Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

El CGPJ torna a reunir-se per a intentar desbloquejar l'elecció de la presidència

Els magistrats del Tribunal Suprem Pablo Lucas i Pilar Teso van concitar més consens en les dues primeres reunions

Façana de la seu del CGPJ, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Els vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) es reunixen este dilluns per a intentar desencallar el primer obstacle que s'han trobat des que l'òrgan va tirar a caminar fa menys de dues setmanes: l'elecció de la presidència entre els set candidats que ells mateixos van proposar.

És la tercera ocasió que es reuneixen els vocals del CGPJ, deu triats a proposta del PSOE i altres a proposta del PP. Fins al moment no han pogut arribar a un acord per a designar el seu president o presidenta.

Votaran entre els set candidats que ells mateixos van posar damunt de la taula quan es va constituir el CGPJ després de més de cinc anys amb l'anterior Consell en funcions: els magistrats del Suprem Pilar Teso, Pablo Lucas, Esperanza Córdoba, Ángeles Huet, Antonio del Moral, Ana Ferrer i Carmen Lamela.

Els dos primers, Teso i Lucas, considerats de caràcter progressista, van ser els que van concitar més consens en un principi, i per això les últimes votacions es van centrar només en ells, descartant a la resta.

Però com que no es va poder eixir de l'empat –els vocals proposats pel PP aposten per Lucas, mentre que els altres deu volen Teso al capdavant del CGPJ–, els membres del Consell van acordar posposar a este dilluns el debat, que s'estendrà als set candidats.

Tornen així al tauler tots els noms proposats pels vocals, que han d'intentar posar-se d'acord i aconseguir els dotze vots necessaris per a nomenar el president, és a dir, algun dels blocs necessita dos sís de l'altre.

Tot això, conscients que el pròxim 5 de setembre tindrà lloc la tradicional cerimònia d'obertura de l'any judicial, la primera amb un nou CGPJ després de més de cinc anys de bloqueig polític per a la seua renovació, i amb la presència del rei Felip VI.

Debat feminista

Les posicions dels dos blocs semblen fins al moment inamovibles, si bé els vocals del sector progressista es plantegen obrir el debat a altres candidatures que es van anar descartant fins que van quedar finalistes Teso i Lucas i així tractar de posar fi a este nou bloqueig.

Per altra banda, no semblen disposats a renunciar al fet que siga una dona la que presidisca el poder judicial, com reclamen també des de les associacions progressistes com Jutges i Jutgesses per a la Democràcia (JJpD) o l'Associació Dones Jutgesses d'Espanya (AMJE), que reivindiquen una presidenta en considerar que la dona està infrarepresentada en la cúpula judicial i que són quasi el 60% de la carrera judicial.

Segons les dades registrades pel CGPJ, a Espanya hi ha 5.416 jutges, dels quals 3.101 són dones. La presència de les dones en el poder judicial és testimonial. De fet, mai una dona ha presidit el Consell i, per tant, el Tribunal Suprem.