La segona nit de protestes contra l'amnistia a Ferraz acaba amb càrregues policials, set detinguts i 39 ferits

Hi han participat vora 7.000 persones, entre d'altres, membres de Vox i de les plataformes ultra Desokupa i España 2000, i una escissió ha intentat arribar al Congrés

Manifestació contra l'amnistia a Madrid / Sergio Pérez (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
07 de novembre 2023 - 21:09 Actualitzat: 08 de novembre 2023 - 12:35

La segona nit de protestes violentes contra l'amnistia promogudes per col·lectius vinculats a l'extrema dreta al carrer de Ferraz de Madrid, davant de la seu nacional del PSOE, s'ha saldat aquest dimarts amb diversos aldarulls, set persones detingudes per desordes públics i 39 ferides, de les quals 30 eren policies. La manifestació ha congregat més de 7.000 persones, segons estimacions de la delegació del govern, que han eixit al carrer per a mostrar el rebuig a la futura llei d'amnistia als encausats del procés que negocien els socialistes amb els partits independentistes catalans per a desencallar la investidura de Pedro Sánchez.

L'onada de concentracions s'ha tornat a replicar en diverses ciutats espanyoles per cinqué dia, en la majoria sense incidents, tret de la celebrada a la capital del país, i en molts dels llocs amb presència de dirigents de Vox. També a València, una nit més, s’han manifestat desenes de persones entre les quals estava el diputat nacional del partit comandat per Santiago Abascal, Carlos Flores. Els assistents portaven una gran bandera d’Espanya i s’han congregat davant de la seu del PSPV a la ciutat, al carrer de l'Hospital.

Durant el desenvolupament de la protesta madrilenya, s'han viscut moments de tensió que han obligat les forces de l'orde a intervindre. Un fort dispositiu policial s'ha desplegat pels voltants del quarter general del PSOE, amb agents de les Unitats d'Intervenció Policial (UIP) —coneguts com a antidisturbis— que han tractat d'impedir-hi l'accés. La convocatòria, que s'havia viralitzat per les xarxes socials, s'havia organitzat per a les 20:00 hores, però ja des d'una hora abans havien començat a acostar-se a la zona els primers manifestants embolicats en banderes d'Espanya i corejant "Espanya no es ven, Espanya es defensa"; "Puigdemont a la presó" o "Pedro Sánchez, fill de puta".

La congregació ha estat encapçalada per diversos grups ultra i vinculats a l'extrema dreta. Entre els participants, s'ha pogut veure el líder del col·lectiu Desokupa, Daniel Esteve, o alguns diputats de Vox al Congrés, entre els quals estava la portaveu Pepa Millán. En primera línia i separats per tanques de la Policia Nacional, s'han agrupat afiliats a España 2000 i en aquest punt s'han produït moments de tensió amb altres manifestants que hi havia prop i que eren contraris a les proclames nazis que bramaven. A més, la líder del grup neonazi de Bastión Frontal, Isabel Medina Peralta, ha pujat amb un altre xic al sostre d'un quiosquet de tabacs fent la salutació nazi i portant una bandera amb la creu de Borgonya.

Vídeo concentració seu PSPV
Vídeo concentració seu PSPV

Arran dels disturbis produïts anit van resultar ferits de diversa consideració una trentena de policies nacionals, després que un grup de manifestants llançara botelles, bengales i altres objectes. En total, el Samur i Protecció Civil atengueren 39 persones per contusions, talls i irritació als ulls, segons ha detallat a Efe un portaveu d'Emergències Madrid. Quatre dels lesionats han hagut de ser traslladats a l'hospital per ferides profundes o fractures.

D'altra banda, els set arrestats per desordes públics tenen entre 19 i 44 anys, tret d'un menor de 17. Són sis homes i una dona, segons han informat fonts de la delegació del govern a Madrid. Aquestes detencions se sumen a les tres practicades la vespra en el mateix lloc, després que un grup ultra d'unes 200 persones atacara els agents amb objectes i tallara les brides de les tanques de seguretat de la zona.

Aquest dimarts, una altra vegada hi ha hagut enfrontaments entre les forces de l'orde i els manifestants, que cap a les 22:00 hores s'han quedat apartats al carrer del Marqués de Urquijo, entre crits contra el govern de Pedro Sánchez. La policia també ha llançat gasos lacrimògens i pilotes de goma a l'aire per a dispersar la protesta i allunyar-la de la seu del PSOE. Després, els manifestants s'han desplegat pel passeig del Pintor Rosales i als voltants del parc d'El Oeste, on han bolcat alguns poals de fem a la carretera i n'han calat foc a d'altres.

La Policia Nacional ha desplegat un important dispositiu al voltant de Ferraz —més de 160 agents—, de manera que els manifestants s'han concentrat als voltants de l'església de l'Inmaculado Corazón, a escassos cent metres de la seu socialista, on un ampli clos impedia accedir al carrer. Amb la impossibilitat d'accedir-hi, la manifestació ha avançat per la Gran Vía. I és que un grup de manifestants ha dirigit les protestes cap a aquesta via de Madrid i el Congrés, davant d'un fort dispositiu policial que ha bloquejat l'accés a la seu socialista de Ferraz per a garantir la seguretat. Des d'allí, els concentrats han corejat consignes com "No ens enganyen: Catalunya és Espanya", "Puigdemont, a presó", "Espanya unida mai serà vençuda" i "Sánchez mor-te, Policia uneix-te". Tot això, al costat d'una pancarta que deia "Espanya no paga traïdors, amnistia no".

El PSOE ha tancat les seus abans d’hora

El PSOE ha donat l'orde de tancar seus del partit aquest dimarts a la vesprada en tot Espanya, per la convocatòria de noves manifestacions. La direcció federal socialista ha traslladat aquesta decisió a les federacions i ha instat a acabar les jornades de treball a les cases del poble, com es denominen les seus socialistes, a primera hora de la vesprada perquè no hi haja reunions ni treballadors dins dels edificis en horari vespertí.

Així mateix, el president del govern en funcions, Pedro Sánchez, ha qualificat les concentracions de setges i ha assegurat que "no trencaran el PSOE". En un missatge en la xarxa social X, Sánchez assegura, a més: "No esperem res dels qui per acció o omissió donen suport al setge a les cases del poble socialistes. El seu silenci els retrata".

També et pot interessar

stats