Castelló de la Plana aprova mesures fiscals que compensaran el 2025 la pujada del rebut del fem

L’oposició critica que no són les disposicions que necessita la ciutat, perquè beneficien qui més en té

Imatge d'arxiu de l'ajuntament de Castelló de la Plana
Imatge d'arxiu de l'ajuntament de Castelló de la Plana / Ajuntament de Castelló

L'Ajuntament de Castelló de la Plana ha aprovat este dijous en un ple extraordinari les ordenances fiscals per al 2025, que inclouen mesures per a compensar la pujada que experimentarà el rebut del fem a conseqüència de la nova taxa de residus. Concretament s’han modificat cinc ordenances. En primer lloc, la que regula l'impost sobre béns immobles (IBI). S’ha inclòs una rebaixa del 2%, que beneficiarà 144.000 rebuts i suposarà un estalvi de 800.000 euros per a la ciutadania, segons ha explicat el regidor d'Hisenda, Juan Carlos Redondo.

També s'ha aprovat la modificació de l’ordenança fiscal que regula la plusvàlua, que passarà de bonificar-se un 50% a un 75% el 2025. Segons el consistori, este canvi suposarà un estalvi de 508.000 euros. A més, s’ha modificat l'ordenança que regula la taxa d'ocupació de la via pública, que es torna a suspendre durant el 2025 i afectarà 750 establiments afectats per les obres de la zona de baixes emissions (ZBE) i suposarà un estalvi de 350.000 euros.

Una altra ordenança modificada és la que regula l'impost sobre vehicles de tracció mecànica, que experimenta una retallada del 3%, afectarà 119.000 vehicles i suposarà un estalvi de 350.000 euros. Per últim, ha tirat avant la modificació de l'ordenança fiscal reguladora de les taxes per recollida de residus sòlids urbans, tractament i eliminació d'estos, que inclou una sèrie de bonificacions “per a esmorteir l'impacte de la nova taxa d'escombraries”, segons ha indicat Redondo. 

Algunes d’estes bonificacions són la reducció de la taxa per a famílies nombroses —passa d'un 15% a un 60%—, la bonificació del 3% per a tots els contribuents que tinguen domiciliada la taxa, i la reducció del 50% a locals de restauració, cafeteries i bars situats en centres oficials. També es mantindrà la tarifa superreduïda del 90% per a famílies amb menys recursos, a les quals s'han incorporat les famílies monoparentals i aquelles que tinguen algun membre en situació de dependència o discapacitat.

A més, els ciutadans que visiten els ecoparcs, tant fixos com mòbils de la ciutat, per a depositar residus obtindran reduccions que arribaran fins al 50% del rebut.

L’oposició, en contra de les modificacions

El portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, ha assenyalat que les ordenances aprovades “no són les que necessita Castelló, perquè beneficien qui més en té i només demostren les falses promeses del PP”. 

Per la seua part, el portaveu de Vox, Antonio Ortolá, ha destacat que l'equip de govern “s'ha esforçat al màxim per a continuar abaixant la factura fiscal als castellonencs”.

La socialista Mónica Barabás ha criticat que el “govern segrestat de la ultradreta” —en al·lusió al PP— faça “cas omís” a les propostes socialistes i aprove la modificació de les ordenances fiscals de manera unilateral. 

Afirma que el PP va imposar l'impost de recollida d'escombraries fa 24 anys i ara duplica l'import sense fer res per a compensar-ho. Fet pel qual ha qualificat els populars de “covards i manipuladors”, perquè no votaren en contra de la llei que imposa esta i ara “han venut fum amb les propostes populistes de baixada d'impostos”, ha afegit.

L'alcaldessa, Begoña Carrasco, ha respost preguntant-li per què no van posar les propostes en marxa quan governaven si sabien que la taxa d'escombraries anava a entrar en vigor el 2025. “Era més fàcil mirar cap a un altre costat”, ha afegit.

El regidor d'Hisenda, Juan Carlos Redondo, ha assenyalat que, davant de la pujada de la taxa d’escombraries, treballen perquè l'ordenança contemple el nombre més gran de beneficis fiscals. 

També et pot interessar

stats