Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

El CIS obri la porta a un tomb electoral a Galícia en les autonòmiques

L’estudi planteja la possibilitat que el BNG sume amb el PSdG una majoria al Parlament gallec

La candidata del BNG a la presidència de la Xunta de Galícia, Ana Pontón, en l'acte d'obertura de campanya a la Corunya / Cabalar (Efe)

L’actual president de la Xunta de Galícia i candidat a la reelecció del PP, Alfonso Rueda, no té garantida la majoria absoluta en les eleccions autonòmiques del pròxim dia 18 de febrer, segons l'enquesta de precampanya difosa aquest dilluns pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). Encara que el Partit Popular guanyaria els comicis, l'esquerra podria formar una majoria alternativa gràcies a l’espenta dels nacionalistes gallecs.

El mostreig concedeix al PP un vot estimat del 42,2% i entre 34 i 38 escons. Cal recordar que la majoria absoluta està en 38 diputats. El BNG seria la segona força amb el 32,9% i entre 22 i 26 representants. Així doncs, podrien governar amb els entre 13 i 15 parlamentaris del PSdG-PSOE, que es quedaria amb el 20,1% dels sufragis.

Tant Sumar com Democràcia Ourensana podrien entrar al Parlament gallec amb un escó o quedar-se fora per la mínima amb 2,1% i 0,4% dels vots respectivament. Vox i Podem no tindrien representació a l’hemicicle. 

Respecte a l'anterior estudi del CIS, fet entre el 8 i el 20 de gener, el baròmetre realitzat deu dies després constata una caiguda de totes les formacions, excepte el BNG, que de 20 a 23 escons passaria a 22-26 representants.