Chirivella (Juristes Valencians): "La Generalitat no té una estratègia per a defendre els interessos valencians a Madrid"

El portaveu de la plataforma per a recuperar el dret civil adverteix els representants valencians a les Corts Generals que hi ha una nova possibilitat amb la reforma de l'article 49 de la Constitució i que votar-hi en contra seria anar contra l'autogovern

Fes clic per a veure l'entrevista completa al líder de Juristes Valencians, José Ramon Chirivella / À Punt NTC

El dret civil valencià té al davant una nova frontera d'oportunitats. Hi ha coincidència entre el ministre de Presidència, Félix Bolaños, i el líder de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo, per a activar a curt termini la modificació de l'article 49 de la Constitució, per a corregir el terme "disminuït" amb una reforma exprés de la Carta Magna. I a aquesta via s'encomana novament la plataforma Juristes Valencians per a incorporar el dret civil, via esmena, aprofitant la presència de polítics valencians en estructures clau del govern i el senat en la nova legislatura.

"El moment arribarà quan vinga la reforma de l'article 49. Intentarem que hi entre l'esmena i ahí començarà la partida (...) Seria molt trist veure els diputats valencians votant en contra d'allò que han votat ací [a les Corts], i [que] defén tota la societat civil i la majoria dels municipis. No pot passar això. Seria tindre actituds antivalencianes i anar contra l'autogovern", ha manifestat José Ramon Chirivella a Les notícies del matí.

La reforma de l'Estatut d'Autonomia de 2006 va recuperar la competència valenciana per a legislar en matèria civil, però el Tribunal Constitucional va tombar la facultat el 2016. D'aquesta manera anul·lava les tres lleis valencianes dictades sota el paraigua del dret civil, com la de parelles de fet. La competència, però, està vigent en sis autonomies.

Seria molt trist veure els diputats valencians votant a Madrid en contra d'allò que han votat a les Corts. Seria tindre actituds antivalencianes i anar contra l'autogovern

"La pilota està en la teulada dels polítics. Si el president Mazón no és capaç de convéncer els diputats que no voten a favor, té un problema. Si Ximo Puig permet que el superministre Bolaños li diga que no es pot aprovar l'esmena del dret civil valenciana, junt amb l'article 49, quan el representant de les persones discapacitades ha dit que no té problema, de què estem parlant?", ha manifestat.

Juristes Valencians tornarà a protestar al febrer a l'escalinata del Congrés, quan es compleixen quatre anys de la proposta de reforma constitucional enviada per les Corts. Chirivella ha apel·lat els diputats i senadors valencians perquè recuperen el tema al Parlament espanyol. Veu positiu per a la causa el nomenament com a secretaris d'Estat de Política Territorial i Indústria dels socialistes Arcadi España i Rebeca Torró, com també que el valencià Artemi Rayo presidisca la comissió constitucional. Tanmateix, lamenta la falta de referències al dret civil en l'acord de govern de PSOE i Sumar.

Vist el que han amarrat la resta de forces nacionalistes, podien haver aconseguit molt més de l'acord amb Sumar

Segons ha explicat, està a l'espera d'una reunió amb Yolanda Díaz, que fa un mes que va demanar a través dels diputats Àgueda Micó i Txema Guijarro. En paral·lel, ha sol·licitat a l'expresident Ximo Puig una reunió amb l'expresident del govern espanyols José Luis Rodríguez Zapatero, el govern del qual va presentar el recurs d'inconstitucionalitat que va deixar en suspens el dret civil valencià.

El president de Juristes Valencians considera que la dissolució de la marca Compromís en Sumar és perjudicial per a la visibilització de l'agenda valenciana i retrau que "vist el que han amarrat la resta de forces nacionalistes, podien haver aconseguit molt més". Veu amb preocupació "el silenciament de les demandes" i considera vagues les referències sobre l'infrafinançament valencià en el discurs de compromisos de la líder de la plataforma. "Yolanda Díaz no ha parlat de deute impropi i no va posar terminis", ha advertit Chirivella, que tem que els acords amb ERC siguen un "pedaç" i no una solució per a la Comunitat Valenciana, que no en compensarà la "discriminació" històrica.

L'agenda valencia s'ha de pactar ara, quan s'estan negociant els pressuposots. I no quan estiguen ja tancats. Arribem tard, com es habitual

Per a Chirivella, la persistència d'un deute associat a l'infrafinançament és "una rèmora en la imatge de la Comunitat Valenciana" que rebaixa la importància política del territori en el conjunt de l'Estat. L'advocat la connecta amb una falta d'estratègia històrica en la defensa dels objectius autonòmics. "La Generalitat no té estratègia per a defendre els interessos de veres a Madrid i davant els ministeris. L'estructura del Consell és mínima en comparació amb de canaris, catalans o bascos i així no podem fer res. Es tracta de tindre un equip fort, com el tenim a Brussel·les i projectar el tema en mitjans estatals. L'apagada informativa és brutal", ha explicat.

"Quan parlem amb grups parlamentaris a Madrid un té la sensació que desconeixen els problemes valencians, sembla que per falta d'espenta i compromís dels nostres diputats. Esperem que aquesta legislatura la cosa canvie", ha insistit.

Els grups parlamentaris a Madrid dona la sensació que desconeixen els problemes valencians, sembla que per falta d'espenta i compromís dels nostres diputats

Veu Chirivella en l'embús sobre el dret civil valencià un exemple dels retards que pateixen altres demandes de l'agenda valenciana. Considera que cal sostindre un "front valencià unit" a Madrid, al marge de les lluites partidistes. Per això ha criticat la renúncia de Compromís a reunir-se amb el president Carlos Mazón per a pactar assumptes de l'agenda valenciana, just en aquest moment de la legislatura.

"El més important és el temps. Els pressupostos s'estan pactant i ja s'està parlant dels criteris de compensació del deute. Els problemes han de plantejar-se a Madrid des de la posició més unitària possible i en coordinació amb els agents socials. Però ara no, quan estan ja tancats els pressupostos i arribem tard, com és habitual", ha indicat als micròfons d'À Punt.

També et pot interessar

stats