El CGPJ ajorna al 2 de setembre la reunió per a desbloquejar la presidència de la institució

Els membres confien a arribar a un acord abans del 5 de setembre, dia d’obertura de l’any judicial

Façana de la seu del CGPJ, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC
Façana de la seu del CGPJ, en una imatge d'arxiu / À Punt NTCpoder

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha acordat reprendre el 2 de setembre el ple que ha de decidir la presidència de la institució, amb la intenció de desencallar el bloqueig entre els candidats proposats: Pablo Lucas i Pilar Teso, tots dos magistrats del Tribunal Suprem.

Fins ara no hi ha hagut avanços. Tampoc en el ple extraordinari convocat este dilluns per a resoldre assumptes urgents de tràmit de la carrera, que ha aprovat 112 acords per unanimitat, la majoria referits a llicències o permisos, sol·licituds de compatibilitat i jubilacions i prolongacions en el servei actiu. Malgrat estar a un parell de setmanes de l'acte d'obertura de l'any judicial, la qüestió de la presidència no figurava en l'orde del dia del ple, si bé alguns vocals confiaven a tractar la qüestió. Finalment, ni s'ha tractat el nomenament del futur president o presidenta del CGPJ —que ho serà també del Tribunal Suprem— ni tampoc hi ha avanços en les negociacions entre els blocs progressista i conservador.

Les posicions continuen separades, encara que mantenen l'esperança d'aconseguir un acord abans del 5 de setembre, quan tindrà lloc el tradicional acte d'obertura de l'any judicial, presidit pel rei. En l'última reunió, celebrada el 5 d'agost, els vint vocals —deu triats a proposta del PSOE i altres deu del PP— van acordar que no tornarien a abordar este tema fins que no aconseguiren un consens, si bé les fonts no precisen si el ple del 2 de setembre s'ha convocat perquè s'albira ja un acord.

Els deu vocals de l'ala progressista insisteixen en la necessitat de situar per primera vegada una dona d'esta sensibilitat en la presidència del CGPJ i aposten principalment per Teso. La magistrada va empatar a vots amb el candidat favorit del grup conservador, el també magistrat Pablo Lucas. Encara que en l'última reunió es van posar damunt de la taula altres opcions, com les magistrades Carmen Lamela i Esperanza Córdoba, els noms tampoc van suscitar consens. Davant els rumors de buscar altres candidats fora del Tribunal Suprem, les fonts deixen clar que això no es pot fer, perquè la llei preveu que els noms s'aporten el mateix dia de la constitució del ple. Almenys dos vocals d'un dels dos sectors haurien de cedir per a arribar així a la majoria de dotze vots necessària.

Polèmica per les crítiques del govern al Suprem

D'altra banda, els vocals del grup conservador han tractat sense èxit d'incloure en l'orde del dia d'este dilluns un text de rebuig davant les declaracions de membres del govern per les crítiques al Suprem amb relació a la llei d'amnistia. Finalment, no s'ha abordat per la negativa del bloc progressista.

Fa cinc dies, el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, va tornar a criticar la negativa del Suprem de no amnistiar a l'expresident català Carles Puigdemont, en assenyalar que no s'entén la decisió "ni des de la lògica jurídica ni des de la lògica argumental".

En el text proposat, els vocals sol·licitaven al ple declarar el "més ferm rebuig a les referides manifestacions", feien "una nova crida per a la contenció i la prudència en la crítica a les resolucions judicials en particular i al poder judicial en general"; i sol·licitaven als responsables que "cessen les manifestacions".

També et pot interessar

stats