El CGPJ repudia l’“atemptat” a la separació de poders de l'acord entre el PSOE i Junts

Jutges i fiscals també s’han manifestat en contra del pacte pel mateix motiu

Façana de l'edifici del Consell General del Poder Judicial (CGPJ)
Façana de l'edifici del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) / Europa Press

La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha expressat aquest dijous a primera hora de la nit el rebuig “frontal” a l'acord entre el PSOE i Junts per a la investidura de Pedro Sánchez perquè implica “una inadmissible ingerència en la independència judicial i un flagrant atemptat contra la separació de poders”. 

La Comissió Permanent s'ha reunit de manera extraordinària després de conéixer el text de l'acord, que també han criticat totes les associacions de jutges i fiscals, motiu pel qual el PSOE ha hagut d'aclarir que no es revisaran sentències judicials en comissions parlamentàries.

El CGPJ creu “inadmissibles” les referències al lawfare o guerra judicial que conté l'acord i l'anunci de l'eventual constitució de comissions parlamentàries d'investigació sobre resolucions judicials, ja que consideren que això implica potencialment sotmetre a revisió parlamentària decisions emmarcades en l'exclusivitat de l'àmbit competencial dels tribunals que –entenen– es prengueren plenament d'acord amb la legalitat que es jutjava llavors.

Per a l’òrgan de govern dels jutges significaria “una inadmissible ingerència en la independència judicial i un flagrant atemptat contra la separació de poders” i, en cas d'aprovar-se, trobaria la “més frontal oposició” del poder judicial a través de les vies legalment establides.

A més, la Comissió ha mostrat el “suport real i no merament nominal” a tots els òrgans del poder judicial en ocasió de les futures actuacions que puguen dur a terme en el marc de la legalitat a cada moment, “vigent garantia última dels drets i llibertats de tots els nostres ciutadans”.

També les quatre associacions judicials han mostrat el rebuig a la guerra judicial que inclou el pacte signat entre el PSOE i Junts per a la investidura de Pedro Sánchez, perquè podria suposar la “intromissió en la independència judicial” i la “fallida de la separació de poders”.

En un comunicat conjunt, les associacions retrauen la “desconfiança en el funcionament del poder judicial”, que, al seu entendre, es desprén de la referència a una llei d'amnistia que inclourà persones implicades en casos de lawfare, és a dir, de l'ús de procediments judicials amb finalitats de persecució política.

Finalment, les tres associacions de fiscals han expressat així mateix el rebuig a l'acord per entendre que ataca el sistema de separació de poders.

La majoritària Associació de Fiscals (AF), la Unió Progressista de Fiscals (UPF) i l'Associació Professional i Independent de Fiscals (APIF) han emés sengles comunicats per a mostrar l'oposició a l'acord. 

L'AF ha advertit que la possibilitat de crear comissions d'investigació sobre actuacions judicials “suposa un atac sense precedents a la independència judicial, que es tradueix en un absolut menyspreu” a l'estat de dret, mentre que la UPF, ha titlat d’“inadmissible” la creació d'aquestes comissions d'investigació, que “pervertiria completament el sistema constitucional de separació de poders”. El portaveu de l’APIF, Salvador Viada, també ha mostrat l'oposició a l'acord, “un colp de gràcia al sistema constitucional espanyol”.

També et pot interessar

stats