Directes
Ara en la televisió
XINO XANO

El CIS situa el PSOE amb 4,5 punts per damunt del PP després de l'acord del PSC i ERC

La immigració passa en només tres mesos de ser la novena preocupació per als espanyols a la primera per al 30% dels enquestats

El baròmetre d'opinió del CIS corresponent al mes de setembre / À Punt NTC

El baròmetre d'opinió del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) corresponent al mes de setembre manté al PSOE al capdavant amb una estimació de vot del 33%. El CIS que presideix José Félix Tezanos dona als socialistes un avantatge de quatre punts i mig sobre el PP, molt més àmplia que els 2,7 del baròmetre anterior.

Per contra, al partit presidit per Alberto Núñez Feijóo li atribueix un suport del 28,5% i una caiguda de quasi un punt i mig respecte de la seua dada de juliol. Com a tercera força segueix Vox, que creix del 12,2% d'intenció de vot al juliol al 13,1% actual.

Sumar també puja del 6,6% al 7,8%, mentre que Podem baixa del 4% al 3,6%. Per la seua banda, segueix en alça el partit d'eurodiputat Alvise Pérez, S'ha Acabat la Festa, que passa del 2,7% al 2,9%.

El sondeig es va realitzar en els sis primers dies d'este mes, quan la reforma del finançament autonòmic copava l'actualitat política després de l'acord d'ERC i PSC perquè Catalunya compta amb un sistema propi.

És també la primera enquesta després de la reaparició i fugida de Carles Puigdemont i la investidura del socialista Salvador Illa com a president de la Generalitat de Catalunya.

La immigració, primera preocupació dels espanyols

I atenció perquè el CIS, a més de parlar d'intenció de vot, també parla de la preocupació dels espanyols, i, en primer lloc, diu, està la immigració. Un problema que desbanca fins i tot a l'atur.

En només tres mesos, la immigració ha passat de ser la novena preocupació per als espanyols a la primera. Ara mateix un 30% dels enquestats perceben la immigració com el primer, segon o tercer problema més important.

Amb tot el CIS matisa, que quan pregunten als enquestats quin és el problema que "personalment" els afecta més, en eixe cas, assenyalen, per este orde, els problemes econòmics, la sanitat, els relacionats amb la qualitat en l'ocupació i la vivenda i la immigració.