Ciutadans amenaça de tornar a bloquejar la reforma electoral que abaixarà la barrera al 3%
La modificació contempla també llistes desbloquejades i paritàries, el vot preferencial i primàries obertes a la ciutadania.
Els partits que integren el govern del Botànic han tornat a registrar aquest dijous en les Corts la reforma de la llei electoral que permetrà reduir del 5 al 3% la barrera per a obtindre representació parlamentària i promoure llistes desbloquejades i paritàries, el vot preferencial i primàries obertes a la ciutadania. Perquè puga tirar avant són necessaris els vots de tres cinquenes parts de la cambra, fet que obliga el PSPV, Compromís i Unides Podem a pactar amb Ciutadans. La formació liderada per Toni Cantó, que la passada legislatura va oposar-se a la reforma, semblava disposada a donar-li suport ara i havia mantingut contactes amb el Botànic. Però aquest dijous han xafat el fre en assabentar-se per sorpresa, segons han dit, que els tres socis han presentat la reforma “sense tindre en compte la seua opinió”. “Estem decebuts”, ha expressat la diputada autonòmica Ruth Merino.
El principal conflicte està en la sobrerepresentació actual de la província de Castelló, un fet que Ciutadans vol replantejar. L'Estatut d'Autonomia marca que cada província ha de tindre com a mínim vint diputats, i la formació de Toni Cantó pretén que la tria de la resta d'escons es faça seguint el pes poblacional. Això suposaria que Castelló perdria diputats que es repartirien entre Alacant i València.
La proposta que han presentat aquest dimecres el PSPV, Compromís i Unides Podem no ha agradat Ciutadans, que assegura que és “similar” a la de l'any passat i que no inclou l’“única” exigència que fan des de la formació: que els vots valguen el mateix en qualsevol punt del territori. El comité tècnic analitzarà ara la iniciativa del Botànic, que haurà de tramitar-se parlamentàriament i podrà esmenar-se durant les negociacions del procés. Però adverteix que mantindran el rebuig a la reforma si no s'admeten les seues demandes.
Dos anys i mig després que les Corts rebutjaren la reforma, el Botànic afronta la revàlida. Abans que Ciutadans es pronunciara al respecte, els socis del tripartit es mostraven confiats que aquesta vegada la reforma electoral sí que tirarà avant. El síndic del PSPV, Manolo Mata, ha assegurat que la formació liderada per Toni Cantó ha “evolucionat per a bé” i espera que desapareguen les reticències sobre la paritat en les llistes i la sobrerepresentació de Castelló. Tant ell com els portaveus de Compromís i Unides Podem, Fran Ferri i Naiara Davo, han insistit que la valenciana serà la llei “més avançada” de tot Espanya.
El PP, per la seua banda, ja ha avançat que tornarà a votar en contra. Considera una “falta de respecte” que es debata la reforma de la llei electoral quan la població valenciana “ho està passant malament” per la pandèmia de Covid-19.
Què contempla la reforma de la llei electoral?
La proposta que han presentat aquest dijous el PSPV, Compromís i Unides Podem pretén modificar la llei electoral valenciana de 1987. Aquests són alguns dels canvis que planteja:
- Rebaixa de la barrera electoral al 3%. Era una de les reivindicacions històriques dels partits amb menys representació. Per a poder accedir a les Corts, en l'actualitat és necessari obtindre un 5% dels vots emesos (sense contar els nuls) per cada circumscripció i en el conjunt de la Comunitat Valenciana. En les eleccions de 2015, Esquerra Unida va quedar fora del parlament en quedar-se amb un percentatge del 4,26% dels vots, tot i que més de 100.000 persones els van donar suport.
- Introducció del vot preferencial i llistes obertes. L'electorat continuarà votant una formació política però podrà expressar la preferència per tres candidats o candidates, el que els permetrà avançar en la llista si obtenen el 10% dels vots aconseguits per al partit.
- Més paritat. S'amplia el concepte de llistes cremallera, que permetrà a les dones ocupar com a mínim el 50% de la cambra. Amb la reforma, podria haver-hi dues dones seguides en els primers llocs d'una llista electoral. També s'incentiven les primàries obertes a la ciutadania, amb un augment del 5% de la subvenció electoral a les formacions que les promoguen.
- Noves incompatibilitats. No es podrà ser diputat i alhora membre de les corporacions locals, o formar part dels gabinets dels membres del Consell, presidir o dirigir una caixa d'estalvi, ni ser titular d'autoritats portuàries per nomenament de la Generalitat.
- Debats obligatoris en la televisió pública valenciana en horari de màxima audiència.
- Enviament centralitzat de paperetes. Per a estalviar despeses i reduir l'impacte mediambiental, es planteja un enviament unificat de les llistes de totes les candidatures.
- Facilitar el vot dels residents que viuen a l'estranger. Mitjançant l'accés a paperetes en format electrònic perquè puguen ser impreses i enviades.
- Distribució d'espais electorals gratuïts proporcionals a la representació obtinguda en les Corts, garantint cinc minuts a cada formació.