Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

El CGPJ aprova per majoria una declaració institucional contra la futura llei d'amnistia

La proposta ha tirat avant amb els huit vots dels impulsors de la iniciativa, més el del vocal Wenceslao Olea, el rebuig dels cinc vocals progressistes i l'abstenció del president, Vicente Guilarte

Façana de l'edifici del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) / Europa Press

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ), amb majoria conservadora, ha aprovat aquest dilluns una declaració institucional contra la futura llei d’amnistia que negocia el PSOE amb Junts i ERC a canvi del seu suport perquè Pedro Sánchez siga investit president del govern.

La declaració subratlla que l’amnistia no és viable dins del marc constitucional i que és incompatible amb l’estat de dret. L’escrit qualifica l'amnistia de una “mesura de degradació, quan no d'abolició de l'estat de dret a Espanya” que “violenta la Constitució” i que produirà “inevitablement” conseqüències “en perjuí de l'interés general d'Espanya” i convertirà la independència dels tribunals i la seguretat jurídica “en una quimera”. 

Segons fonts jurídiques, la proposta, que ha debatut el Consell en un ple extraordinari, a petició de huit vocals conservadors, ha tirat avant amb els vots dels impulsors de la iniciativa, més el del vocal Wenceslao Olea, el rebuig dels cinc vocals progressistes i l'abstenció del president Vicente Guilarte. En el cas de Guilarte, redactarà una explicació de vot on evidenciarà que no està d'acord amb l'amnistia, però que creu convenient esperar que hi haja una proposició de llei perquè el CGPJ es pronuncie oficialment.

El vocal progressista Álvaro Cuesta no ha assistit al ple, com ja havia anunciat que faria, per considerar que el ple era “manifestament il·legal” perquè la seua finalitat és contrària “a l'ordenament jurídic i a les funcions constitucionals” del CGPJ. De fet, Cuesta va remetre diumenge un escrit a Guilarte on li demanava desconvocar la cita, però la petició ha quedat desestimada.

És la primera vegada que el CGPJ es posiciona de manera oficial sobre la futura amnistia. I ho fa sense que encara es conega un text detallat. De fet, la principal crítica dels vocals progressistes és que ni tan sols hi ha una proposició de llei registrada en el Congrés dels Diputats.

El president interí del Consell, Vicente Guilarte, va convocar una reunió extraordinària després que l'1 de novembre huit dels setze vocals que formen ara el CGPJ li demanaren estudiar, votar i emetre una declaració institucional que expresse la “intensa preocupació i la desolació” de l'òrgan per la llei d'amnistia que el PSOE està ultimant amb ERC i Junts, en el marc de les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern.

No obstant això, Álvaro Cuesta va remetre diumenge un escrit a Guilarte demanant-li que desconvoque la cita. La consideren il·legal perquè la seua finalitat és contrària “a l'ordenament jurídic i a les funcions constitucionals” del CGPJ. En aquest sentit, va al·legar que aprovar la declaració significaria que el CGPJ, “de manera imprudent i arbitrària”, negaria la constitucionalitat d'una proposició d'una llei d'amnistia de termes i abast desconeguts. Cuesta també considera que atempta contra la independència dels tribunals i contra la seguretat jurídica en un intent de controlar la constitucionalitat. I destaca que aquesta declaració institucional manca, a més, de la conformitat del Dret de la UE. Guilarte li va contestar hores després per a informar-lo que el Ple es mantenia de conformitat amb el seu reglament d'organització i funcionament.