Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Catalá reforça les partides de seguretat, neteja, habitatge i sostenibilitat, amb un pressupost que creix un 7,11%

Els primers comptes del govern de coalició entre el PP i Vox deixen sense fons les “entitats catalanistes” i els sindicats

L'alcaldessa de València, María José Catalá, i el segon tinent d'alcaldia, Juanma Badenas / Rober Solsona / Europa Press

El pressupost de l'Ajuntament de València per al 2024 —el primer del bipartit entre el PP i Vox en el consistori, després d'incorporar-se Vox a l’equip de govern fa unes setmanes— s'ha aprovat aquest dilluns i ascendeix a 1.116,9 milions d'euros. És un 7,11% més que l’exercici anterior i reforça les partides de seguretat, neteja, habitatge i sostenibilitat.

“Les prioritats que té València són abaixar impostos sense que implique una retallada de despesa social, continuar la baixada del deute per a aconseguir una gestió eficient i apuntalar projectes de ciutat”, ha manifestat l'alcaldessa, Maria José Catalá.

Aquestes són les principals línies incloses en els comptes de la ciutat de València per a l'any vinent:

Catalá ha agraït a Vox haver arribat a un acord en poques setmanes, encara que ha explicat que el pressupost es va començar a dissenyar des que va assumir l'alcaldia, al juny. “Ha sigut un repte plasmar els compromisos electorals”, ha asseverat. Per la seua part, Badenas ha assegurat que els pressupostos són clars i responen als “valors” dels dos partits. Ha garantit que Vox serà “no sols un soci preferent, sinó també un soci col·laborador”. Dijous que ve passaran per la comissió municipal d’Hisenda i previsiblement s’aprovaran en el ple ordinari del pròxim dimarts. 

“Ni un euro a entitats catalanistes” ni a sindicats

Sobre les subvencions, Catalá ha deixat clar que “les entitats catalanistes no tindran ni un euro en línies nominatives d'aquest ajuntament”. Per tant, els 75.000 euros que destinava el govern del Rialto passaran a Lo Rat Penat, el Casino d'Agricultura i la RACV. Tampoc es mantindran els 243.000 euros d'ajudes als sindicats, ha concretat Badenas.

Respecte als pressupostos participatius, l'alcaldessa ha avançat que es tornaran a estudiar els criteris i “es millorarà l'execució”, encara que han “assumit” el que estava pendent. D'altra banda, ha concretat que no hi ha pressupost per a La Marina perquè el consorci està en fase de liquidació.

En matèria de sostenibilitat, Catalá ha garantit que l'any vinent se sosté la Capitalitat Verda Europea. En aquest sentit, ha destacat que les inversions en parcs i jardins creixen en 7,1 milions i les de platges en 100.000 euros, mentre que les de Devesa-Albufera es mantenen en 1,9 milions.

En preguntar-li per si es mantindran els carrils bici projectats per l'equip de govern anterior, l'alcaldessa ha explicat que l'execució no serà “com estava dissenyada prèviament”, ja que estan analitzant la situació de cadascun. En qualsevol cas, ha remarcat que això no implicarà perdre fons externs.

El PSOE i Compromís asseguren que els pressupostos creixen gràcies al govern central

La portaveu del grup municipal socialista a l'Ajuntament, Sandra Gómez, ha assegurat que el projecte de pressupostos presentat "creix gràcies al govern d'Espanya" i que Pedro Sánchez és "el president que més està invertint" en la capital valenciana. També ha afirmat que "no presenta novetats, perquè manté projectes que va deixar en marxa l'anterior corporació" local, dirigida per Compromís i el PSPV-PSOE.

El portaveu de Compromís i exalcalde de la ciutat, Joan Ribó, ha dit que els comptes de l'equip de Catalá depenen de "l'augment de les dotacions de l'Estat, que espera del nou govern de Yolanda Díaz i Pedro Sánchez" per a fer front, entre altres coses, a les pèrdues d'ingressos de la ciutat "derivada de la retallada d'impostos als rics que ja han aprovat el PP i Vox". A més, ha afegit que els són un "reconeixement de les bondats que oferirà a València un nou govern entre el PSOE i Sumar a Espanya", amb "un paper rellevant" de Compromís.

València