Catalá: "València no és turismofòbica, però el veïnat ens demana cuidar la ciutat"
L'alcaldessa del Cap i Casal defensa una activitat dels pisos turístics "legal i controlada" i assenyala que en l'últim any s'han triplicat les inspeccions i les sancions
L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha defensat este dilluns en Les notícies del matí la necessitat d'adoptar un model de "turisme selectiu" per a la ciutat que permeta compaginar l'arribada de visitants amb la convivència veïnal i la sostenibilitat. "València no és turismofòbica. La ciutat és molt conscient que el turisme és necessari i positiu, però els veïns ens demanen que cuidem la ciutat", ha assenyalat en els estudis de la radiotelevisió autonòmica.
Catalá és la primera convidada en la secció diària d'entrevistes en el magazín matinal de la ràdio d'À Punt, que hui estrena una nova temporada. La regidora popular no creu que puguen extrapolar-se ací els moviments antiturisme com les mobilitzacions vistes a Catalunya o les Balears este estiu, però sí que ha subratllat que "València ha de ser molt selectiva amb el turisme que vol". Per això, s'ha mostrat partidària de restringir les entrades dels megacreuers perquè el tipus de turisme que porten "no resulta interessant" a causa del "passatge tan nombrós i la classe d'escala, breu i sense a penes consum i despesa". I ha plantejat que poden aprofitar-se les obres de l'ampliació nord del port de València per a reduir els atracaments d'estos grans vaixells perquè ja de per si obligaran a restringir el trànsit marítim en l'enclavament. "No tinc res en contra dels creuers, però la ciutat ha de ser selectiva amb el turisme", ha insistit.
També ha defensat les polítiques municipals en matèria de pisos turístics, en concret la decisió de l'Ajuntament d'aprovar una moratòria temporal a les llicències i incrementar les multes. "Volem centrar-nos a perseguir l'activitat irregular, que és el que realment fa mal als apartaments turístics" pels problemes de convivència que generen amb el veïnat, ha remarcat Catalá. En eixe context, l'alcaldessa ha detallat que durant l'últim any s'han triplicat les xifres de sancions i inspeccions i ha assegurat que ella no està "en contra" d'esta mena d'habitatges, perquè fomenten el turisme, però ha insistit que l'activitat "ha de ser legal i controlada". Segons ha apuntat, en cada barri de València la realitat és diferent i s'ha d'evitar "massificar en excés", per això cal és tindre "molt clar" quina és la ràtio de pisos turístics permesos per cada vivenda habitual. Per això, la intenció del consistori municipal de cara als pròxims mesos és estudiar cada demarcació de València per a fer una "radiografia" i determinar quantes llicències de pisos turístics es poden concedir una vegada que s'alce la moratòria. Per exemple, "a Ciutat Vella ja no en caben més" ha argumentat.
No estic en contra dels apartaments turístics, però l'activitat ha de ser legal i controlada
Impuls a la vivenda protegida
Un altre tema al voltant del qual l'alcaldessa ha mostrat preocupació a la capital valenciana és la qüestió de l'habitatge: "És fonamental que València espavile molt respecte dels últims anys en vivenda, que és el tema de la legislatura". Catalá ha dit no entendre com l'anterior equip de govern, conformat per la coalició Compromís-PSPV, va construir desset pisos protegits en dos legislatures. Així, s'ha compromés a impulsar requalificacions de terreny per a poder edificar més habitatge social i construir per a solucionar el que considera un dels grans problemes de la societat actual. "La gent no pot emprendre un projecte familiar, professional o vital, si no pot accedir a una vivenda, i això està sent molt difícil en este moment, fins i tot per a persones que tenen una faena remunerada", ha denunciat.
És fonamental que València espavile molt en el tema de la vivenda
Més finançament local i infraestructures
D'altra banda, la regidora popular ha reivindicat la importància del finançament local i ha volgut situar-lo en el centre del debat juntament amb la reforma del model autonòmic, perquè "és el que arriba més directament al veïnat". Així, ha assegurat que un dels encàrrecs que li traslladarà al president de la Generalitat, Carlos Mazón, si finalment es reuneix amb Pedro Sánchez és la necessitat de revisar també els fons amb què es dota les entitats locals. En el cas de València, ha enumerat, hi ha assignatures pendents que cal finançar, sobretot en infraestructures. "Tenim un servei molt roín en Rodalia, hi ha moltes queixes dels pobles, el drama de l'Estació del Nord és permanent, amb retards i massificació", ha denunciat.
També s'ha mostrat confiada que el Ministeri de Transport presente este mateix trimestre el projecte de soterrament de les vies de la Serradora, tal com es va comprometre el ministre, Óscar Puente. Unes obres que, segons ha insistit, no signifiquen una gran despesa respecte a altres obres en altres ciutats espanyoles i que formen part d'una actuació "fonamental per a no tindre una cicatriu ferroviària que ja està totalment superada".