents de Vox com Santiago Abascal, el líder nacional, o el vicepresident de la Junta de Castella i Lleó, Juan García-Gallardo. La formació d'ultradreta està protagonitzant des de fa dies una ofensiva en els carrers contra la llei d'amnistia i s'ha llançat a encoratjar concentracions a les portes de les seus socialistes de tot Espanya pel que consideren cessions als partits independentistes. Així, la de Madrid ha discorregut paral·lelament a les de Barcelona, València, Badajoz, Sevilla, el Puerto de Santa María (Cadis), Oviedo, Salamanca, Tarragona, Saragossa i Valladolid.

La cita de la capital espanyola ha sigut una de les més tenses, amb alguns aldarulls i enfrontaments entre manifestants i la Policia Nacional en els voltants de Ferraz que han obligat els agents a practicar tres arrests per desobediència i atemptat contra l'autoritat. En un moment concret, un grup de manifestants ha encés bengales i un ciutadà ha forçat el cordó policial que impedia que la concentració s'acostara a portes de la seu socialista, per la qual cosa els antiavalots han procedit a reduir-lo i, posteriorment, detindre'l. Ja en el final de la protesta, dues persones més han estat detingudes també per tractar de botar el cordó de seguretat, segons assenyalen fonts policials, que afegeixen que podrien ser de Falange.

La concentració madrilenya s'havia convocat a les 20:00 hores, però al voltant d'un centenar de persones es congregaren una hora abans, a uns cinquanta metres de Ferraz, amb una pancarta que duia per lema "Pedro Sánchez a presó" i al crit de "Que et vote Txapote!", "Deixeu-nos passar!" o "Cal anar per ells!". Mentrestant, bramaven insults enmig d'una cassolada.

Una hora més tard es dissipava la protesta, moment que un grup de manifestants —alguns encaputxats i abillats amb màscares— ha aprofitat per a encendre bengales i petards i llançar pots de fum al crit de "Ni un pas arrere!" o "Cremarem la seu del PSOE". Els antiavalots han carregat contra aquest grapat de persones, que han pegat a fugir per carrers limítrofs a Ferraz. Durant vora una hora, s'han produït carreres per bona part del barri madrileny d'Argüelles —on es localitza la seu federal del PSOE—, en les quals s'han bolcat contenidors i patinets elèctrics. Alguns joves que encara portaven banderes d'Espanya han alçat els patinets i han tractat de retirar de la calçada les bosses de fem tombades.

L'agència Efe assegura no haver sigut testimoni de danys personals, més enllà dels efectes que han causat els gasos llançats per alguns dels manifestants i que han obligat els equips sanitaris a atendre diverses persones per irritació en els ulls i la gola.

El dispositiu policial es mantenia passades les 22:30 hores en el carrer Ferraz, impedint l'accés al tram en què s'ubica la seu socialista, que ha quedat tancat. L'enfrontament entre alguns manifestants i la policia s'ha produït quan la concentració portava en marxa prop d'una hora i mitja. Abans d'aleshores, un grup de joves amb la cara tapada havia anat rellevant en la capçalera de la manifestació persones de més edat i ja no es veien les pancartes que al principi l'encapçalaven. Tampoc estaven presents ja en aquell moment cap dels dirigents de Vox que hi han assistit.

Sánchez: "Atacar les seus del PSOE és atacar la democràcia"

El president del govern en funcions, Pedro Sánchez, ha publicat en la nit d'aquest dilluns un missatge de suport a la militància socialista després dels avalots ocorreguts en les protestes davant les seus del PSOE en diversos punts d'Espanya. "Tot el meu afecte i suport a la militància socialista que està patint l'assetjament dels reaccionaris a les cases del poble", resa el text difós en el seu compte de la xarxa X. "Atacar les seus del PSOE és atacar la democràcia i tots els que creuen en ella. Però més de 140 anys d'història ens recorden que mai ningú serà capaç d'acoquinar el PSOE", agrega.

L'Associació de la Premsa de Madrid denuncia assetjament físic a reporters

D'altra banda, l'Associació de la Premsa de Madrid (APM) ha denunciat aquest dimarts "l'assetjament" que van patir anit equips de TVE i La Sexta per part d'alguns dels participants en la manifestació del carrer de Ferraz. Després de reclamar a la ciutadania que respecte el treball dels periodistes, l'entitat recorda que, en una societat democràtica, és "essencial" que els professionals dels mitjans de comunicació puguen desenvolupar la labor amb plena llibertat. "Les possibles discrepàncies amb aquests mitjans no donen dret a ningú a obstaculitzar la labor dels informadors i, menys encara, a insultar-los o posar en risc la seua integritat física", afirma en una nota de premsa.

També et pot interessar

stats