Catalá reforça les partides de seguretat, neteja, habitatge i sostenibilitat, amb un pressupost que creix un 7,11%

Els primers comptes del govern de coalició entre el PP i Vox deixen sense fons les “entitats catalanistes” i els sindicats

L'alcaldessa de València, María José Catalá, i el segon tinent d'Alcaldia, Juanma Badenas
L'alcaldessa de València, María José Catalá, i el segon tinent d'alcaldia, Juanma Badenas / Rober Solsona / Europa Press

El pressupost de l'Ajuntament de València per al 2024 —el primer del bipartit entre el PP i Vox en el consistori, després d'incorporar-se Vox a l’equip de govern fa unes setmanes— s'ha aprovat aquest dilluns i ascendeix a 1.116,9 milions d'euros. És un 7,11% més que l’exercici anterior i reforça les partides de seguretat, neteja, habitatge i sostenibilitat.

“Les prioritats que té València són abaixar impostos sense que implique una retallada de despesa social, continuar la baixada del deute per a aconseguir una gestió eficient i apuntalar projectes de ciutat”, ha manifestat l'alcaldessa, Maria José Catalá.

Aquestes són les principals línies incloses en els comptes de la ciutat de València per a l'any vinent:

  • Habitatge, l’augment més gran: L'àrea d'habitatge rep un 793,13% més, fins a 33,5 milions. És l'augment més gran de pressupost respecte al 2023. Dels quals, 29,1 es dirigeixen als plans de rehabilitació a Tendetes i Tres Forques i un milió per a un programa de construcció. A això se sumaran els 26,5 milions pressupostats per a l'empresa municipal AUMSA. “No renunciarem ni a un euro de cofinançament”, ha recalcat Catalá sobre els plans amb fons estatals. A més, un de cada quatre euros dels comptes es destinarà a seguretat i mobilitat. Entre la resta d'àrees, 72 milions es dedicaran a polítiques socials, amb un 25% d'ajudes per a centres de majors i un augment d'1,47 milions en Educació. En aquesta àrea s'inclou una partida de 14,6 milions del Pla Edificant de la Generalitat. En Agricultura s’augmenta la partida en 2,1 milions, un 531% més. L'única àrea que es reduirà és la d'Alcaldia: un 5,25% menys, uns dos milions d'euros.
  • La plantilla de policies locals augmentarà en més de 2.000 membres: S’incrementa la plantilla de la Policia Local fins als 2.007 agents, que es finançarà amb una partida de personal de 357,1 milions d’euros. A més, creixen els fons destinats a la Policia Local amb la creació de 101 places, la redacció del projecte de la comissaria de Malilla, la modernització de la sala del 092 i l'adequació de la nau per al grup GAMMA de prevenció de la violència masclista. També es destinarà un milió a millorar l'enllumenat de la ciutat. En general, les inversions pujaran un 40%, fins a 112,7 milions, amb la intenció d'executar-les. El pressupost consolidat, comptant els organismes autònoms, ascendeix a 1.241,7 milions.
  • 10.000 contenidors de fem més : En la partida de neteja, es dedicaran tres milions més per a instal·lar 10.000 contenidors el 2024, comprar 139 vehicles, augmentar el personal d'arreplega i esborrament de pintades i un 50% més de freqüència per a arruixar els carrers.
  • Reducció d’impostos: La plusvàlua baixa un 95%; la taxa de clavegueram, un 50%; l’IBI, un 20% i l’impost de circulació, un 8,5%. “Hem rebut crítiques, un poc precipitades, que la baixada d'impostos anava a suposar retallades. No és veritat”, ha recalcat l’alcaldessa. Quant al deute municipal, el projecte preveu que l'Ajuntament amortitze 30 milions el 2024 i acabe el pròxim exercici amb un balanç de 186,9 milions.
  • Rellançament del Palau de la Música: Cultura s'incrementa en 38,5 milions, amb un fort augment del pressupost del Palau de la Música per a rellançar-lo després de la reobertura. Pel que fa a esports, incrementa en 6,7 milions. Paral·lelament, el pressupost preveu un augment del 9,2% per a millorar el Mercat Central i els de Russafa, el Cabanyal, Rojas Clemente, Jesús, Algirós i Torrefiel. Catalá també ha confirmat que la reforma de la plaça de l'Ajuntament té el “pressupost corresponent”, encara que amb variacions respecte al projecte previst. Qüestionada per l'execució del pressupost del 2023, Catalá ha assegurat que el juny a penes superava el 12%, mentre que la dels fons europeus Edusi —concedits el 2016 per a executar abans del pròxim 31 de desembre— frega el 25%. “Li hem donat una espenta per a arribar al 40%”, ha subratllat, i s'ha compromés a intentar que hi haja una pròrroga per a no “perdre 12 milions”.

Catalá ha agraït a Vox haver arribat a un acord en poques setmanes, encara que ha explicat que el pressupost es va començar a dissenyar des que va assumir l'alcaldia, al juny. “Ha sigut un repte plasmar els compromisos electorals”, ha asseverat. Per la seua part, Badenas ha assegurat que els pressupostos són clars i responen als “valors” dels dos partits. Ha garantit que Vox serà “no sols un soci preferent, sinó també un soci col·laborador”. Dijous que ve passaran per la comissió municipal d’Hisenda i previsiblement s’aprovaran en el ple ordinari del pròxim dimarts. 

“Ni un euro a entitats catalanistes” ni a sindicats

Sobre les subvencions, Catalá ha deixat clar que “les entitats catalanistes no tindran ni un euro en línies nominatives d'aquest ajuntament”. Per tant, els 75.000 euros que destinava el govern del Rialto passaran a Lo Rat Penat, el Casino d'Agricultura i la RACV. Tampoc es mantindran els 243.000 euros d'ajudes als sindicats, ha concretat Badenas.

Respecte als pressupostos participatius, l'alcaldessa ha avançat que es tornaran a estudiar els criteris i “es millorarà l'execució”, encara que han “assumit” el que estava pendent. D'altra banda, ha concretat que no hi ha pressupost per a La Marina perquè el consorci està en fase de liquidació.

En matèria de sostenibilitat, Catalá ha garantit que l'any vinent se sosté la Capitalitat Verda Europea. En aquest sentit, ha destacat que les inversions en parcs i jardins creixen en 7,1 milions i les de platges en 100.000 euros, mentre que les de Devesa-Albufera es mantenen en 1,9 milions.

En preguntar-li per si es mantindran els carrils bici projectats per l'equip de govern anterior, l'alcaldessa ha explicat que l'execució no serà “com estava dissenyada prèviament”, ja que estan analitzant la situació de cadascun. En qualsevol cas, ha remarcat que això no implicarà perdre fons externs.

El PSOE i Compromís asseguren que els pressupostos creixen gràcies al govern central

La portaveu del grup municipal socialista a l'Ajuntament, Sandra Gómez, ha assegurat que el projecte de pressupostos presentat "creix gràcies al govern d'Espanya" i que Pedro Sánchez és "el president que més està invertint" en la capital valenciana. També ha afirmat que "no presenta novetats, perquè manté projectes que va deixar en marxa l'anterior corporació" local, dirigida per Compromís i el PSPV-PSOE.

El portaveu de Compromís i exalcalde de la ciutat, Joan Ribó, ha dit que els comptes de l'equip de Catalá depenen de "l'augment de les dotacions de l'Estat, que espera del nou govern de Yolanda Díaz i Pedro Sánchez" per a fer front, entre altres coses, a les pèrdues d'ingressos de la ciutat "derivada de la retallada d'impostos als rics que ja han aprovat el PP i Vox". A més, ha afegit que els són un "reconeixement de les bondats que oferirà a València un nou govern entre el PSOE i Sumar a Espanya", amb "un paper rellevant" de Compromís.

També et pot interessar

stats