Directes
Ara en la televisió
MESTRES I APRENENTS
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

Cinc grans reptes que esperen a Liz Truss en Downing Street

La nova primera ministra britànica ha avançat que se centrarà a abaixar els impostos, abordar la crisi energètica i reparar el sistema públic de sanitat

Liz Truss durant el seu primer discurs després d'anunciar-se que serà la pròxima primera ministra britànica / Neil Hall (Efe)

La pròxima primera ministra britànica, la conservadora Liz Truss, assumirà aquest dimarts el càrrec en un moment delicat en què haurà d'afrontar de manera urgent una sèrie desafiaments urgents al país.

En el primer discurs després de saber-se la seua victòria en l'elecció interna del Partit Conservador enfront de l'exministre d'Economia, Rishi Sunak, Truss ha avançat que se centrarà a abaixar els impostos, abordar la crisi energètica i reparar el sistema públic de sanitat, que són alguns dels principals reptes que ha d’afrontar:

L’alça de preus energètics i la crisi del cost de la vida

El regulador britànic Ofgem ha fixat en 3.549 lliures (4.202 euros) el preu màxim que les empreses energètiques podran cobrar a les llars a l'any a partir de l'1 d'octubre enfront de l'actual de 1.971 lliures (2.325 euros), cosa que suposa un increment del 80%. Això tindrà un enorme impacte en el cost de la vida i dispararà encara més la inflació interanual, que se situa en el 10,1%, però podria superar el 13% a la fi d'any.

S'espera que Truss adopte mesures immediates davant el problema que planteja l'alça exponencial del preu de l'energia arran de la guerra a Ucraïna i la reactivació de l'economia després de la pandèmia perquè s’havia compromés a presentar un pla energètic en el termini d'una setmana si era escollida com a successora de Boris Johnson. 

Vagues i malestar social 

Després del denominat "estiu del descontentament" es preveu un hivern d'inquietud arran dels diversos sectors on s'han convocat vagues, com ara a l’empresa de correus del país (Royal Mail), l’estiba, els treballadors ferroviaris, els escombriaires a Escòcia o els advocats penals, que han manifestat descontentament amb les actuals condicions salarials i laborals.

La incertesa del Brexit

La decisió del Regne Unit d'abandonar la Unió Europea (UE) continua plantejant qüestions delicades que no s'han resolt, com el controvertit protocol nord-irlandés.

Truss, que abans del referèndum europeu va defensar la permanència en el bloc, és ara una de les grans defensores dels suposats beneficis que reporta el Brexit al país, i com a titular d'Exteriors va impulsar la legislació que permetria al Regne Unit trencar de manera unilateral parts de l'acord d'eixida signat amb Brussel·les.

L’amenaça d’un nou referèndum d’independència a Escòcia

Davant la determinació de la líder nacionalista i ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, de celebrar un segon referèndum d'independència a la regió en la data proposada del 19 d'octubre de 2023, Truss ja ha avançat que "mai de la vida" permetrà "que la família britànica se separe".

El NHS afronta la pitjor crisi de la història

Un altre dels grans reptes que requereixen solució urgent és la considerada crisi més gran de la història del servei públic sanitari del país (NHS).

L'ocàs d'una de les institucions de la qual els britànics se senten més orgullosos obeeix a diversos factors, com la preocupant i creixent falta de personal sanitari qualificat; un pressupost insuficient; esperes cada vegada més llargues per a concertar una cita mèdica presencial o insuficients ambulàncies per a atendre emergències mèdiques.

També et pot interessar