Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

Junts per Catalunya adverteix el PSOE que no s'abstindrà en la investidura de Sánchez

Volen evitar que el candidat socialista explore una investidura alternativa amb el vot a favor de Coalició Canària i l’abstenció del partit independentista

La portaveu de Junts per Catalunya, Míriam Nogueras, durant el segon debat d'investidura de Feijóo / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

L'equip negociador de Junts ha comunicat aquest dijous al PSOE que no s'abstindrà en la investidura de Pedro Sánchez i que el seu vot serà o un sí o un no. Segons han explicat fonts de Junts, aquest moviment pretén evitar que el PSOE explore una fórmula alternativa a la investidura que passe pel vot favorable de Coalició Canària i l'abstenció de Junts.

D'aquesta manera, Junts per Catalunya s'assegura que els seus set diputats siguen decisius de cara a la investidura, tant si arriba a un acord amb el PSOE com si no, ja que Sánchez necessitarà més sís que nos per a ser president.

Les mateixes fonts expliquen que la decisió s’ha traslladat al PSOE aquesta setmana, després que el rei encarregara a Sánchez formar govern.

Aquest dijous de matí, el president de les Canàries, Fernando Clavijo, ha oferit a Sánchez el suport de Coalició Canària perquè el vot de Junts no siga “rellevant”, cosa que suposa un canvi en la posició del partit que va donar suport a la investidura del candidat popular, Alberto Núñez Feijóo. Amb el vot de Coalició Canària, Sánchez podria ser president si aconsegueix l'abstenció de Junts, en obtindre en segona votació 172 sís i 171 nos, encara que aquesta possibilitat queda desactivada amb el missatge traslladat des de Junts.

Sánchez ja ha iniciat els contactes amb els grups de cara a la investidura, i ahir es va reunir amb el líder del PSC, Salvador Illa, a la seu del PSOE, una reunió que ha generat un fort malestar en Junts.

Aquest matí, en un missatge en el seu compte de X, l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ha assegurat que Illa “no podrà ser mai un interlocutor vàlid per a generar confiança” en les negociacions.

També ha criticat aquesta reunió el secretari general de Junts, Jordi Turull, que ha acusat directament Illa d'haver “enganyat” Junts “el dia abans del pacte de la vergonya a Barcelona per a impedir que Xavier Trias fora alcalde”.

El grup de Junts ha oferit aquest dimarts una roda de premsa en el Parlament per a presentar una iniciativa legislativa, però els dos diputats que han comparegut no han respost preguntes referents a les negociacions per a la investidura.