El cas Valmor encara la recta final després de quatre anys d’investigació
Anticorrupció va presentar en 2014 una querella contra Camps per irregularitats en l'organització dels grans premis de Fórmula 1.
La instrucció judicial del conegut com a cas Valmor, en la qual s'investiga l'organització dels cinc grans premis de Fórmula 1 que va acollir el circuit urbà de València entre 2008 i 2012, afronta els últims tràmits després de quatre anys d’investigacions.
La Fiscalia Anticorrupció va presentar al desembre de 2014 una querella, basada en denúncies prèvies d'EUPV i del PSPV-PSOE, contra l’expresident de la Generalitat Francisco Camps per suposades irregularitats en l'organització d'aquesta cita esportiva.
Actualment, la recerca està dividida en quatre peces: tres dirigides pel jutjat d'instrucció número 2, la relativa a l'organització dels grans premis, les adjudicacions que va realitzar l'empresa pública Circuit del Motor i la compra de Valmor per part del Consell, i una per instrucció 17, sobre el disseny i construcció amb sobrecostos del circuit urbà.
Primera peça
En la primera peça únicament està investigat l’expresident Camps, ja que el juny passat es va acordar l'arxivament de les actuacions de l’exconsellera Dolores Johnson i l’expilot i empresari Jorge Martínez Aspar, l'assessora de l’expresident Belén Reyero i l’exdirector de la Societat Projectes Temàtics, Nicolás Figueres.
El termini màxim d'instrucció d’aquesta peça ja ha vençut i el fiscal ha reclamat que es decrete l'obertura del procediment abreujat. A més, solament falta per declarar l'inspector cap del Grup 21 de la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals de la Policia i de l'interventor de la Generalitat, que es produiran previsiblement durant la primera setmana d'octubre.
El fiscal considera "indiciàriament acreditat" que Camps, en l'exercici del seu càrrec, va arribar a un acord verbal amb Bernie Ecclestone a l'abril de 2006 per a celebrar a València el Gran Premi de Fórmula 1 "al marge de qualsevol procediment administratiu" i sense tindre competència "com a òrgan de contractació".
Segona peça
En la segona peça s'investiguen els contractes signats entre Circuit del Motor SL, empresa pública responsable del circuit de Ricardo Tormo de Xest i d’organitzar els cinc grans premis de Fórmula 1 de València, amb determinats proveïdors responsables del muntatge i desmuntatge de les graderies o la col·locació de pantalles.
En aquesta peça figuren una desena d'investigats, entre ells l’exsecretari autonòmic d'Hisenda José Miguel Escrig i l’exdirector de Circuit del Motor Julio García.
Tercera peça
La tercera peça és la que analitza un dels aspectes més qüestionats, la compra de Valmor per part de la Generalitat per 0,99 cèntims al desembre de 2011, que va permetre salvar els 40 milions d’euros pèrdues de l'empresa privada que van posar en marxa Fernando Roig, Aspar i Bancaixa.
Aquest "rescat", que va fer efectiu el Consell presidit per Alberto Fabra, està sent encara objecte d’investigació per part de la UDEF.
Quarta peça
La quarta peça, la més recent, investiga les adjudicacions realitzades en 2007 i 2008 per l'entitat pública de la Generalitat GTP per al disseny i construcció del circuit.
El ministeri públic sospita que les empreses adjudicatàries sabien amb anterioritat que ho serien, que van poder subornar membres del PP per a aconseguir-ho i que van aplicar sobrecostos molt pròxims al límit legal.
En aquesta peça consten 28 investigats, entre ells Camps, l’ex-vicepresident Vicente Rambla, l’exconseller Mario Flores, els exsecretaris autonòmics Victoriano Sánchez Barcáiztegui i David Serra, l’exassessora Belén Reyero i els empresaris Rafael i Tomás Martínez Berna.
Dijous passat, 27 de setembre, l'Audiència Nacional va ordenar reobrir la peça del cas Gürtel relacionada amb les adjudicacions que el Govern Valencià va fer a la trama corrupta, després que Ricardo Costa assenyalara Francisco Camps com l'ideòleg del finançament il·legal d'aquesta formació en el juí d'una altra de les peces de Gürtel.