El cas Erial, de la A a la Z
Dimarts es reprén la vista oral d'Erial, un cas que jutja l'expresident Eduardo Zaplana, amb nombroses claus que resumim en un abecedari
El cas Erial torna a asseure aquest dimarts els expresidents de la Generalitat, Eduardo Zaplana i José Luis Olivas, juntament amb tretze persones més, al banc dels acusats. El cas retorna la vista oral després de la parada per les Falles i la Setmana Santa amb l'inici de les declaracions judicials, que estrenarà Zaplana. La Fiscalia el situa com a presumpte cervell de la trama de cobrament de comissions per les adjudicacions de les ITV i el parc eòlic.
Un cas amb nombroses claus que poden resumir-se en el següent abecedari:
A. Anticorrupció: La Fiscalia Anticorrupció investiga el cas Erial des del 2015, encara que Zaplana i els seus més estrets col·laboradors no van ser detinguts fins a mitjan 2018.
B. Belhot: Fernando Belhot és un advocat uruguaià que va actuar com a suposat testaferro de Zaplana en el maneig dels seus fons i inversions. El seu testimoni, així com el lliurament de més de sis milions d'euros a la justícia espanyola, ha sigut clau en la investigació.
C. Cotino: És el cognom de la saga familiar que controla el Grup Sedesa i el de dos (inicialment tres) dels acusats en el cas: els germans Vicente i José Cotino, que es van fer amb un dels principals lots en la privatització de les ITV. També és el cognom de l'expresident de les Corts i exdirector general de la Policia, Juan Cotino, ja mort, al qual es responsabilitzava d'haver portat més de 600.000 euros en efectiu a Luxemburg per a constituir les societats a través de les quals es van canalitzar les suposades comissions il·lícites. La família Cotino va guanyar 86,5 milions d'euros amb la venda de les seues participacions en els parcs eòlics i les ITV.
D. Disfey: És el nom d'una de les societats uruguaianes on van ser transferits els fons de les firmes constituïdes a Luxemburg. Segons Belhot, Zaplana li va encarregar que administrara els fons.
E. Eòlics: La privatització de les ITV valencianes va ser el germen del cas Erial, però les suposades mossegades no es van limitar a aquestes concessions, sinó que també es van produir en els processos d'adjudicació dels parcs eòlics. Sedesa va ser una de les firmes adjudicatàries i va obtindre beneficis milionaris anys després amb la venda dels seus actius a Endesa.
F. Fenix Investments: Nom de la societat radicada a Luxemburg en la qual Sedesa (l'empresa dels Cotino) va ingressar suposadament el suborn per a les adjudicacions de les ITV. Va ser adquirida per Juan Francisco García, que la va vendre per 2,3 milions, una fons que va regularitzar en l'amnistia fiscal del 2012.
G. Glorio: Costera del Glorio és una de les societats a través de les quals, suposadament, Zaplana adquiria béns immobles, com també Gesdesarrollos Integrales i Medlevante, firmes en què acumulava béns per prop de 7,5 milions.
H. Helicòpter: Al "mètode helicòpter" al·ludeixen els investigadors per a definir l'operativa financera dirigida a ocultar els diners mitjançant transferències internacionals entre bancs de fins a catorze països.
I. ITV: Els investigadors creuen que el germen de la macrocausa està en el procés de privatització de les ITV valencianes, promogut pel govern valencià que liderava Eduardo Zaplana el 1997.
J. Juí: El juí, que s'ha suspés en dues ocasions, se celebra contra quinze persones. Es podria prolongar fins a l'estiu i preveu la compareixença de més d'un centenar de testimonis.
K. Kamarowsky: Alexis Kamarowsky va ser un dels administradors fiduciaris que, juntament amb Beatriz García Paesa —neboda de l'espia Francisco Paesa— i Federigo Cannizaro, controlaven les societats constituïdes a Luxemburg al maig de 2001 per Juan Cotino amb un capital de 640.000 euros en efectiu, uns fons que va transportar des d'Espanya l'exdirector general de la policia, sempre segons el fiscal.
L. Lezo: Les gravacions realitzades a l'expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González en el marc del cas Lezo van augmentar les sospites sobre Eduardo Zaplana i la seua suposada relació amb operacions comercials per a blanquejar capitals.
M. Multes: A més de les penes de presó i indemnitzacions, la Fiscalia Anticorrupció reclama a les quinze persones processades l'abonament de multes (en el cas dels delictes de blanqueig de capitals) que van dels 800.000 als 40 milions d'euros, l'import màxim que es reclama a l'exministre i expresident.
N. Noms: Els acusats, per a referir-se a Eduardo Zaplana en les diferents intervencions telefòniques realitzades, utilitzaven termes com "el cap", "el nostre amic", "el que tu ja saps", "el soci" o "l'altre", de tal forma que mai apareguera el seu nom en les converses. 'N' és també la inicial de Núñez de Balboa, el cèntric carrer madrileny del barri de Salamanca on, segons el fiscal, Zaplana va adquirir un pis per 1,6 milions d'euros amb el producte de les comissions delictives.
O. ORGA (Oficina de Recuperació i Gestió d'Actius): La justícia espanyola ha aconseguit recuperar 6,7 milions que els processats tenien en comptes a Suïssa.
P. Paesa: Beatriz García Paesa, neboda de l'espia Rafael Paesa, és una advocada espanyola establida a Luxemburg que, segons el fiscal, va rebre els 600.000 euros que Juan Cotino va portar al país per a crear les societats a través de les quals es van canalitzar les suposades mossegades i la propietat de les quals, anys després, passarien a les mans dels presumptes testaferros de Zaplana.
Amb la Q. Joaquín Barceló, àlies Pachano: Íntim amic d'Eduardo Zaplana, la mà del qual es va negar a estrényer l'exministre en la primera sessió del juí, la que es va suspendre per malaltia del lletrat de l'expresident. És amic de joventut de Zaplana i ha ocupat càrrecs en l'administració valenciana i a Terra Mítica. És també l'administrador de diverses empreses a través de les quals, suposadament, es repatriaven a Espanya, a benefici dels investigats, els fons opacs depositats en comptes a l'estranger.
R. Retorn: Els mètodes de "repatriació" dels fons obtinguts mitjançant comissions il·lícites ocupa la major part de l'escrit d'acusació d'Anticorrupció, que descriu una arquitectura financera amb ramificacions en desenes de països i el suport d'especialistes, alguns dels quals han col·laborat amb la justícia espanyola per a situar Zaplana en el centre de la trama.
S. Saturnino Suanzes, àlies Nino: Està acusat de col·laborar amb Joaquín Barceló en operacions infructuoses destinades a recuperar uns fons que manejaven els col·laboradors de Zaplana i que van ser bloquejats després de la intervenció de la banca andorrana BPA el 2015.
T. Tercer: Zaplana és el tercer president de la Comunitat Valenciana del PP investigat per suposats casos de corrupció, després de Francisco Camps, que ha sigut absolt o exonerat fins a la data en tots els assumptes, i José Luis Olivas, condemnat el gener de 2017 a un any i mig de presó per falsificar una factura per a justificar una suposada mossegada de mig milió d'euros.
O. Ubi bene (On s'està bé): És el nom d'un dels iots, de més de 22 metres d'eslora, en els quals va estiuejar Zaplana i els lloguers de la qual han sigut investigats per la Guàrdia Civil.
V. Villarejo: El comissari jubilat José Manuel Villarejo, processat pel cas Kitchen serà cridat a declarar com a testimoni en el cas. En una comissió d'investigació al Congrés va dir que el cas Zaplana va nàixer d'una operació del CNI.
W. Wellington: El luxós hotel del barri de Salamanca on la Guàrdia Civil va espiar Zaplana en les seues trobades amb el testaferro uruguaià Fernando Belhot.
Amb la X. Ex: El principal acusat, Eduardo Zaplana, ha sigut un dels personatges polítics de major rellevància de les últimes dècades. Va ser alcalde de Benidorm el 1991, president de la Generalitat el 1995 i ministre de Treball i portaveu del govern el 2004. Va deixar la política activa el 2008.
Y. "Yonqui del dinero": Marcos Benavent, l'exgerent de l'empresa pública Imelsa i autoanomenat "yonqui del dinero", ha jugat un paper essencial en la investigació a Zaplana, perquè els coneguts com a "papers del sirià", que els investigadors defineixen com el full de ruta per al tripijoc de les adjudicacions de les ITV, estaven en la seua poder i van ser intervinguts per la Guàrdia Civil en el despatx del seu primer advocat. Després de col·laborar durant anys amb la justícia, va canviar de lletrat i va començar a sostindre que es va veure pressionat per a incriminar Zaplana.
Z. Zapador: Nom en clau que els agents de l'UCO van adjudicar Zaplana mentre l'investigaven. El del seu interlocutor en reunions a Madrid, Fernando Belhot, era Sol.