El ple del CGPJ tria la progressista Isabel Perelló com a la primera presidenta del poder judicial

La magistrada del Suprem obté el suport de setze dels vint vocals, mentre que l'altra aspirant, Ana Ferrer, ha aconseguit quatre vots

La magistrada del Suprem Isabel Perelló, nova presidenta del CGPJ (arxiu)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
03 de setembre 2024 - 11:58 Actualitzat: 03 de setembre 2024 - 18:08

La judicatura espanyola estarà presidida, per primera vegada, per una dona. El ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha triat la jutgessa del Tribunal Suprem Isabel Perelló com a nova presidenta de l'òrgan, més d'un mes després que s'escometera la renovació que hi havia pendent des de feia cinc anys.

Els i les vint vocals que integren l'ens s'han posat per fi d'acord i han pactat que la magistrada progressista de l'alt tribunal ocupe el càrrec de màxima representació per al lustre vinent. L'elecció ha tirat avant este dimarts després de diversos intents fracassats i possibilitarà que esta institució puga funcionar amb normalitat després d'anys bloquejat, amb part dels membres pendents de rellevar, per l'enfrontament entre el PP i el PSOE. A més, ha tingut lloc in extremis, a dos dies de l'obertura de l'any judicial, de manera que s'evitarà la imatge insòlita d'un CGPJ escapçat en l'acte que tradicionalment presideix el rei Felip VI.

En la votació, celebrada a les 12:00 hores, els vint vocals del CPGJ havien de triar entre les magistrades Ana Ferrer i Isabel Perelló, les dos d'inclinació progressista. Finalment, la balança s'ha inclinat cap a la segona, que ha obtingut setze vots enfront dels quatre recaptats per l'altra candidata. Des del principi partia com la favorita perquè era la que més consens suscitava entre els dos blocs. El fet que la llei orgànica del poder judicial exigeix una majoria reforçada de tres quints ha obligat a un acord entre les branques ideològiques que fins a la data ha sigut inviable, per les posicions inamovibles que s'han mantingut.

Han sigut necessàries cinc reunions perquè els vint vocals —deu progressistes a proposta del PSOE, i deu conservadors en la quota del PP— que van prendre possessió el juliol passat es posaren d'acord en la designació de la persona que ocuparà la cadira principal del CGPJ. Des dels set candidats inicials, finalment este dimarts les opcions s'havien reduït només a les Ferrer i Perelló, i ha sigut la segona la que ha obtingut els suports requerits per llei.

Perelló va ser la ponent de l'acte pel qual el Tribunal Suprem va rebutjar fa un any la petició del PSOE de revisar els vots nuls de les eleccions generals del 23 de juliol a la província de Madrid en considerar que "la mera diferència numèrica en els resultats" que s'adduïen en este cas (1.200 vots) no era "base suficient" per a dur a terme la revisió. Encara que no era un dels assumptes que sol portar, Perelló formava part de la sala de vacances en la qual va recaure i que va considerar que els socialistes no havien aportat "dades aritmètiques o càlculs estadístics solvents" que permeteren verificar, "si més no hipotèticament", la rellevància de la revisió de vot en el resultat final dels comicis.

Actualment, integra la secció tercera de la sala contenciosa administrativa del Suprem, on s'encarrega dels recursos que emanen d'organismes reguladors com la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) o el Banc d'Espanya, entre altres. També s'ocupa dels assumptes relatius al Consell de Transparència, transports, telecomunicacions i subvencions. Responsable majoritàriament d'assumptes econòmics, ha tingut un perfil poc mediàtic durant els quinze anys que du ja en l'alt tribunal, on va ingressar el 2009. Des que va accedir a la carrera judicial, el 1985, ha passat per jutjats de primera instància i instrucció de Maó (Menorca), l'Audiència Provincial de Barcelona i en els tribunals superiors de justícia de Catalunya i Andalusia. També ha treballat en la sala contenciosa administrativa de l'Audiència Nacional.

A més, va ser lletrada del Tribunal Constitucional entre 1993 i 2003 i l'any passat va formar part de la llista que els vocals progressistes van llançar els companys de la branca conservadora per a elegir els dos candidats del CGPJ per al tribunal de garanties.

Reaccions polítiques a la decisió judicial

Les reaccions de divers signe polític no s'han fet esperar. El president del govern, Pedro Sánchez, ha felicitat la magistrada Isabel Perelló per la seua elecció i ha afirmat que la igualtat és "una columna vertebral de la democràcia". "Hui Espanya recupera la normalitat institucional", ha dit.

El líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha assegurat que hi ha "doble motiu de celebració", ja que es tracta de la "primera dona que presideix aquest òrgan" i la "primera vegada que es tria sense imposició dels partits". De fet, el popular ha afirmat que "el PP ha impusat la regeneració en el CGPJ".

Per part seua, la vicepresidenta segona i ministra de treball, Yolanda Díaz, ha afirmat que "esta elecció no és només una gran notícia per a les dones, també per al prestigi i la normalitat d'un òrgan tan important que el PP ha bloquejat durant més de 5 anys".

També et pot interessar

stats